Trawler

Trawler

Trawlere er en meget markant type motorbåd, designet til langdistance og i mange tilfælde lever man ombord over en betydeligt længere periode. Trawlers oprindelse kan spores tilbage til kommercielle fiskerbåde, men i dag har de fleste trawlere alle hjemmets bekvemmeligheder – og der findes masser af trawlere, der placerer dig lige midt i en omgang lækker luksus.

Oversigt

Aktiviteter med en båd med trawler

Trawler er beregnet til langturssejlads, og mange mennesker tilbringer ferier med at sejle en trawlerbåd fra havn til havn. Der er også mange, der søger højt og lavt efter den bedste trawler at leve på og derefter flytter ombord.

Langturssejlads i afslappet tempo

Fordi trawlere er designet med private soverum, fuldt udstyret køkkener (skønt vi kalder dem ”kabys” ombord på en båd) og rummelige stuer (det maritime navn er ”messehal”), er trawlere ideelle til dem, der tror, at når det gælder langturs-sejlads, halvdelen af det sjove er turen til destinationen. De fleste trawlerbåde er designet til at sejle langsomt og økonomisk, så du kan nyde turen fra start til slut.

Mindre brændstofforbrug – længere sejlture

Da de bedste trawlere til langsomt og stabilt sejlads skal være brændstofeffektive, designes de nærmest som små kraftværker og som displacement både (bunden af både, der blot skærer gennem vandet, snarere end at bruge masser af strøm til at bryde fri fra vandet og sejle oven på vandet i høj hastighed). Dette giver denne type båd en enestående rækkevidde, og vil du have en super trawler, er det endda muligt at finde nogle som kan krydse havene. Men hvis du blot ønsker at sejle mindre ture findes der også hurtigere trawlere. Selvom det altid er en afvejning mellem hastighed og effektivitet, har selv en hurtig trawler ofte bedre brændstoføkonomi end mange andre motorbåde.

Rummelige indretning til fantastisk udflugter

Da trawlere er designet, med at tilbringe meget tid ombord, for øje, har selv en lille trawler den største kabine, der er muligt for bådens størrelse. Nogle trawlere kan også sammelignes med husbåde. Nogle har agterkahyt som tilbygning bag på båden, og større modeller har ofte flere dæk.

Samlede udgifter ved trawler

Størrelsen på den trawler, du køber, vil være den mest afgørende faktor for hvor stor en udgiftspost du ser på i indkøb. Husk, at jo større båden er, jo mere koster det også at leje eller lease en havneplads.

Udgifter til vedligeholdelse

Da trawlere har en tendens til at blive anvendt ofte og undertiden kontinuerligt, kan de have lidt mere vedligeholdelse end andre typer både. Trawlere har også mange af de samme systemer, som et hus ville have (som VVS, elektricitet og fyr). Disse systemer er dog mindre end i et hus. Så i det lange løb er omkostninger til vedligeholdelse sandsynligvis langt mindre, end de ville være med et hus.

Driftsomkostninger

På grund af deres effektivitet er, i modsætning til mange typer motorbåde, omkostninger til brændstof normalt minimale. I stedet er de vigtigste driftsomkostninger almindelige leveomkostninger – ting som forsyninger, mad og drikke – da man bor i længere tid ombord. Derudover skal du også tage højde for forsikringer.

Teknologi / materialer / funktioner

Du har antager måske allerede, at bådens traditionelle design og anvendelse betyder, at trawlere ikke har ændret sig meget i årenes løb, men det er forkert. Nye skrogkonstruktioner udviklede en række af trawlere, som har evnen til at sejle langsomt med relativt god brændstoføkonomi, men som også kan halvplane (hejse sig op ad vandet og halvejs sejle på havoverfladen), når det er nødvendigt. I andre tilfælde har nye byggematerialer gjort det muligt for producenter af trawlere at reducere en bådens vægt uden at give afkald på styrke. Moderne konstruktionsteknikker med lettere vægt har også gjort det muligt at bygge trawlere – der trods alt, er relativt små – der kan trækkes på trailere, og stadig har de moderne bekvemmeligheder.