Bådens cockpit: Hvad er et godt og effektivt cockpit?

Måske fordi cockpittet på en sejlbåd ikke giver de samme salgsmuligheder som de hyggelige kahytter, er det ikke usædvanligt at opdage, at der gået en smule på kompromis med cockpittet til fordel for en rummelig kahyt eller agterkabine. [ Læs videre ]

cockpit

Dette ses blandt andet på en række både i de mere beskedne størrelser, hvor man har accepteret ulemperne ved et center-cockpit til fordel for et soverum i akter, hvor cockpittet ellers burde være.

Med tiden er cockpittet blevet centrum for al aktivitet.

Med tiden er cockpittet blevet centrum for al aktivitet. Styring, overvågning, trimning eller bare afslapning – det hele er gøres herfra.

Skøder, klamper og klemmer skal være lige ved hånden, og spil skal være i stand til at dreje hele vejen rundt.

Med et godt gennemtænkt layout er cockpittet det foretrukne og sikre sted at opholde sig – effektivt for sejlere og behageligt for familie og gæster.

Sørg for, at der er plads til styrmand

Først og fremmest, når du kigger på bådens cockpit, bør du tænke som styrmanden. Se på hvordan du nemmest styrer båden og på hvordan du, eller dine gaster, skal håndtere skøderne.

På en sejlbåd med ratstyring er et ‘T’-formet cockpit ofte det foretrukne valg. Det giver styrmanden plads til at bevæge sig fra side til side, eller rundt om rattet og ind på midten af cockpittet.

Den rette placering af sejlbådens løjgang kan give bevægelsesfrihed og behagelige siddepladser til dine gæster om bord.

Cockpit-sæderne på båden skal kunne give fri plads til hele svajet fra rorpinden uden at blive blokeret, og selve rorpinden skal have højde og form så den ikke støder ind i knæene på en siddende styrmand.

Hvor sidder sejlbådens løjgang? Du bør også være opmærksom på hvor denne sidder. Placeringen kan betyde mere bevægelsesfrihed og behagelige siddepladser til dine gæster om bord.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Cockpit ergonomi og dimensioner

Det er ikke nok at cockpittet bare er sikkert; det skal også føles sikkert. Men det vil ikke føles sikkert, hvis det føles som, at du sidder på båden frem for at sidde i båden.

Sikkerhed er stort set lig med cockpittets dybde, som andre faktorer også kan have indflydelse på:

  • Ved ekstrem krængning skal cockpittets dørk forblive over vandlinjen for at båden kan lænse.
  • Cockpittet bør ikke være så dybt, at det er umuligt at se over bådens dæk når du står op.
  • Selvom højden af en normal person bestemmer højden på sædet i cockpittet, som regel 37 til 50 cm, bør du ideelt set også være i stand til at se hen over dækket eller bådens top når du sidder ned.

Andre funktioner, der findes i et godt cockpit til sejlbåde, inkluderer:

  • Ryglæn ved siddepladsen, der er mindst 35 cm højt og vinklet, så du også kan sidde lodret på båden i luv (vind siden), når båden krænger.
  • Sædedybde, omkring 50 cm, så de yder tilstrækkelig støtte under lårene.
  • Sæder, der er parallelle og tæt nok på, så dem der sidder på luv side kan komfortabelt støtte mod side, når båden krænger.
  • Moderat størrelse og tilstrækkelig lænsning. Til en båd med agtercockpit er det effektivt at lænse gennem agterspejlet. Et par huller på 5 cm i diameter kan lænse et moderat stort cockpit inden for et par minutter.
  • Et kant til mindst sædehøjden, hvilket ikke kun mindsker cockpittet, men giver også en kant ved indgangen til kahytten.
  • Denne kant bør være på højde med siddepladserne, som derved forhindrer at vand fra et overfyldt cockpit løber ned i kahytten.
  • En hovedluge, fortrinsvis i midten af cockpit, med kun let vinklede sider. Luger der sidder i et skarpt V, skal blot flyttes meget lidt, før de falder ud.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Et bord i cockpittet?

Den sidste ting del, som fuldender det perfekte cockpit er et bord. Der skal være plads til, at fire personer kan sidde komfortabelt rundt om bordet.

Mange sejlbåde med ratstyring kan have et bord fastgjort til piedestalen. Nogle sejlere foretrækker dog at have pladsen fri, og holde cockpittet ryddet, mens der sejles. Altså, blot have et bord, der kan klappes sammen og sænkes mod piedestalen.

Sejlbåde med rorpind har normalt et aftageligt bord. Bordet kan så sættes op når du ligger for anker eller ligger i havn.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.