Er glasfiber på balsatræ bedre end helstøbt glasfiber?

Er glasfiber på balsatræ bedre end helstøbt glasfiber?

5 min. læsning

Skal det være den ene byggemetode eller anden byggemetode og er den ene bedre end den anden? Du har sikkert haft diskussionen, eller måske har du ikke før være opmærksom på forskellen og hvad det betyder. Her får du forklaringen.

Bådebyggere ved, at både bygget af et materiale lagt mellem to lag glasfiber har bedre egenskaber end helt helstøbte glasfiberbåde. Men det gør den almindelige sejlerentusiast nødvendigvis ikke. Der er en tendens til at tro, at glasfiber er stærkere, og mere uforgængeligt, end alt andet og at glasfiber ikke vil suge vand eller kan få skader – men det er ikke helt rigtigt.

Forskellige materialer blev brugt til skrogets kerne

Masseproduktionen af glasfiberbåde begyndte i 1960’erne, og allerede fra begyndelsen kendte man til fordelene ved at give glasfiberen en kerne eller et mellemlag. Glasfiberens styrke kommer fra de yderste lag og selve tykkelsen. At tilføje en kerne betyder at lægge et andet materiale i sandwich mellem to lag glasfiber, og resultatet er bedre på næsten alle måder.

Er glasfiber på balsatræ bedre end helstøbt glasfiber?

Bådebyggere begyndte at give bådens skrog en kerne af et andet materiale og drage fordel af de lettere og stærkere kompositmaterialer. De var i stand til at få bådene til at være mere effektive i vandet.

Men mens bådene blev lettere, hurtigere og mere effektive, indså man, at indstøbning af en kerne giver sit eget sæt af udfordringer, særligt vandindtrængning.

I begyndelsen var balsatræ det mest almindelige valg til at bygge kernen. Men der er også brugt skum med lukkede celler og varianter af honeycomb-mønster i plastik og lignende.

Balsatræ er, på mange områder, stadig bedre end de fabriksfremstillede materialer. Men når det gælder organiske materialer, vil det sammen med fugt, svampesporer og den rette temperatur, rådne væk.

I mange glasfiberbåde, blev kernen lavet af balsatræ og det skete desværre uden at forsegle kernen ordentligt ved skroggennemføringer og montering af portlys og dækbeslag m.m.

Er glasfiberbåde med glasfiber kerne bedre?

Sejlerne blev opmærksom på problemet, og mange bådebyggere begyndte derfor at annoncere med “glasfiberbåde med solid kerne”, hvilket sandsynligvis ligger til grund for opfattelsen af, at dette er en bedre måde at bygge en båd på. Det er ikke. Det er imidlertid en måde at eliminere bekymringer omkring vandindtrængning i kernen.

Balsatræ og skum leveres i plader, der er rillet på den ene side, så de kan bukkes til at opnå buet former. Disse riller åbner for muligheden, at vand ophobes i hulrum, hvilket resulterer i vægt forøgelse – og i tilfælde af balsatræ, også råd.

Der var altså god grund til at være bekymret. Denne type kompositmateriale var god, men konstruktionsmetoderne var desværre ikke.

De fleste bådebyggere er gået tilbage til at bygge bådeskrog med mellemlag, men gør det meget bedre idag. For eksempel fjernes kernematerialet, i formen, fra hvor der skal være skroggennemføringer og lys, og savsnit og riller fyldes ud.

Med andre ord, bådebyggerne designer og bygger nutidens både med omtanke for, at der kan trænge vand ind.

Sådan finder du ud af om du har vand i bådens kerne

For at finde ud af, om du har vand i inde i bådens kerne, kan du bruge en fugtighedsmåler, bor et par huller og ser om indmaden er fugtig eller vejer skroget.

Skal jeg være bekymret, hvis jeg finder vand i bådens kernen?
Hvis det er ferskvand og en kerne af balsatræ – så, ja, det vil i sidste ende rådne, og to tynde lag af glasfiber adskilt af rådnet træ er ikke særlig stærkt.

Hvis saltvand er trængt ind i bådens gerne, som måske er af balsatræ eller krydsfiner, kan det muligvis ikke rådne, og de kunstige kernematerialer er skabt til vand og vil sjældent forringes.

Når der kommer vand i mellem glasfiberlagene kan der i de ydre lag opstå osmose. Men der kan også opstå frostskader, når vandet udvider i det det bliver til is. Samtidig gør den øget vægt ikke noget godt for båden.

Mange bådebyggerene har tidligere dog blot reageret på klager over vand i mellemlaget, med: “tætne hullerne godt for at forhindre luft i at komme ind, så rådner det ikke” og “det er PVC-skum med lukkede celler, der sker ikke noget”. Og de har ret, men som udgangspunkt vil det forringe ydeevne og bådens værdi. Men ligesom med osmose kan du muligvis have vand i kernematerialet i årevis og uden at vide det.

Dette skal du gøre når du installerer nyt udstyr i en båd med mellemlag

Hvis du er ejer en type båd, der er designet til at holde vand ude af kernen, skal du være forsigtig, når du installerer skroggennemføringer eller andet, der trænger gennem de ydre lag glasfiberen.

Du skal sørge for at fjerne kernematerialet rundt i hullet og genopfylde med en epoxy. Derefter kan du påmontere den nye installation med en god fugemasse.

De fleste af disse både med glasfiberkerne har stadig dæk som kan have kerne af balsatræ.


Har du en båd med mellemlag?

Hvilken båd er det, og hvilket materiale er det konstrueret af? Lad os vide i en kommentar. Hvad vil du gøre du når du skal renovere din båd eller lave nye skroggennemføringer? Lad os endelig høre i en kommentar. Du er naturligvis også velkommen til at give dit besyv på den artikel.

2 svar til “Er glasfiber på balsatræ bedre end helstøbt glasfiber?”

Skriv en kommentar