Top 10 gode grunde til hvorfor du skal sejle

Blot så det ligger helt fast, her fra starten af: Der er mindst 10.000 grunde til hvorfor du skal ud at sejle. De mange forskellige og beroligende nuancer af blåt vand som du vil kunne se, er blot nogle af de første mange grunde. [ Læs videre ]

Top 10 gode grunde til hvorfor du skal sejle

Men for at denne artikel ikke skal blive alt for lang – og for ikke at beskrive for mange nuancer af blå – så fokuseres her på en slags top 10 som forklarer nogle af de bedste grunde til, at du bør tage ud at sejle lige nu.
Men ja, vi kunne sagtens fortsætte i det uendelige, men du skal selvfølgelig bruge mindre tid på at læse dette og mere tid på at være på vandet.

1. En familietradition

Det er kun få andre aktiviteter, der kan bringe familier sammen, som sejlsporten kan. Det får børnene væk fra computeren og mobiltelefonen og ud i verden, hvor de kan deles om opgaverne ombord, såsom håndtering af en line eller rebning af et sejl. Børnene lærer teamwork, og sandsynligvis også lidt om geografi, mens de voksne får chancen for at styrke familiebåndet i et sjovt miljø.

Gå ikke glip af BOATERS indblik - viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser.

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en endnu bedre sejler. Mange har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

2. Frisk havluft

Som et gammelt ordsprog lyder: ”Der er kun én kur mod alt og det er saltvand: sved, tårer eller havet.” Tårer lyder ikke så sjovt, og sved kan give ømme muskler, hvilket betyder, at havet er kuren mod livets onde, der vinker til dig med et stor smil. I 2014 blev der udgivet en bog kaldet “Blue Mind”, der forklarede, hvordan mennesket naturligt drages mod havet. Forskning har vist, at et liv ved kysten forbedrer det fysiske helbred, og at det at være omkring vand gør os mere lykkelige og rolige. Så tag af sted, ud på havet, og træk vejret – og livet – dybt ned i lungerne.

3. Se det hele fra en anden vinkel

At sejle langs kysten kan vise dig en helt andet syn på din verden, selvom du blot er et par kilometer væk fra hvor du voksede op. At se og opleve et sted fra vandsiden er væsentlig anderledes fra at opleve den på land. Bare det at nærme sig en kystlinje fra vandet – se den måde, den har udviklet sig på, forstå dens geografi, lære dens naturlige, såvel som menneskeskabte, vartegn – det åbner dit sind for helt nye måder at se og mindes et sted.

4. Lær nye færdigheder

Uanset hvor længe du har sejlet, om det blot har været en uge eller et halvt århundrede, er der altid noget nyt at lære på vandet. Fra håndtering af båd og planlægning af kurs til at læse vandet omkring et travlt indløb. At sejle lærer dig altid noget nyt. Og det tæller ikke engang al den nye teknologi der dukker op, hvilket gør det super sjovt at lege med alle mulige slags gadgets og dingenoter ved roret.

5. Sport og motion

Lad os bare indse det: vi er alle nødt til at komme i lidt bedre form. Og at få den nødvendige motion på vandet, i frisk luft og solskin er meget sjovere end at løbe på et kedeligt løbebånd. Prøv surfing, tubes, wakeboarding, eller endda bare at holde balancen mens du går rundt på en båd, mens den suser gennem vandet – du bruger muskler, du ikke vidste du havde, og der vil være masser af sjov og leg mens du gør det.

6. Et unikt fællesskab

Der er få oplevelser, der skaber lige så meget sjov, som, når en masse bådejere samles i havnen og holder, hvad der dybest set er, en fest. Musik, mad, drinks og højt humør. Men både og sejlads har, i modsætning til mange andre hobbyer, et særligt unikt fællesskab fordi sejlads er, i mange henseender, et universel sprog. Alle kan være med, dele røverhistorier og andre oplevelser.

Gå ikke glip af BOATERS indblik - viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser.

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en endnu bedre sejler. Mange har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

7. Kan afstemmes til dit niveau

En af de store ting ved sejlads er, at du ikke behøver at eje en båd for at nyde det. Bådudlejning findes også i Danmark, hvor du kan leje en båd så længe du synes, hvilket betyder, at du kan prøve sejlsporten uden at forpligte dig til en båd. Start for eksempel med at leje en kajak eller en robåd. Gå derefter videre til at leje en motorbåd til vandski. Inden du ved af det, kan det være du sejler rundt langt fra kysten, som medlem af en klub, der charterer større både. Mulighederne er uendelige og kan tilpasses dit interesseniveau.

8. Bådene i dag, er bedre end nogensinde

De fremskridt, som bådebyggerne har gjort de seneste år, ville have været ufattelige for bare et par generationer tilbage. Nutidens både har indbygget faciliteter, der gør det lettere end nogensinde at lægge til kaj. Nutidens både har sikkerheds- og kommunikationsudstyr, der gør det lettere end nogensinde at få hjælp. Og nutidens både har et komfortniveau, der får det til at føles som sit andet hjem. Nogle både er endda bygget med magneter i bordene og specielt fremstillet glas, for at undgå, at de kølige drikkevarer spildes.

9. Vandsport har aldrig været sjovere

Tilbage, den gang for længe siden, bandt man et tov fast i en slange fra et bildæk og lod børnene hænge i det. I dag findes der alverdens slags sjove udformninger af udstyr til vandsport, alt fra oppustelige vandrutsjebaner og klatrevægge til tre- og fire-personers oppustelige flydere og gummibåde, der kan trækkes bag en større båd. Er du bekymret for de helt små, kan et net hænges bag på for at give dig ro i sindet. Nogle både har endda “uendelige bølger” til wakesurfere, der vil surfe på bølgen ud i en endeløs sommer.

10. Du kan koble helt af

Hvis du er tæt ved kysten, har du som regel stadig signal til telefon og internet på båden – men din chef, din svoger eller naboen, der vil tale om din hund, behøver ikke at få det at vide. Det er nok at fortælle, at du er “taget ud at sejle”, hvilket betyder, at man stempler ud fra omverden så længe man vil. Du formodes at være utilgængelig, hvilket, med nutidens digitale enheder og ræs, er ekstremt afslappende.


Er du klar til at hoppe på båden og sejle ud? Del dine oplevelser og fortæl os om hvilke gode grunde du har til at sejle.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.