Top 10 gode grunde til hvorfor du skal sejle

Top 10 gode grunde til hvorfor du skal sejle

6 min. læsning

Blot så det ligger helt fast, her fra starten af: Der er mindst 10.000 grunde til hvorfor du skal ud at sejle. De mange forskellige og beroligende nuancer af blåt vand som du vil kunne se, er blot nogle af de første mange grunde.

Men for at denne artikel ikke skal blive alt for lang – og for ikke at beskrive for mange nuancer af blå – så fokuseres her på en slags top 10 som forklarer nogle af de bedste grunde til at du bør tage ud at sejle lige nu.
Men ja, vi kunne sagtens fortsætte i det uendelige, men du skal selvfølgelig bruge mindre tid på at læse dette og mere tid på at være på vandet.

1. En familietradition

Det er kun få andre aktiviteter, der kan bringe familier sammen, som sejlsporten kan. Det får børnene væk fra computeren og mobiltelefonen og ud i verden, hvor de kan deles om opgaverne ombord, såsom håndtering af en line eller beskæring af et sejl. Børnene lærer teamwork, og sandsynligvis også lidt om geografi, mens de voksne får chancen for at styrke familiebåndet i et sjovt miljø.

2. Frisk havluft

Som et gammelt ordsprog lyder: ”Der er kun én kur mod alt og det er saltvand: sved, tårer eller havet.” Tårer lyder så sjovt, og sved kan give ømme muskler, hvilket betyder, at havet er kuren mod livets onde, der vinker med et smil. I 2014 blev der udgivet en bog kaldet “Blue Mind”, der forklarede, hvordan mennesket naturligt drages mod vand. Forskning har vist, at et liv ved kysten forbedrer det fysiske helbred, og at det at være omkring vand gør os mere lykkelige og rolige. Så tag afsted, ud på havet, og træk vejret – og livet – dybt ned i lungerne.

3. Set det hele fra en anden vinkel

At sejle langs kysten kan vise dig til en helt anden version af din verden, selvom du bare er et par kilometer væk fra hvor du voksede op. At se og opleve en by fra vandet er væsentlig forskellig fra at opleve den ved land. Bare det at nærme sig en kystlinje fra vandet – se den måde, den er udviklet på, forstå dens geografi, lære dens naturlige såvel som menneskeskabte vartegn – åbner dit sind for helt nye måder at se et sted og tænke på det.

4. Lær nye færdigheder

Uanset hvor længe du har sejlet, om det være blot en uge eller et halvt århundrede, er der altid noget nyt at lære på vandet. Fra håndtering af båd og planlægning af kurs til at aflæse vandet omkring et travlt indløb, at sejle lærer dig altid noget nyt. Og det tæller ikke engang al den nye teknologi i disse dage, hvilket gør det super sjovt at lege med alle mulige slags gadgets og dingenoter ved roret.

5. Sport og motion

Lad os bare indse det: vi er alle nødt til at få mere træning. Og at få den motion på vandet, i frisk luft og solskin er meget sjovere end at løbe på et kedeligt løbebånd. Prøv surfing, tubes, wakeboarding, eller enddog bare at holde balancen mens du bevæger dig rundt på en båd, når den suser gennem vandet – du bruger muskler, du ikke vidste du havde, og der vil masser af sjov og leg mens du gør det.

6. Et unikt fællesskab

Der er få oplevelser, der skaber lige så meget sjov, som når en masse bådejere samles i havnen og holder, dybest set, en fest. Musik, mad, drinks og højt humør. Men både og sejlads har, i modsætning til mange andre hobbyer, et særligt unikt fællesskab fordi sejlads er, i mange henseender, et universelt sprog. Alle kan være med, dele røverhistorier og andre oplevelser.

7. Lidt eller meget

En af de store ting ved sejlads er, at du ikke behøver at eje en båd for at nyde det. Bådudlejningsteder findes også i Danmark, hvor du kan leje en båd så længe du synes, hvilket betyder, at du kan prøve sejlsporten uden at forpligte hele dit liv til aktiviteten. Start for eksempel med at leje en kajak eller en robåd. Gå derefter op til at leje en båd til vandski. Inden du ved af det, kan det være du sejle rundt langt fra kysten, som medlem af en klub, der charterer større både. Mulighederne er uendelige og kan tilpasses dit interesseniveau.

8. Både idag, er bedre end nogensinde

De fremskridt, som bådebyggerne har gjort i de senere år, ville have været ufattelige for bare et par generationer tilbage. Nutidens både har indbygget faciliteter, der gør det lettere end nogensinde at lægge til kaj. Nutidens både har sikkerheds- og kommunikationsudstyr, der gør det lettere end nogensinde at få hjælp. Og nutidens både har et komfortniveau, der får det til at føles som sit andet hjem. Nogle både er endda bygget med magneter i bordene og specialfremstillede glas, for at undgå, at de kølige drikkevarer spildes.

9. Vandsport har aldrig været sjovere

Tilbage, den gang for længe siden, bandt et tov fast i en slange fra et bildæk og så bad man børnene om at hænge på. I dag findes der alverdens slags sjove udformninger udstyr til vandsporten, alt fra oppustelige vandrutsjebaner og klatrevægge til tre- og fire-personers oppustelige flydere og gummibåde, der kan trækkes bag en større båd. Er du bekymret for de små, kan net hænges bag på for at give dig ro i sindet. Nogle både har endda “uendelige bølger” til wakesurfere, der vil surfe på bølgen ud i en endeløs sommer.

10. Du kan koble helt af

Hvis du er tæt ved kysten, har du som regel stadig signal til telefon og internet på båden – men din chef, din svoger eller naboen, der vil tale om din hund, behøver ikke at vide om det. At fortælle folk, at du er “taget ud og sejle” betyder, at man stempler ud fra omverden så længe man vil. Du formodes at være utilgængelig, hvilket, med nutidens digitale enheder og ræs, er virkelig afslappende at gøre.


Er du klar til at hoppe i vandet og sejle ud? Del dine oplevelser og fortæl os om hvilke gode grunde du har til at sejle.

Skriv den første kommentar