Sejlbåd

Sejlbåd

Mange drømmer om romantiske eftermiddage tilbragt ude i bugten, kapsejlads, sejle med historiske skibe eller til fjerne og eksotiske kyster – og alle disse drømme er ikke umulige at opnå, fordi sejlbåde i dag kan anvendes til rigtig mange formål.

Selvom sejlads har fascineret os i århundreder, har tiden bragt os specialisering og segmentering af sejlsporten, blandt andet, med design, der varierer efter bådens funktion. Små joller kan bruges på søer eller til at undervise i sejlsportens begreber, mens større både kan tage dig på en spændende verdensomsejling. Sejlbåde kan manøvrere i havnen eller krydse oceaner, og gøre det med vennerne eller sejles alene.

Avancerede byggemetoder har gjort sejlbåde stærkere og lettere, så de kan bevæge sig uden meget vind, og kan modstå slagkraften fra bølgerne der slår mod båden. Udstyret ombord kræver ikke længere de samme kræfter, for at sejle en stor båd, som det engang gjorde. Samtidig er komforten ombord løbende blevet bedre og udvidet med et væld af bekvemmeligheder.

Oversigt

Aktiviteter med en sejlbåd

Hvad du laver med en sejlbåd dikteres af, hvilken slags du køber. Du kan sejle i en lille jolle eller have besætning ombord til kapsejlads.

På både med kahyt, kabys og pantry kan du sejle en weekendtur eller vælge at bo der fast. Nogle nyder det langsomme tempo med at sejle til en favoritbugt, kaste anker og derefter nyde dagen med venner og familie. Andre tilbringer dage med at perfektionere trim og få båden til at sejle topfart i al slags vind og vejr.

Samlede udgifter ved sejlbåd

Indkøbsprisen for en sejlbåd kan variere meget, sammen med størrelse, alder, brand og sejlegenskaber. For eksempel kan en 40-fods sejlbåd, der er designet og bygget til at sejle langs kysten, koste mindre end halvdelen af båd tiltænkt at krydse havene.

Det indledende indkøb er imidlertid bare begyndelsen på investeringen. Regn med at der løber omkostninger på til sejl, elektronik, og selvfølgelig havneplads, hvilket kan være dyrt. Påregn også forsikring, evt. registrering i skibsregisteret og løbende vedligehold.

Udgifter til vedligeholdelse

Sejlbåde har en tendens til at have en længere levetid end motorbåde, og det er ikke usædvanligt at møde sejlere, hvis båd er 30 år gamle eller mere. Imidlertid stiger omkostningerne til vedligeholdelse med alderen, når udstyret slides eller der er behov for reparationer på skroget, dækket, motoren, sprosser eller sejl. Derudover har sejlbåde brug for regelmæssig vedligeholdelse, herunder indvendig og udvendig rengøring, voksning, træarbejde, sejlreparation og så videre. Ved både, der ligger stille i længere tid, skal muligvis have renset bunden flere gange i løbet af sæsonen eller året, samt ny bundmaling.

Driftsomkostninger

Driftsomkostningerne kan være lave for en sejlbåd, mindre end 20 fod, der ikke har nogen motor. Imidlertid har større både, der bruges ofte, brug for brændstof som benzin eller diesel. Sejlbåde bruger ikke meget brændstof, fordi deres motorer normalt er små i forhold til eammenlignelige motorbåde. Der er også kun én motor.

Teknologi / materialer / funktioner

De fleste sejlbåde er bygget i glasfiber og kræver periodisk pleje. Skroget kan være helstøbt glasfiber eller med mellemlag af skum eller balsatræ, der gør dem lettere, stærkere og generelt mere isolerede.

Masten på større både er lavet af aluminium, og joller til kapsejlads er måske af kulfiber. Funktioner på større både inkluderer avanceret elektronik og udstyr til langdistanceret radiokommunikation, anker og sejl af polyester-, kulfiber- eller kevlartråde. Sejlbåde til almindelig sejlads kan have køleskab, aircondition / opvarmning, radio- og tv, og meget mere.

Enkeltskrogsbåde findes i størrelser fra 10 til 100+ fod. Flerskrogsbåde (katamaraner med to skrog og trimarans med tre skrog) varierer også i størrelse fra sjove dagssejlere til enorme 70+ fods. Flerskrogsbåde vinder popularitet på grund af deres stabilitet og, i forhold til de store modeller, deres boligareal.

Få al vores bedste viden, værktøjer, trends og tips til din sejlads. Skriv dig op til vores nyhedsbrev. Nul spam. Kun e-mails om både, sejlads, udstyr og tilbud på ting, der gør dig til en dygtig(ere) sejler. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.