Bo på båden: lev livet lidt mere som et eventyr

Har du nogensinde tænkt på at bo på en båd?
Der er ingen tvivl om, at bo på en båd kræver flere af de kreative løsninger og en bestemt tilgang til livet. Er du parat til at acceptere forandringen og indgå et par kompromiser, kan livsstilen ombord på en båd være enormt givende. Sammenlignet med at bo på land kan det også være relativt billigt. [ Læs videre ]

Bo på båden: lev livet lidt mere som et eventyr

Det kan være billigt og givende at bo ombord på en båd! Mon ikke det fangede din opmærksomhed.

Naturligvis kan et almindeligt job gå an når det gælder en fast indtægt, men der er andre måder du kan tjene til føden på. Det kan du læse mere om i denne artikel.

Forenklet livsstil

Meget af indholdet i din garderobe på land bliver overflødigt – og bilen har du heller ikke brug for. En foldecykel kan dog være praktisk.

Andre ting, du helt sikkert vil blive glad for at slippe af med, når du flytter ombord på båden, vil være de mange rudekuverter, ejendomskatter og så videre …

Men inden du tager pause fra den komfortable “status quo” på land, bør du grundigt overveje om du faktisk er klar til at bo og leve på en båd.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Få råd til en livsstil ombord

Medmindre du har formået at lægge et betydeligt beløb til side og regner med at kunne leve for det, skal du finde en måde at finansiere dit nye liv ombord på en båd.

Der er flere måder at finansiere livet på en båd …

1. Udnyt dine muligheder på land

Hvis du ejer et hus, kan det være en tabt mulighed såvel som noget af en risiko at lade det stå tomt, mens du bor på en båd i længere perioder. Det er meget bedre at udlejer huset og have nogle boende end at huset står tomt, at der sker indbrud, eller finde ud af, at taget er kollapset, når du til vender hjem.

Hvis du beslutter dig for at lade huset stå tomt mens du er væk, er der flere ting, du skal gøre:

  • Installer en tyverialarm, ideelt set en, der også er koblet op til et vagtselskab, når den aktiveres.
  • Få en ven, nabo eller familie til jævnligt at se til huset og tømme postkassen.

Hvis du vælger at udleje, vil det være en god idé at lade et professionelt udlejningsfirma, med god historik, stå for udlejningen.

2. Udnyt din viden

Hvis du har oparbejdet en god grundviden, kan du udnyttet den viden til at hjælpe andre sejlere eller gennem arbejde på land. Nogle områder kunne være:

  • Mekaniker
  • Elektriker til båd-el
  • Computer ekspert
  • Bådebygger
  • Rigger
  • Sejlmager

Kan du spille på et musikinstrument og ideelt set også synge? Da kan barer og restauranter muligvis være villige til at give dig betaling for at underholde deres gæster en aften eller to.

Har du specialiseret dig inden for et bestemt fag kan dine færdigheder måske kun anvendes i Danmark. For dig vil det måske være bedre, i perioder, skiftevis at bo på en båd og arbejde som freelancer på land.

Vil du til varmere himmelstrøg, er eksempelvis Caribien ganske idyllisk fra november til maj, men ekstremt stormfuld, med orkaner, fra juni til oktober.

3. Tjen penge online

Sammen med en internetforbindelse er din computer, og ja, faktisk også din telefon eller iPad, blevet enormt værdifulde aktiver.

Men du skal også passe lidt på, fordi med de mange muligheder, kan du hurtig forbruge rigtig mange timer på stort set ingenting, hvilket et liv ombord ikke rigtig handler om.

Men der er ingen tvivl om, at ydnytte de digitale muligheder kan bidrage betydeligt til din livsstil på båden. For eksempel kunne du:

Skriv for magasiner, blade og blogs

Hvis du har en historie at fortælle (og det vil du have, når du nyder livet ombord på en båd) og kan sætte et par ord sammen, kan du muligvis overtale et medie til at købe en artikel af dig. Lad det ikke tage modet fra dig, hvis din artikel afvises af den første, bare fortsæt med at prøve.

Her er et par du kan prøve:

  • Minbaad.dk (dansk)
  • BÅD magasinet (dansk)
  • Boaters (dansk)
  • Classic Boat (engelsk)
  • Ocean Navigator (engelsk)
  • Practical Boat Owner (engelsk)
  • Sail (engelsk)
  • Sailing Today (engelsk)
  • Sailing World (engelsk)
  • Yachting Monthly (engelsk)
  • Yachting World (engelsk)

De fleste af disse, udgiver deres magasiner både trykt og online. Find ‘kontakt os’ info hos de forskellige magasiner og blogs – det er normalt øverst eller nederst på siden – og gå videre derfra.

Husk, at disse magasiner altid vil være på udkig efter originale digitale billeder i god kvalitet – og vil være villige til at betale for dem.

Vigtigt tip: Inden du tager kontakt, bør du gå til bladets websted og finde deres ‘Retningslinjer for forfattere og fotografer’. Disse retningslinjer fortæller dig, hvilken type artikel de sandsynligvis ville offentliggøre sammen med nogle råd om, hvordan du bør skrive den.

Eller du kunne …
Lave din egen hjemmeside

En måde at være sikker på, at din artikel vil blive udgivet online, er at have dit eget websted og uploade den til der.

Eller måske …
Skrive en blog!

Måske er du ikke lige til at udvikle et stort websted (som dette), men som mange andre sejlere skriver du allerede en blog for at holde din familie og venner opdateret med dine bedrifter. Men vidste du, at du også kan bruge din blog til at yde betydelige bidrag til din økonomi?

Der findes flere forskellige plugins til WordPress og værktøjer, som kan hjælpe dig. F.eks. til indlejring af reklamer og andet affiliate marketing. Og du kan også tilbyde sponsorede opslag. Så det er bare med at komme i gang!

Eller …
Skrive en ebog!

At skrive en traditionel bog er ret ligetil, men det er betydeligt sværere at få den udgivet. I bedste fald er det en lang og smertefuld proces, og i værste fald – efter al den tid og kræfter – får du muligvis ikke den udgivet overhovedet.

Men det er markant anderledes med e-bøger. Forudsat at du kender dit emne, kan du sælge dem meget billigere end en sammenlignelig traditionel bog – og få mere ud af det.

For eksempel kan du sælge en e-bog for 35,- mens en traditionel bog i hvert vil koste det femdobbelte. Der er forlaget der sætter prisen, og ikke dig.

Eller …
Blive youtuber, instagrammer – kort sagt influencer

At blive en influencer er også en god mulighed. Har du en konto på YouTube, Instagram, Snapchat, TikTok eller en Facebook side, og har du en stor følgerskare, så er du sikkert blevet kontaktet af virksomheder som gerne vil sende deres produkter til dig, for den modydelse, at du nævner produktet i et opslag eller en video.

Det kan give en masse ting som du måske ikke lige står og mangler.
Men du kan faktisk også tage dig rigtig betalt for disse opslag. Produkter og varer kan selvfølgelig hjælpe, men penge er bedre.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Økonomien ved at bo på båd

Det giver ikke så meget mening at bo på en båd, hvis du af nødvendighed bruger det meste af tiden tilsluttet vand- og elforsyning i havnen.

For at give dig selv den frihed, som livet ombord kan give, skal du være så selvforsynende som muligt og gerne ligge for anker så ofte du kan.

For eksempel bør alle sejlere, som vælger livet på båden, være i stand til at udføre rutinemæssig service og vedligeholdelse på deres både.

Generere strøm ombord

Solpaneler kan klare den opgave i de lyse timer, og vindmøller kan præstere uanset dagslys, men har brug for vind for at dreje rundt. Du vil nødvendigvis have brug for begge dele.

Du vil muligvis skulle bruge din motordrevet alternativ på de overskyede og vindstille dage. Men det koster dyrt brændstof, og er kun til, hvis det ikke kan være anderledes.

Lav drikkevand og opsamle regnvand

Nogen siger, at man ikke kan drikke havvand. Det kan du godt, hvis det har været gennem et omvendt osmoseanlæg. Selvfølgelig er det ikke længere havvand, men er så blevet til ferskvand, som kan drikkes.

En vandmaskine er en god investering af have, når du vil bo ombord på båden, men du kan også samle regnvand.

Det er virkelig nemt enten at lave din egen regnvandfanger af sejldug eller udtænke et system ved hjælp af din bimini eller bådemarkise.

Selv kunne sy og reparere sejl

Lette markiser og sprayhood kan du sy i hånden, men det er meget lettere, hvis du har en symaskine ombord og ved, hvordan du bruger den. De vigtigste krav til en symaskine er:

  • Robust
  • Konstruktion af rustfri stål
  • Kan betjenes manuelt eller med elektricitet (via en inverter eller landstrøm)
  • En god trykfod
  • Mulighed for zig-zag mønster
  • Højt fodløft

Du kan måske være heldig at finde en velegnet symaskine, brugt, med alle disse egenskaber. Og passer du på den, kan den formenligt holde en hel del år.

Med den kan du sy en masse forskellige ting til din båd: sprayhood, spilcovers, markise og telt til dækket, drivanker, myggenet til lugen, puder til cockpit, bompresenning og en masse andre ting – et sådant køb vil hurtigt kunne betale sig.


Har du nogle gode råd til hvordan man kan leve ombord på sin båd? Skriv en kommentar herunder og lad flere nyde livet som bådejer.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.