Derfor er det vigtigt at skylle en bådmotor

Har du også hørt, at det er vigtigt, at du skyller din båd motor? Så naturligt nok spørger du dig selv: "hvorfor er det vigtigt at skylle min bådmotor? Hvad sker der hvis jeg ikke skyller bådmotoren?" [ Læs videre ]

Derfor er det vigtigt at skylle en bådmotor

Det er helt rigtigt, at du skal skylle din bådmotor, og i denne artikel får du forklaringen på hvorfor.

Hvorfor skal jeg skylle min bådmotor?

Det er afgørende at skylle din bådmotor for at fjerne overskydende salt fra saltvand og andre former for uønsket snavs, rester og fremmedlegemer.

Salt kan forårsage korrosion inde i motoren og løsrive snavs og rust. Enhver form for snavs kan forårsage indvendig skade på motorens dele, hvilket kan blive en bekostelig affære at få udskiftet.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Hvad sker der når bådmotoren ikke bliver skyllet?

Hvis du ikke skyller din motor, vil saltet fra saltvandet angribe metallet og forårsage skader indvendigt i motoren. De vitale dele vil ruste og korrodere.

Det er en god idé at skylle bådmotoren efter hver sejltur og også, hvis båden skal stå stille i længere tid, for eksempel under vinterkonservering.

Hvor lang tid tager det at skylle bådmotoren i min båd?

Meget afhænger af, hvor effektiv du er. Hvis du er en relativ ny bådejer, vil det tage længere tid end for en erfaren søulk, der har gjort det i årevis.

Hvis du vil effektivisere processen og blive hurtigere til at skylle din bådmotor, foretage vinterkonservering eller lukke båden ned for dagen eller sæsonen, kan du lave en tjekliste med de opgaver, du skal igennem hver gang, bådmotoren skal skylles.

Skylning af en bådmotor bør ikke tage mere end nogle få minutter fra, du starter motoren, til rent vand løber igennem.

Hvordan skyller jeg min bådmotor?

Du skyller din bådmotor ved at lade den motoren køre mens rent ferskvand løber igennem motorens indre dele. Har du en påhængsmotor kan du klemme en spulemuffe på kølevandsindtaget.

Her er en trin-for-trin guide til, hvordan du kan skylle din bådmotor effektivt med ferskvand:

 1. For at kunne skylle motoren igennem, skal du have rindende vand. Hvis du ikke har det, skal du placere motoren eller hele båden (hvis det er en indenbordsmotor) tæt på en haveslange eller lignende.
 2. Monter en spulemuffe på haveslangen og placer spulemuffen over kølevandets indtag. Afhængig af motortypen skal du placere spulemuffen på den ene eller begge sider af bådmotorens indtag til kølevand. Indtaget kan for eksempel sidde under båden eller på hver side af drevet.
 3. Tænd for vandet og vent, indtil vandet begynder at løbe ud gennem ventilationshullerne. Vandet løber ud af ventilationshullerne på samme måde, som når motoren er i drift under sejlads.
 4. Start motoren og lad vandet cirkulere i hele motoren. Hold øje med temperaturen på vandet – du skulle gerne kunne gøre det blot med dine hænder ved ventilationshullerne. Mens vandet strømmer gennem den kørende motor, vil vandet varmes op. Et par minutter efter skal temperaturen igen begynde at falde.
 5. Sluk motoren, når vandet igen er blevet koldt at røre ved. Sluk for vandet og fjern spulemuffen fra kølevandsindtaget. Motoren er nu blevet skyllet igennem.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Hvordan vinterkonserverer jeg bådmotoren efter den er skyllet?

For at vinterkonservere en motor skal du have skyllet den ren for salt. Skyl motoren effektivt igennem med ferskvand og tilføj derefter frostvæske.

Når motoren alligevel er blevet varm kan du samtidig skifte olie, tændrør og tjekke slanger og andet der måske skal skiftes inden næste gang du sætter båden i vandet.

Dette er en effektiv måde at vinterkonservere motoren på. Inden du hælder frostvæske på motoren, skal du sætte en prop i indtaget til kølevand. Derefter hælder du frostvæske på, indtil du kan se det løbe ud af ventilationshullet, hvor båden normalt smider det opvarmede vand. Så snart du kan se det løber, skal du sætte prop i ventilationshullerne.

Del dit bedste råd til at skylle en bådmotor

Hvis du har forslag til forbedringer eller en anden måde at skylle motoren på, er du mere end velkommen til at skrive det som en kommentar og være med til at gøre bådoplevelsen endnu bedre for flere sejlere.

3 svar til “Derfor er det vigtigt at skylle en bådmotor”

 1. Thomas Jensen

  Mange tak for denne artikel – det giver mig en god idé til hvordan jeg skal skylle motoren på min båd.

 2. Arthur Vinther Christensen

  Kan man købe noget til at monterer på kølvandsindtaget til en påhængsmotor, jeg har set at serviceværksteder lynhurtigt kobler en adaptor på indtaget af kølevand.

  De bedste hilsner
  Arthur

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.