Hvor stor en båd skal jeg vælge?

Så du forsøger at finde ud af hvilken størrelse båd du gerne vil have. Det er helt naturligt at spørge sig selv: “Hvor står skal båden være? Hvor står skal båden være for at sejle til X? Hvor mange kan der være ombord? Hvad vil jeg bruge båden til?” [ Læs videre ]

Stor båd på åbent hav

Det kan være svært at finde frem til den rette båd.

Der er mange spørgsmål, som skal besvares, når man kigger på båd.

Lige så vigtigt som at undersøge standen på båden, er det også vigtigt at spørge dig selv, hvordan du regner med at bruge din kommende båd. Skal den f.eks. bruges til fiskeri, er det til kortere ture på vandet eller planlægger du at rejse jorden rundt?

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser.

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Hvilken bådstørrelse skal jeg vælge?

En gennemgang af nogle af de almindelige fritidsaktiviteter på vandet, vil kunne hjælpe dig med at vælge den rigtige størrelse båd, som passer til dine behov.

Havfiskeri, 30 fod og op

Til offshore-fiskeri er det nødvendigt med en stor, robust båd, der kan håndtere tunge bølger og barske forhold. I en lille båd kan store bølger på det åbne hav kaste rundt med din båd. Dette kan skabe en ubehagelig oplevelse og være farlig for dig og andre passagerer.

Med andre ord, jo større båd du vælger, des mere roligt vil du også ligge vandet. Med valg af stor båd vil du også få mere plads til for eksempel luksusfunktioner og fisketilbehør og komfortable dækpladser, så som toilet og sovepladser, der giver dig mulighed for at blive på vandet i flere dage ad gangen.

Kystfiskeri fra havet, 17 til 20 fod

Til kystfiskeri har du brug for en båd, der er i stand til at gå på lavt vand og andre vanskeligt tilgængelige steder. Du fisker muligvis mellem tidevand og lavvande på vestkysten eller floder rundt om i verden. Derfor er det vigtigt at have en båd, der kan skære gennem trange hjørner og områder med lavvande.

En båd med midterkonsol kan være et godt valg til kystfiskeri fra havsiden. Den kan også bruges til mindre familieudflugter.

Generelt bådsejlads, 20 til 30 fod

Til generelt bådsejlads har du brug for en kombination af størrelse og alsidighed. Mange bugter kan have meget skiftende vande, og sjældent den type, du vil se på det åbne hav. De har også flere forhindringer, f.eks. Søvejsmærker, bøjer og andre både. Derfor er en kombination af størrelse og manøvrerdygtighed vigtig.

Med for eksempel en 23 fod vil du vil være i stand til at gå ud i det åbne hav på rolige dage, og du vil stadig være i stand til at manøvrere gennem en overfyldt bugt eller havn med lethed.

Cruising og rekreativt, 20 til 30 fod

Vil du blot ud sejle og bruge båden til at slappe af? Så er der gode chancer for, at en båd mellem 20 og 30 fod, passer til dig. En 17-fods giver dig sandsynligvis ikke den benstræknings-komfort, du foretrækker, mens 40 fod sandsynligvis er for meget til dine behov.

Daycruisere er gode til dig der blot vil sejle og slappe af. Der er ofte komfortable loungesæder og kan sågar findes med anlæg, grill og kahyt.

Vandsport og leg på vandet, 17 til 25 fod

Til vandsport bør du vælge en mindre båd med en kraftfuld motor, der kan vandskiløbere og opretholde den rigtige hastighed. 17 fod fungerer bestemt, men du kan gå op til 25 fod og stadig opretholde ydeevnen. Jo større båd, des større motor har du også brug for.

En 20 fods speedbåd giver dig masser af størrelse til behagelig sejlads og gør det let af manøvrer. Skulle du få lyst, kan den også godt gå til lidt fritidsfiskeri

Illustration der viser forholdet mellem 26 fod båd og en person med normal højde.

Værsgo, her har du lidt tips til hvilken størrelse båd du skal vælge. Disse størrelser er mest tiltænkt når du vælger en motorbåd. Nogle af størrelser passer også hvis du kigger på sejlbåd. Inden for den genre findes der næsten også alle størrelser du kan komme på.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.