Jolle

Jolle

Udtrykket “jolle” betegner en lang række små både. Joller kan sejles med årer, aftagelig mast og bom eller med en påhængsmotor med få hestekræfter. Disse små både er typisk under 15 fod og meget almindeligt omkring otte fod. De går på lavt vand – med lille dybdegang – så de kan sejle i farvande, hvor større både ikke kan. Mange joller kan anvendes som mulighed for at gå tørskoet i land, hvor de større både har kastet anker længere ude fra kysten.

Joller kan kun have en få mand stor besætning (ofte klassificeret som maksimal vægt), som ikke bør overskrides. Mange af disse små både kan håndteres af en person, og kan bære op til otte personer.

Oversigt

Aktiviteter med en sejlbåd

En jolle er en almen nytte båd, der kan bruges til at sejle personer, redskaber og proviant frem og tilbage over korte tur for eksempel et skib som ligger for anker. Oppustelige både (eller RIB) har et hårdt dæk og oppustelig gummi eller syntetiske rør og er ideelle som hjælpebåd, fordi de er hurtige og stabile og med deres bløde sider, laver de ikke mærker eller andre skader, når der stødes til siden på en stor båd.

Jollen kan dog også bruges til korte weekendture. En jolle med påhængsmotor kan bruges til at udforske bugter, fange fisk eller besøge steder hvor du kan bade, snorkle eller endda dykke. En robåd er ideel, når du vil træne, og en jolle med sejl er en fantastisk måde at give børnene gode oplevelser og lære dem det grundlæggende i sejlsport. Mange klubber har sejljoller i deres ungdomsprogrammer.

Samlede udgifter ved jolle

Udgifterne til en jolle er normalt meget lave sammenlignet med andre både, og det skyldes primært størrelsen og enkelheden. Der vil naturligvis være indkøbspris og omkostningerne til opbevaring. De fleste joller kan dog opbevares i en garage og/eller på en trailer.

Når du har din jolle liggende i vandet, kan det være en god idé at investere i en lås og kæde. Og hvis jolle bliver opbevaret udenfor, kan en pressening hjæpe med at holde båden ren og pæn.

Udgifter til vedligeholdelse

Vedligeholdelse af en jolle er forholdsvis minimal. Joller af træ kan være nødvendigt at lakkere og joller af glasfiber skal poleres og vokses med jævne mellemrum. På oppustelige joller kan gå hul i et rør eller en ponton og det vil så være nødvendigt at lappe. Sejl til sejljoller kan være nødvendigt at reparerer eller udskifte, og robåde har brug for årer. Hvis en trailer er involveret, har denne selvfølgelig også nogle omkostninger.

Driftsomkostninger

På grund af de enkle forhold for både jolle og udstyr, er driftsomkostningerne typisk lave. Sejl skal muligvis udskiftes, og påhængsmotoren har brug for brændstof samt potentielt et årligt servicetjek, medmindre du gør det selv.

Teknologi / materialer / funktioner

Joller kan være bygget i træ, og du kan finde smukt detaljerede robåde af træ, som stadig produceres den dag i dag. De fleste joller vil være lavet af glasfiber, der kræver meget lidt vedligeholdelse. Oppustelige jolle er generelt konstrueret af PVC eller Hypalon, som er holdbare syntetiske stoffer.

Mange joller har tofter, som er en bænk til at sidde på i en robåd i form af et bræt eller en planke, der ligger på tværs mellem bådens sider. Sejljolle har en enkel rig (mast, barduner, bom og kontrollinjer). Motoriseret jolle (endda de oppustelige) har et agterspejl eller transom (bagenden af båden), der er bygget til en påhængsmotor.

Teknologien bag en jolle er forholdsvis enkel, men moderne lette joller kan være lavet af kulfiber, hvilket gør dem lettere at løfte, flytte, sejle og ro.

Undskyld vi afbryder. Men, vi vil gerne høre din mening.

Hvor sandsynligt er det, at du vil anbefale BOATERS til andre?

Usansynligt
Sandsynligt
Du har allerede stemt. Hvis du har glemt at supplere med feedback, så kontakt os endelig.