Begynderbåd: Find den bedste båd til den nye sejler

At sejle er at leve. For nogle er en båd lig med en ny livstil, og for andre er det en hyggelig weekendtur på vandet. Måske har du prøvet at sejle med andre, og har opdaget hvilke fantastiske oplevelser der ligger og venter på dig. Nu tænker du, at du vil have din egen båd. [ Læs videre ]

Begynderbåd: Find den bedste båd til den nye sejler

Går du i overvejelser om køb af din første båd og er i tvivl om hvilken båd det skal være?
Er du ny på vandet kan det være en svær beslutning at vælge din første båd. Hvad skal du kigge efter? Skal det være en båd med midterkonsol, en daycruiser? Eller er de hurtige jetbåde din stil? Måske er en yacht-lignende power cruiser mere dig. Eller måske vil du hellere nyde vindens susen i en sejlbåd? Hvad er en god begynderbåd?

Hvis du kun lige er trådt ind i lystsejlernes verden, har du sikkert allerede kigget på vores bådfinder værktøj og lært en masse om de mange forskellige både der findes.

For mange er drømmen at sejle ud og opdage nye steder, for andre er det bare til leg ved den nærmeste havn eller sø. For en tredje gruppe er det stadig uvist om det er noget for dem.

Måske er du en af de sidstnævnte?

Nu står du naturligvis over for den vigtige beslutning, og spørger dig selv: “Hvilken båd skal jeg vælge? Hvad er en god begynderbåd? Hvilken båd der er bedst for mig og min familie?”

… og når du har læst denne artikel bør du være lidt bedre rustet til at vælge din første båd.

Hold det enkelt

Når det kommer til at vælge den bedste båd til begynderen, bør det overordnede tema være: hold det enkelt.

Med en båd vil du kunne tage på spændende eventyr, knytte tættere bånd med familien og bare opleve en masse sjov på vandet. Men det er bedre at starte enkelt og bygge mere på, frem for at sigte efter alt på en gang.

Dette betyder naturligvis forskellige ting for forskellige personer, men hvad der er vigtigt ved en nybegynderbåd, er at du ikke tager munden for fuld:

  • Hvis du starter med en stor yacht eller motorbåd, for eksempel, bliver du nødt til at lære at betjene komplekse systemer, elektronik og et arsenal af tilbehør. Samtidig bliver du også nødt til at lære hvordan du lægger til med denne type båd, lære at sejle den, have overblik over bundforhold og vedligeholdelse af store både og motor.
  • Hvis du hellere vil starte med en sejlbåd, er der ikke de samme krav til førerbeviser før du må sejle den, men til gengæld er der sejl og tovværk som du i stedet skal lære at betjene. Også ved sejlbåden skal du have overblik over bundforhold, samt vedligeholdelse.

Det betyder ikke, at alle førstegangskøbere af en båd undgår at købe den største de kan finde. Nogle gør det – men læringskurven kan være meget stejl. Og hvis du vælger den vej, bør du være sikker på, at du har tiden og evnerne til at håndtere en sådan båd.

Hvis du starter med en meget enkel båd, vil du kunne mestre denne på ingen tid.

Den mest simple båd du kan overveje er en jolle. Dens fremdrift kan være så simpelt som en lille påhængsmotor, et sejl eller endda et par årer.

Der er ikke mere at tage sig af end et skrog og nogle sæder.

Selvom dine muligheder muligvis er begrænsede, vil du hurtigt have lært at betjene båden efter blot et par sejlture – og så kan du gå op i størrelse.

Selvfølgelig vil du gerne have mest for pengene og have mest fleksibilitet med hensyn til hvornår, hvor og hvordan du sejler, end en hvad du blot kan med en lille jolle. Der er stadig mange relativt enkle både at vælge imellem, som mindre fiskebåde, små motorbåde og sejlbåde, der ikke tager mere end en sæson eller to at lære fra stævn til agter.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Hvilke udgifter er der ved en begynderbåd?

En anden vigtig ting at overveje er budgettet til at eje en båd.

Mens sejlads i det hele taget kan være overkommeligt sammenlignet med andre fritidsaktiviteter, kan der være nogle udgifter, du, som nybegynder, ikke har forudset.

Variable udgifter til vedligeholdelse, forsikring og opbevaring uden for sæsonen, havneplads, brændstof, sejl er meget almindelige – men der kan også komme de uforudsete udgifter hvis noget pludselig går i stykker.

Sidst men ikke mindst har størrelsen af båden også noget at sige i det samlede regnestykke.

Prisen for opbevaring og havneplads bestemmes af bådens størrelse. Ligeledes gør behandling af bunden, med bundmaling og arbejdstid.

For nogle er økonomien ikke et problem.

Alligevel kan det være en god idé at få beregnet så mange potentielle omkostninger som muligt, før du vælger en bestemt båd. På den måde kan overraskelserne holdes på et minimum.

En god begynderbåd til flere formål

Som ny sejler kan fleksibilitet og alsidighed også være en vigtig faktor for dig.

Lad os sige, at du ved, at du elsker vandsport, og at du kigger på deciderede ski- eller wakeboard-både.
Umiddelbart kan det sagtens være det rigtige valg for dig.

Men på den anden side, hvis du ikke har prøvet andre aktiviteter så som fiskeri, og du tror, ​det er noget du vil gøre på et senere tidspunkt, er en kabinebåd eller daycruiser måske et bedre valg.

Lad os så sige, at du har prøvet wakeboarding en gang og vil gerne gøre det igen, du har prøvet at fiske fra båd, og vil selvfølgelig gerne gøre det igen, samtidig er du fascineret af ideen om at tage familien eller vennerne ud for en dag. I så fald kan en mere alsidig båd som en bowrider eller en weekendcruiser i yatch-størrelse være et godt valg.

Men du er jo ikke begrænset til motorbåde alene. Måske har du prøvet at sejle for sejl og nyder stilheden og at bevæge dig uden motor. For sejlbåde kan der være behov for at tænke ind hvor mange I skal være til at betjene båden.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Velkommen til en verden af muligheder

Som ny sejler er der gode chancer for, at du er ved at udsætte dig selv for en enorm verden af ​​muligheder, som du ikke vidste eksisterede.

De bedste begynderebåde for nye sejlere tillader, at du hurtigt kommer i gang, relativt nemt og økonomisk fornuftigt.

Før du ved af det, vil du ikke længere være en ny sejler, og når du beslutter dig for at opgradere, har du nu en meget bedre idé om, hvilken størrelse og type båd der passer til dine behov og ønsker – og ja, opgraderingen sker på et eller andet tidspunkt. ;o)

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.