Gummibåde

Gummibåde

Oppustelige både – også kendt som gummibåde – findes i flere forskellige former og størrelser, hver designet til forskellig brug. Nogle har runde eller firkantede bov, og andre har afstivede agterspejl (bagenden) lavet af træ eller glasfiber (en gummibåd, med en eller flere påhængsmotorer, har brug for et stabilt akterspejl). Uanset set type er deres fælles kendetegn oppustelige pontoner på siden, der normalt er lavet af et holdbart syntetisk gummilignende stof som PVC eller hypalon. En oppustelig båd med et glasfiber- eller aluminiumskrog kaldes normalt en RIB (Rigid Inflatable Boat). Gummibåde kan variere fra 6 til 50 fod eller mere og kan være udstyret meget avanceret udstyr inklusive store påhængsmotorer.

Oversigt

  • Op til 6 personer
  • 8-30 fod
  • Påhængsmotor
  • Kan trækkes på trailer

Aktiviteter med en yacht til sportsfiskeri

Flere store både og krydstogtskibe i dag vælger gummibåde som redningsjolle og jolle til at fragte personale, udstyr og forsyninger frem og tilbage til land. Gummibåde er populære på grund af deres opdrift, deres stabilitet og deres bløde sider, der ikke efterlader ridser og buler når de støder mod siden på en større båd.

En lille gummibåd kan anvendes til at gå på opdagelse, fiskeri, dykning eller snorkling. Større gummibåde kan du sejle over længere afstande, nå steder du ellers ikke ville kunne og sejle med højere hastighed – afhængigt af størrelsen og antallet af påhængsmotorer. I nogle tilfælde kan de endda bruges til vandsport, så som vandski eller tubes, til familiens børn.

Samlede udgifter ved gummibåd

Prisen på gummibåde varierer og er baseret på størrelse, kompleksitet, konstruktion og mærke. Opbevaring og evt. ankerplads er ligeledes noget du skal overveje. Små gummibåde kan opbevares på dækket af en større båd eller hænge på en david (løftesystem designet til at bære mindre både). De kan også opbevares på trailere uden for eller i en garage. Motoriserede gummibåde har de omkostninger som følger med en eller flere motorer og muligvis en trailer samt registreringafsgift.

Udgifter til vedligeholdelse

Omkostningerne til vedligeholdese af en oppustelig gummibåd er i den lave ende – de kan pakkes sammen og gemmes væk når de ikke bruges. Store, motoriserede gummibåde med ekstra udstyr kan have udgifter, der ligner dem der følger almindelig ikke-oppustelig både. Af sikkerhedshensyn bør båden rengøres regelmæssigt og skylles for saltvand efter brug. Skroget skal muligvis repareres, hvis det er beskadiget, og alle samlinger bør inspiceres årligt. En påhængsmotor skal vedligeholdes, ved almindelig service, vinterkonservering og propelpleje.

Driftsomkostninger

En gummibåd, du ror, har kun udgiften til rugbrødsmotoren, mens en båd med påhængsmotor har brug for brændstof (benzin).

Teknologi / materialer / funktioner

RIB’er kan typisk håndtere større motorer med flere hestekræfter. Større gummibåde, som dem, der bruges som bugseringstøttefartøjer eller redningsfartøjer, kan også have mere end en motor. Nogle RIB’er har indstøbte rum såsom en midterkonsol (centralt ror eller styrestation) og aflåselige rum, så du kan gemme værdigenstande sikkert, når båden er uden opsyn. Dørken (gulvet) kan være lavet af samme materiale som båden eller være af træ, aluminium eller glasfiber.

Store gummibåde, der er designet som arbejdsbåde, vil være udstyret med avanceret grej som GPS-navigation, radar og radio. De kan også have en hård eller blød bimini (en top eller et tag) og kan være udstyret med stangholdere til fiskeri.