Pleje og vedligeholdelse af din båd i efteråret

Når bladene begynder at skifte farve, og når luften bliver køling, ved du, at efteråret er lige rundt om hjørnet. Tidspunktet for at lukke ned, pakke sammen og tage båden på land nærmer sig. Forbered din båd med disse praktiske råd til efterårspleje og vedligeholdelse inden en vinter på land. Så er du allerede et skridt foran på din to-do liste! [ Læs videre ]

Pleje og vedligeholdelse af din båd i efteråret

Med al den tid i solen, som du har sejlet i denne sæson, er det nok ikke lige vinterklargøring du tænker på. Men der nogle enkle tiltag og opgaver du kan klare her i efteråret, inden vejret begynder at vende, og som vil forberede dig på de kolde måneder.

Her er et par tips til efterårspleje og vedligeholdelse, så du kan komme i gang.

Fjern personlige ejendele fra din båd

Sørg for at fjerne alle genstande, der ikke skal opbevares i din båd vinteren igennem, herunder håndklæder, tæpper, redningsveste, anker, sejl, årer, ildslukkere, radioer og anden elektronik.

Rengør hver ting enkeltvis, og gør båden klar til vinteropbevaring.
Kombinationen af sol og saltvand kan være ekstra hårdt for dine ting, så giv gerne dine ting lidt ekstra kærlighed under rengøringen.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Støvsug og rengør det indvendige

Når du har fjernet alle de ting der ikke skal blive liggende henover vinteren, kan du begynde at rengøre interiøret grundigt.

Tag en fugtig klud og tør alle vinylsæderne og eventuelle inventar let af. Skal du ikke bruge båden yderligere i år, kan du allerede nu give båden en grundig rengøring. Sørg for at lade de indvendige tørre grundt inden du låser båden af. Derefter kan du støvsuge senge, sofaer og tæpper over det hele.

Forebyg skimmelsvamp

Prøv disse tips til at forebygge skimmelsvamp uden for sæson, og husk at bruge de rette rengøringsmidler for undgå skimmelsvamp.

Brug milde rengøringsmidler der er syre- og klorfrie og vær sikker på at de kan anvendes på tekstiler, herunder vinyl og tæpper.

Til fjernelse af skimmelpletter findes der skimmelfjerner der også virker på tæpper, polstring og stof.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Rengør udvendig og giv båden et friskt lag voks

Når båden for alvor er taget på land for vinteren, kan du give den en grundig rengøring med et kraftigere rengøringsmiddel, dog beregnet til både.

Der findes mange forskellige slags rengøringsmidler. Men vælg et der er beregnet til rengøring af både. Særligt hvis din båd er af glasfiber skal du være opmærksom på, at rengøringsmidlet er beregnet til rengøring af glasfiber.

Til rengøring af teaktræ bør du også anvende et rengøringsmiddel beregnet til formålet.

Nu, hvor dit skrog er rent, er det tid til voksbehandling. Der findes mange typer bådvoks og polermidler, og du bør anvende en der passer til din båds gelcoat og dit budget. Derefter kan du begynde det kedelige arbejde med voksbehandlingen. Brug en voks med UV-beskyttelse som afsluttende lag, for eksempel en ren carnaubavoks med indbygget UV-beskyttelse.

Book serviceaftaler på forhånd

Du kan også vælge at lave en serviceaftale med et bådservice firma og måske en mekaniker til gennemgang af bådens motor.

Da mange både tages op på samme tid af året, kan der være rift om tider til både rengøring og motorservice.

Sørg for at planlægge og booke i god tid for at sikre, at din båd står knivskarpt, så den kan pakkes sammen, inden vejret slår om. Forbered din båd ved at følge ovenstående trin.

Har du også bestilt mekaniker skal vedkommende kunne komme til motoren og foretage et grundigt eftersyn af de mekaniske dele.

Med disse gode råd til efterårspleje og vedligeholdelse kan du roligt gå i gang med vedligeholdelse af din båd og gøre den klar til vinteropbevaring. God arbejdslyst!

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.