Opbevaring af båd

Opbevaring af båd

Opbevaring af båd i henholdsvis sommerhalvåret og i vintermånederne er en vigtig del af at være bådejer. Men overvejelserne fører til mange spørgsmål: hvor meget koster en bådplads? Hvordan finder jeg bådplads i nærheden af mig? Har jeg brug for yderligere plads til udstyr, eller kan det blive i båden?

Lad os starte med at skelne mellem de tre vigtigste muligheder for bådopbevaring:

  • Plads i vandet.
  • Landplads, til vinteropbevaring udendørs.
  • Bådopbevaring indendørs om vinteren.

Hvor kan jeg opbevare min båd?

Nogle opbevarer deres båd i vandet hele året rundt. I Danmark kan det betragtes lidt som at gamble med sin dyrt indkøbte båd. Normalt, kan du have båden liggende i vandet hele året, i varmere områder, hvor vinteren er relativt mild. Men i Danmark kan vandet fryse til, hvilket kan føre til store skader på din båd.

Landplads, vinteropbevaring udendørs

En landplads til udendørs bådopbevaring er almindelig populær løsning.

Det er relativt sikkert og beskyttende for båden, og billig sammenlignet med mange alternativer. Men så tænker du sikkert “hvor er der landpladser og udendørs bådopbevaring i nærheden af ​​mig?” Eller prisen er vigtig for dig, tænker du måske “hvor findes der billig bådopbevaring i nærheden af ​​mig?” Disse spørgsmål kan ikke besvares specifikt, fordi vi ikke ved, hvor du bor.

Men en god nyhed til dig er: at, hvor som helst, hvor du finder både, er det normalt ret let at finde billig udendørs bådopbevaring. Næsten alle lystbådehavne tilbyder det, ligesom der findes kommercielle opbevaringsfaciliteter.

Nogle steder, i mere populære områder er der også mulighed for at finde indhegnede grunde, der bruges til bådopbevaring i uden for sæson, og til opbevaring af bådtrailer i sommermånederne.

Bådopbevaring indendørs om vinteren

Indendørs bådopbevaring er en dyrere løsning, men giver også mere beskyttelse og sikkerhed omkring din båd.

Desværre kan det være vanskeligt at finde indendørs bådopbevaring. Der findes steder i Danmark hvor du kan finde et såkaldt bådhotel, hvor bådene sidder eller står på store stativer inde i en overdækket bygning.

Hvis du har din egen garage, hvor båden passer ind i, så er lidt en “no-brainer” at vælge at have din båd stående derhjemme. Hvis vi antager, at det ikke er en mulighed, ville du formentlig stadig spørge “hvor findes der indendørs bådopbevaring i nærheden af ​​mig?” Men i dette tilfælde kan det være meget vanskeligt at besvare.

Omkostninger til bådopbevaring

Den nøjagtige pris for bådopbevaring afhænger af to hovedfaktorer: din placering og størrelsen på din båd. Kigger man ud over landets grænser ville priserne på bådopbevaring have en tendens til at afspejle den lokale økonomi. Disse forskelle kan også findes i Danmark, men i et noget mindre omfang, men kan sagtens betale sig at kigge rundt efter de gode. Og selvfølgelig, hvor meget plads din båd optager har også en enorm indflydelse på omkostningerne til bådopbevaring.

Prisen for bådopbevaring kan være alt fra en tusindkrone om året, for små både, der kan stilles indhegnet over vinteren, til flere tusind kroner for indendørs bådopbevaring, til titusinder af kroner for de meget store både. Et meget groft skøn for markedet i 2020 kan kan du regne med 230 kr. for pr. kvm. til at dække mindste omkostninger til indendørs eller overdækket bådopbevaring, men på de dyre steder ligger prisen over 300 kr. pr. kvm for en sæson. Husk dog på nogle af de andre faktorer, såsom, at når båden opbevares indendørs er båden også beskyttet mod vind og vejr.

Husk også, at der stadig vil være de årlige udgifter til optagning og søsætning, samt for vedligeholdelse.

Hvis din båd opbevares på trailer kan det også have indflydelse på prisen for en landplads. Du kan ofte slippe afsted med at betale en relativt lav sats for at lade båd og trailer stå udendørs ved den lokale marina, der også typisk har et slæbested. Det er ikke alle marinaer der vil søsætte eller flytte din båd, så du stadig har brug at kunne bugsere båden frem og tilbage.

Fordele og ulemper ved de forskellige muligheder for opbevaring af båd

Det kan være nemt og mere praktisk, at opbevare båden i vandet året rundt, frem for at tage båden op til vinteropbevaring, men det medfører visse risici.

Hvis vandet fryser til is, mens båden ligger i vandet, kan vandet bevægelse forårsage store skader på skroget. Af den grund, vælger de fleste bådejere at tage båden op på land uden for sæson. Opbevaring af din båd i en marina kan muligvis ryste et par frynsegoder af sig. For eksempel, adgang til klubhus, WiFi, vaskeplads, aflåste opbevaringsbokse og andre faciliteter, der kan gøre dine eventyr endnu sjovere og afslappende.

Udendørs bådopbevaring har som regel de fordele, at der er forholdsvist lave omkostninger forbundet med opbevaring og det er let tilgængeligt, især hvis båden kan stå på sin egen trailer.

En potentiel risiko er sikkerheden, da båden står frit tilgængelig. Området, hvor din båd står, bør være indhegnet, aflåst og have en form for sikkerhedssystem eller videoovervågning. Husk også, at udendørs bådopbevaring kræver en form for overdækning af båden, en baldakin, telt eller på anden måde overdækning af båden for at forhindre vandindtrængning og forvitring.

For indendørs bådopbevaring, er udgifterne og tilgængeligheden de største ulemper. For nogle kan det også være en ulempe at skulle planlægge frem i tiden og begrænse sig til en bestemt dato for hvor længe man kan sejle.

Hvis du vil bruge din båd før eller efter officiel sæson, skal du formentlig planlægge og kontakte pladsen i god tid, så de kan søsætte din båd. Endelig kan der være begrænset adgang, så det ikke er muligt at arbejde på båden mens den står på land. Det betyder, at du måske er tvunget til at betale for at få udført service, frem for at gøre det selv. Ellers er det ideelt at opbevare en båd indendørs. Beskyttelsen mod forvitring kan forlænge bådens levetid markant.

Ofte stillede spørgsmål til opbevaring af båd

Hvor meget koster bådopbevaring på land?

Det varierer i forskellige dele af landet og er afhængigt af din båds størrelse. For at få en generel idé om hvad det koster i Danmark, kan du regne med at skulle bruge fra 230 kr. pr. kvm for indendørs opbevaring og fra 60 kr. pr. kvm for udendørs opbevaring, pr. sæson.

Hvor meget koster bådopbevaring i vand?

Når du opbevarer din båd i vandet ved kaj, varierer omkostningerne afhængigt af havn og bådstørrelse.

Skal jeg have forsikring ved opbevaring af båd?

Ja. Forsikring af nødvendigt for at sikre din båd og dig mod indbrud og skader på båden. Vælger du at opbevare din båd hos et lager og bådhotel kræves det ofte, at du har tegnet forsikring på din båd.