Båd til familien og dig: hvad er den rigtige familiebåd til dit behov?

At købe båd er ikke nogen lille bedrift. Det er ofte forbundet med en masse beslutninger og en stor pose penge. I denne artikel kan du læse om nogle af de ting du bør overveje inden jagten på den rigtige båd begynder. [ Læs videre ]

Båd til familien og dig: hvad er den rigtige familiebåd til dit behov?

Så du vil gerne købe en familiebåd? Det kan vi godt forstå – det er fantastisk at stikke til søs, sammen med familien, og bare nyde vandet og havluften i al dets vidunder.

At købe båd er ofte forbundet med en masse beslutninger, nogle kompromiser og en større eller mindre, men stadig, stor pose penge.

Det er vigtigt at tænke grundigt over, hvad ens behov er og hvilken båd der passer bedst til disse. For eksempel om båden primært er til dig eller om det skal være den bedste familiebåd, hvor du kan tage hele familien med på tur og i kan sejle fra kyst til kyst.

Hvad skal jeg have og hvad ville være rart at have?

Det er vigtigt at tænke nøje over hvilken båd der passer bedst til dine behov.

Det første store valg du skal træffe er, at vælge om du ønsker en sejlbåd eller om det skal være en motorbåd?

Sejlbåd eller motorbåd?

Begge bådtyper har deres fordele og ulemper, men når alt kommer til alt, er det mest et spørgsmål om temperament. Nogle kan bedst lide at sejle stille og roligt ved hjælp kun fra naturen, mens andre foretrækker at kunne lidt komme hurtigere fra A til B. Samtidig er det måske nødvendigt at lære hvordan man betjener båden.

Når du har fundet frem til, hvilken type båd du ønsker dig, følger der en række nye valg du skal foretage.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Hvad er mine muligheder indenfor båd?

Nogle af de grundlæggende valg og beslutninger du skal foretage er blandt andet dem om materiale, størrelse, brændstof, mærke og indretning.

  • Materiale: hvilken type materiale skal båden være bygget af? Skal det være en træbåd, en glasfiberbåd eller en aluminiumsbåd?
  • Størrelse: hvor stor skal båden være? Størrelsen kommer også an på hvad du planlægger at anvende båden til. En lille båd er for eksempel god til en kort tur på vandet til fiskeri. En større båd kan egne sig som familiebåd, hvor du kan tage hele familien med på en weekendtur eller måske endnu længere væk. Det kan også være at du blot leder efter en mindre båd til familien og venner hvor i kan nyde vandsport og -leg eller mindre hyggeture.
  • Brændstof: skal det være benzin eller diesel? I flest af de danske havne vil du uden problemer kunne finde marinediesel. Der er lidt længere mellem de havne hvor du kan finde benzin. Men selvom der er længere mellem havnene vil du ofte kunne finde en havn hvor der ligger en tankstation i nærheden.
  • Mærke: for nogle er bådens mærke lig med de signaler man sender til omverdenen. Det kan også være lig med den kvalitet båden er bygget i.
  • Indretning inde/ude: du skal tages stilling til om du ønsker en båd, hvor du kan ligge og nyde livet i havnene, hvor udendørs pladsen, bad, seng mm. er komfortabelt og hvor vigtigt hver især er.

Men heldigvis behøver du ikke altid vrage og vælge. Ofte kan du finde en båd, hvor du kan kombinere flere af ovenstående præferencer.

Økonomi – driftøkonomi er også vigtig

Nærmest selvsagt, er driftsøkonomien også en vigtig faktor når du kigger på familiebådbåd.

En ofte anvendt tommelfingerregel er, at den årlige drift og vedligeholdelse løber op i 15-20% af bådens nypris.

Sejlbåden er billigere i drift end motorbåden, men til gengæld kan sejlbåden alt efter dit materialevalg, og krav til kvalitet, være meget dyr i vedligeholdelse og endda også kræve meget tid. Motorbåden har en del udgifter til brændstof, olie og andet vedligehold af motorens dele.

Vedligeholdelse er en stor del af det at have båd. En ofte anvendt tommelfingerregel er, at den årlige drift og vedligeholdelse løber op i 15-20% af bådens nypris. Dette er det hele inklusiv, også vinteropbevaring, optagning og så videre.

Finansiering af båd

Beslutter du dig for at få båden finansieret, skal du beslutte dig for om, det skal ske gennem banken eller om du vil gå gennem et specialiseret finansieringsselskab.

Det er ganske få banker, der i de enkelte filialer, har viden om fritidsbåde, og kan/vil påtage sig arbejdet med at skrive skøde, at omregistrere, og måske at indflage i Danmark fra et udenlandsk skibsregister. Derfor kan det være en god idé, at kontakt et finansieringsselskab, der har specialviden på området.

Det er tvivlsomt om bankerne har den slags viden og kompetencer til at rådgive dig om købet. Ofte som med bil, har de nok blot nogle tabeller og regler for hvor gammel båden må være og hvor længe tilbagebetalingen af et lån til båd skal løbe over. Groft sagt, vil du fra en bank eller kreditforening, blot få en pose penge stukket i hånden, og derfra, må klare resten selv.

Vælg et finansieringsselskab eller en bank som har viden og kompetencer til at rådgive dig om købet af din familiebåd.

Finansieringsselskaber kan rådgive dig omkring næsten alt, hvad der opstår af spørgsmål i forbindelse med køb af en familiebåd. Du kan måske endda være så heldig at de kan sikre dig for, at der ikke er restgæld eller andre forpligtelser skjult i den ønskede båd. Men vær alligevel opmærksom på det inden du blot skriver under.

Låner du hos et specialinstitut kan de gå ind i handlen og hjælpe med følgende:

  • Ved en besigtigelse, tage stilling til om prisen er fair.
  • Ordne parirene, når du har lavet en købsaftale med sælger.
  • Sikre at du faktisk bliver ejer af båden og undgår skjult gæld.
  • Tage sig af pengestrømmen, så betaling ikke sker før end båden bliver din.
  • Rådgive om blandt andet forsikring, registreringsforhold, moms og mere.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Brug internettet grundigt og lad familien være med

Internettet kan være det rigtige sted at starte, hvor du også i ro og mag kan sidde foran din computer og gøre sig tanker om, hvilken båd du vil have og nemmere kan få et overblik over de forskellige modeller, fordele og ulemper, prisniveauer og meget mere.

Uanset om du vælger at købe nyt eller brugt, så få altid en prøvetur i den båd du ønsker at købe. Dette for at sikre, at den lever op til de forventninger du måtte have samt at der ikke er fejl og mangler ved båden.

Som tidligere nævnt er det en stor beslutning at købe båd. Når du har fundet den båd du mener er “båden”, så tag gerne familien med ud for at prøve båden og for at se om det er den bedste familiebåd. Det er sjovere når alle er enige.

10 råd til valg af familiebåd for førstegangssejleren

Lav vedligeholdelse

Undgå både af træ eller med træoverbygning. Alt det årlige arbejde kræver du er entusiast og nyder arbejdet med vedligeholdelse.
Vi skal selvfølgelig ikke afholde dig fra at købe en træbåd. Men vær opmærksom på, at der følger meget mere arbejde med en træbåd end med en af glasfiber.

Kølen har meget at sige for krængning og manøvredygtighed

Ved langkølede både er kølen er en del af skroget og strækker sig fra stævn til agter. Langkølede både styrer næsten sig selv hvis trim er i orden, og er langt de mest stabile.
I modsat ende findes både med finnekøl, der er langt mere levende og samtidigt mere sårbare, da kølen er boltet på skroget, hvis man går lidt hårdt på grund/sten opstår der let utæthed, som er dyrt at reparerer.

Jo større køl du vælger jo mindre manøvredygtig er båden. Til gengæld krænger båden mindre, jo større køl du vælger.

Placering af propel

Placering af propel bør være i en udskæring ved roret. Det betyder at du har skruevand på roret til at manøvrere med i havne mm. Mange ældre både har skruen siddende oven for roret, og det er ret krævende når man ikke har styrefart.

Høj kølprocent giver stabilitet

Kølprocent udtrykker kølens vægt i forhold til bådens totalvægt. Der findes ikke en ideal procent. En højere kølprocent giver større stabilitet når du sejler. Kig efter både med en kølprocent over 40.

Stivhed i båden

Jo mere stiv båden er jo bedre bjerger båden sig i hård vind (som kan komme ret pludseligt i Danmark), uden at båden lægger sig for meget ned.

Søgelænder hjælper mod mand over bord

Søgelænder bør være monteret hele vejen rundt af hensyn til sikkerhed og hele familien.

Rulleforsejl gør betjening sikker og let.

Blæser det pludseligt op og med et rulleforsejl skal du ikke op i stævnen og stryge forsejlet, hale sejlet ned, når bølgerne går højt.

Nyere motor har mindre slid

Gå efter en relativt ny motor. Selvom sælger siger at den
nuværende motor har kørt stabilt i flere årtier, så er det alt andet sikrere med en nyere motor – gerne ikke over 10 år.

Få hjælp til at vurdere den båd du finder

For nogle ældre både kan der være en risiko for osmose, som kan blive meget dyrt at reparere. Da du formentlig skal have din nyerhvervelse i en havn og meldt ind i sejlklubben, så prøv allerede nu at finde en af dine fremtidige sejlerkolleger og få lidt hjælp.

Gå efter anerkendte både gerne nogle der er mange af, så de måske har en klub, hvor du kan spørge til svagheder, handelspriser mm. Det er uvurderligt at få at vide, at du bør undgå en bestemt årgang, fordi den har svag mast, eller en serie hvor røstjernet får rustproblemer efter mange år.

Et par vigtige almindeligheder

Kom hurtigst muligt i gang med at tage duelighedsprøven! Kontakt din
fremtidige sejlklub, hvor der ofte også arrangeres kurser.

Det er en god idé at inddrag familien i jeres sejlerliv. Hvis I kommer til at udvikle en skrækkelig arbejdsfordeling, hvor stort set det kun er dig der står ved roret, og konen (eller manden) kun må for lov at slås med fortøjninger samt lave mad og passe børn, så forsvinder lysten hurtigt. Hvis I begge er nye er det en god mulighed for, at I begge sejler og manøvrere lige meget, og får den samme glæde ud af sejlerlivet.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.