Kabinebåde

Kabinebåde

En kabinebåd kombinerer smidigheden fra en familie bowrider med alsidigheden af en cruiser. Kabinen i disse både har typisk ikke nok loftshøjde til at du kan stå oprejst, men kan omfatte en køje, et toilet og endda en lille kabys til madlavning.

Kabinebåde varierer i størrelse fra omkring 20 fod til tæt på 30 fod i længden. Der findes mindre både med en lukket top, hvor under det forreste dæk giver en vis opbevaring og vindbeskyttelse, men ikke er designet til en overnatning.

Oversigt

Aktiviteter med en kabinebåde

Ombord på en kabinebåd kan du nyde næsten de samme aktiviter, som du kan i en bowrider – afslappet sejllads, vandsport, vandski, wakeboarding og tubes og endda rolig og afslappende fiskeri. Og fordi der er en kabine på denne type båd, er der også mulighed for at overnatte ude på vandet eller inde i havnen. Mange bådejere bruger kabinen som opbevaringsplads til redskaber, som omklædningsrum eller som en soveplads børnene. For nogle sejlere kan det også give ro i sindet, når der er plads til toiletbesøg ombord.

Kabinebåde kan normalt sættes på trailer, så med den rette bil og trailer er det muligt at tage båden med og søsætte hvor du vil, på en ferie eller blot et andet sted i landet.

Samlede udgifter ved kabinebåd

Omkostningerne ved en ny kabinebåd hænger sammen med størrelsen af båden og mængden af faciliteter der findes i båden. Små modeller er ofte designet til at holde et lavt prispunkt og findes ofte kun med det “mest nødvendige”. Med størrelsen af båden du kigger på, følger prisen naturligvis med op, og det samme gør faciliteterne. Nogle kan være bygget med badeværelse, køleskab og endda te-køkken og have opgraderede navigationsanlæg. Husk at medregne de ting, som også er nødvendige ombord, inklusive tovværk, anker, redningsveste, hynder og sikkerhedsudstyr.

Udgifter til vedligeholdelse

For de fleste af denne type båd, kan der være omkostninger til påhængsmotor, z-drev m.m. Hvis du ikke selv udfører service på motoren skal dette også, ligeledes med den årlige behandling af bunden, regnes med.

Driftsomkostninger

Driftsomkostninger for en båd med kabine vil variere, da de i vid udstrækning afhænger af, hvordan du bruger båden og hvor ofte du sejler. En større båd kræver en motor eller motorer med mere hestekræfter, som naturligvis vil bruge mere brændstof. Når du lægger dit budget, skal du dog også medtage omkostninger til havneplads af båden.

Andre driftsomkostninger inkluderer forsikring, trailer, hvis det kræves i din tilstand, og opbevaring uden for sæson, hvis du kan have den stående på egen grund. Har du ikke en trailer, men overvejer at købe, skal du huske at tjekke med din bils registreringsattest om bilen kan og må trækker med trailer og båd.

Teknologi / materialer / funktioner

Basale faciliteter i en kabinebåd inkluderer en køjeplads eller seng i kabinen, og er normalt stor nok til to personer, selv i de mindste kabiner. En anden og vigtig facilitet er et marinetoilet. I de mindre både vil dette være et transportabelt toilet, der gemmes af vejen under ​​køjepladsen. Større kabinebåde kan have et skabs-stort rum til toilettet.

De bedste kabinebåde har lys og anlæg i kabinen, samt en luge der tillader lys og frisk luft i kabinen. Døren til kabinen bør aflåses for at sikre at grej opbevares sikkert. Ved nogle denne type båd er også muligt at omdanne sæderne til liggepladser.

Fordi loftshøjden i en kabine er begrænset, har de fleste modeller ikke en kabysse (madlavningsområde) i kabinen. Større modeller kan indeholde en vask, kogeplade og et køleskab, som kan bruges ved dagsture, overnatning eller til beværtning af gæster. Større modeller kan også være udstyret med “landstrøm”, som gør det muligt at tilslutte båden til elnettet og spare på strømmen og oplade bådens batterier.

En kabinebåd med “hardtop” har et glasfibertag over styrepult og cockpitområde. Hardtop giver beskyttelse mod sol og vejr. Nogle bådebyggere, der er specialiserede i fiskerbåde, tilbyder kabinebåde, der kombinerer lystfiskerfaciliteter og åbent cockpit med bekvemmelighederne ved kabinen. De bedste kabinebåde til fiskere kan anvendes til overnatning på længere ture.