Styrepultbåd

Styrepultbåd

Både med styrepult er utroligt populære, og i dag er der et stort udvalg af små både og store fiskekuttere med styrepult, der også kan fungere familiebåde. I sin enkelthed er denne type båd simpelthen en båd, der har en styrestation – ofte i midten af båden, med åbent dæk eller siddepladser i forenden (kaldet “bov”) og bagenden (kaldet “agter”). Dette design er utroligt alsidigt, og selvom de fleste forestiller sig en båd med midterkonsol, når de snakker om fiskeri, så kan denne type båd bruges til en lang række aktiviteter.

Oversigt

Aktiviteter med en båd med styrepult

Det faktum, at du kan bruge en båd med styrepult i midten til fiskeri er givet på forhånd, men husk på, at de bedste både med styrepult også er designet til at håndtere alle slags havforhold. Lystfiskere har en tendens til at sejle ud, uanset om forholdene er ideelle eller ej, så selv små centerkonsolbåde er normalt designet til at give en sikker, behagelig tur over lange afstande. Og mellemstore eller store centerkonsolbåde har faciliterne og kapaciteten til at vove sig ud, hvor storvildet findes.

Det, der dog overrasker mange, er, hvor god en familiebåd det også kan være. Det åbne design, den behagelige sejlads og komfortniveauet er ideelt til at trække tubes eller vandski, tage en dagstur til en ny havn eller bare sejle ud i fjorden til en rolig svømmetur.

Søger du efter de bedste både med styrepult under 25 fod, vil du her formentlig finde siddepladser til to personer i boven, en “lænestolpe” ved konsollen til kaptajn og styrmand, og siddepladser til mindst to flere personer i akterenden. Det er også muligt at styrepulten vil være at finde til styrbord eller bagbord. Det er muligt, at båden har en badeplatform, og måske brusebad med ferskvand. Der kan tilføjes øjer til træk. Stereoanlæg, USB-porte, kopholdere, køleskabe og alle de andre ting, du har brug for til en sjov dag på vandet, kan også være en del af bådens standardudstyr. Endelig, har flere moderne både med styrepult også et mindre badeværelse.

På de større modeller, i stedet for et lille baderum, vil du muligvis finde en hel kabine – i nogle modeller, komplet med køjeplads og en kabys at lave mad på. Underholdningscentre, aircondition og spiseborde kan også være at finde på disse modeller.

Samlede udgifter ved styrepultbåd

Mens der er meget store styrepultbåde med flere motorer, der koster så meget som et hus, er der også massere af let overkommelige styrepultbåde. Faktisk, vil du nok opdage, at den bedste styrepultbåd til prisen, vil være en båd i 20-fodsområdet med en enkelt motor.

Udgifter til vedligeholdelse

De fleste moderne både er ret robuste, og vedligeholdelse, de første par år, handler mest om at holde dem rene. Især når båden anvendes i saltvand, vil din styrepult have brug for at blive vasket fri for salt hen mod slutningen af dagen. Så du må regne med at skulle købe ting så som rengøringsmidler, voks og lak til vinyler og metal.

Driftsomkostninger

De fleste af driftsomkostninger forbundet med en styrepultbåd vedrører brændstof. Naturligvis vil disse variere afhængigt af hvor ofte du sejler, og om den har en enkelt eller flere motorer. Lavere vægt vil kunne forbedre bådens brændstoføkonomi og da en aluminiumsbåd normalt vejer mindre end en glasfiberbåd i samme størrelse, kan den sejle hurtigere og længere med samme størrelse motor og mængde brændstof.

Teknologi / materialer / funktioner

Moderne styrepultbåde har en tendens til at have de samme faciliteter, du finder ved andre både, bortset fra at sæder og liggestole ofte gemmes væk, så der kan blive mere åben dæksplads. Nogle af de mest spændende ting, der leveres med nutidens styrepultbåde, vedrører elektronikken ved roret – nye fishfinders kan se til siderne på båden såvel som lige ned, og kan endda vise billeder af, hvad der ligger under havoverfladen – endda i 3D.