Derfor er det vigtigt at skylle en bådmotor

Har du også hørt, at det er vigtigt, at du skyller din båd motor? Så naturligt nok spørger du dig selv: "hvorfor er det vigtigt at skylle min bådmotor? Hvad sker der hvis jeg ikke skyller bådmotoren?" [ Læs videre ]

Derfor er det vigtigt at skylle en bådmotor

Det er helt rigtigt, at du skal skylle din bådmotor, og i denne artikel får du forklaringen på hvorfor.

Hvorfor skal jeg skylle min bådmotor?

Det er afgørende at skylle din bådmotor for at fjerne overskydende salt fra salt vand og andre former for små uønskede snavs, rester og andre fremmedlegemer.

Salt kan forårsage korrosion inde i motoren og løsrive snavs og rust. Og enhver form for snavs kan forårsage indvendig skade på motorens dele – som kan være en bekostelig affære at få udskiftet.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Hvad sker der når bådmotoren ikke bliver skyllet?

Skyller du ikke motoren vil saltet fra saltvand angribe metallet og gøre skade indvendigt i motoren, de vitale dele vil ruste og korrodere.

En bådmotor bør skylles efter hver sejltur og hvis båden skal stå stille i længere tid, for eksempel – ved vinterkonservering.

Hvor lang tid tager det at skylle bådmotoren i min båd?

Meget af det kommer an på hvor effektiv du er. For en relativ ny bådejer vil det tage længere tid end hvis det en erfaren søulk som har gjort det i årevis.

Hvis du gerne vil effektivisere hvor hurtig du er til at skylle din bådmotor, vinterkonservere og lukke båden ned for dagen eller sæsonen, kan du lave en checkliste, med de opgaver, du skal i gennem hver gang bådmotoren skal skylles.

Skylning af en bådmotor bør ikke tage mere end nogle minutter fra du starter motoren til rent vand løber i gennem.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Hvordan skyller jeg min bådmotor?

Skyl motoren effektivt igennem med ferskvand:

 1. Du skal have rindende vand for at kunne skylle motoren igennem. Har du det ikke allerede, skal du have motoren eller hele båden (når det er en indenbordsmotor), tæt på en haveslange eller lign.
 2. Monter en spulemuffe på haveslangen og placer spulemuffe over indsugningen.
  Afhængig af motortype skal du placere spulemuffen på den ene eller på begge sider af bådmotorens indsugning. Igen afhængig af motor og båd, kan indsugningen, for eksempel, sidde under båden eller på hver side af drevet.
 3. Tænd for vandet og vent til vandet begynder at løbe ud gennem ventilationshullerne. Vandet løber ud ventilationshullerne på samme måde, som når, når motoren er i drift under sejlads
 4. Start motoren og lad vandet cirkulere i hele motoren.
  Holde øje med temperaturen på vandet – du skulle gerne kunne gøre det blot med dine hænder, ved ventilationshullerne. Mens vandet strømmer gennem den kørende motor, varmes vandet op. Et par minutter efter, skal temperaturen igen begynde at falde. 
 5. Sluk motoren når vandet igen er blevet koldt at røre ved. Sluk for vandet og fjern spulemuffen fra indsugningen. Motor er nu blevet skyllet igennem.

Hvordan vinterkonserverer jeg bådmotoren efter den er skyllet?

For at vinterkonservere en motor skal du have skyllet den ren for salt. Skyl motoren effektivt igennem med ferskvand og tilføj derefter frostvæske.

Når motoren alligevel er blevet varm kan du samtidig skifte olie, tændrør og tjekke slanger og andet der måske skal skiftes inden næste gang du sætter båden i vandet.

Dette er en effektiv måde at vinterkonservere motoren. Inden du hælder frostvæske på motoren, sætter du en prop i indsugningen. Derefter hælder du frostvæske på indtil du kan se det løbe ud af ventilationshullet hvor båden normalt smider det opvarmede vand. Så snart du kan se det løber, sætter du prop i ventilationshullerne.


Har du forslag til forbedringer eller en anden måde at skylle motor, så er du mere end velkommen til at skrive det som en kommentar og vær med til at gøre bådoplevelsen endnu bedre.

Et svar til “Derfor er det vigtigt at skylle en bådmotor”

 1. Thomas Jensen

  Mange tak for denne artikel – det giver mig en god idé til hvordan jeg skal skylle motoren på min båd.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.