Hvilke, og hvor mange fendere har jeg brug for til min båd?

Fenderen er et vigtigt stykke udstyr til at beskytte skroget mod sammenstød med bådebroer, pæle eller andre både. De er en vigtig forudsætning for at undgå skader på din båd og andre både omkring dig. [ Læs videre ]

Hvilke, og hvor mange fendere har jeg brug for til min båd?

For dig der lige har købt båd, vil der oftest følge fendere med til den. Men nogle gange gør der ikke. Og nogle gange er antallet af fender måske ikke nok eller måske valgt forkert.

Men frygt ej, denne artikel vil gennemgå flere typer af fendere og hjælpe dig med at få en idé om hvor mange fendere og hvilken størrelse du har brug for til din båd.

Hvilke typer fender findes der?

Der findes tre hovedtyper af fender, og hver type har sine styrker og svagheder.

Cylindrisk fender

Hvilke, og hvor mange fendere har jeg brug for til min båd?

Cylindriske fendere er de mest almindelige fendere, der er velegnede til at hænge ud fra siden af skroget.

Disse fendere kan hænges lodret ved fortøjning mod havnebroer eller andre flade strukturer, men de kan også hænges vandret for at undgå kollisioner med pæle og andre fremspringende strukturer eller for at forhindre, at de ruller af.

Rund fender – også kendt som jordbær

Hvilke, og hvor mange fendere har jeg brug for til min båd?

Runde fendere er gode til at beskytte områder af båden, der kan være længere væk fra kajen, f.eks. agterenden eller stævnen, fordi de dækker et meget større overfladeareal.

Det kan også være en god idé at have en rund fender ved hånden for at beskytte mod andre både eller forhindringer under manøvrer i havnen.

Flad fender

Hvilke, og hvor mange fendere har jeg brug for til min båd?

Da de finder popularitet i kapsejladsverdenen, findes der et stigende antal flade fendere på markedet. Denne type fender kendes også som pudefender.

I lighed med cylindriske fendere er flade fendere egnede til at blive hængt op fra skroget i enten vandret eller lodret position. De er mere kompakte end cylindriske fendere, lider ikke under at rulle rundt, og de er endda en behagelige som sidde eller liggerunderlag når man sejler på længere ture.

Den prisbillige model, som erstatning for den flade fender er et gammelt bildæk. Men husk at de gamle bildæk smitter af.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Hvor store fendere skal jeg bruge til min båd?

Hvilke, og hvor mange fendere har jeg brug for til min båd?

Der findes lidt forskellige holdninger til hvor stor en fender bør være. Her er det fornuftigt at være konservativ dog uden at vælge en størrelse som er uhåndlig i forhold til båden.

Tommelfingerreglen er, at en cylindrisk fender skal have ca. 3 cm i diameter for hver 1,5 meter bådlængde.

En rund fender bør have en diameter på ca. 6 cm for hver 1,5 meter bådlængde.

Det kan være nødvendigt at justere dette, hvis du lægger til under særligt vanskelige forhold, eller hvis din båd er særlig tung.

Hvor mange fendere har jeg brug for?

Rundt om i landet vil du se mange både under 30 fod, der ligger med kun 2 fendere på hver side. Men alle både bør have mindst 3 fendere og mindst 1 fender for hver 10 fods vandlinjelængde. Derfor bør en 20 fods båd have mindst 3 og en 40 fods båd have mindst 4 fendere.

Der er tre vigtige variabler at tage hensyn til, når du skal vælge, hvilke fendere og hvor mange du skal vælge til din båd: bådens længde, bådens vægt og fortøjningsforhold. Følgende tabel er derfor kun en meget generel retningslinje baseret på en enkeltskrog med middelstor deplacement.

Bådlængde (m)Cylindrisk/flad fender diameter (cm)Rund fender diameter (cm)Anbefalet antal fendere
Under 5 m10203
612243
815304
1020404
1225505
1430605
1635706
1840807

De fleste fendere er relativt lette og billige sammenlignet med de skader, der kan opstå, hvis man ikke har nok, så det er altid bedre at have for mange end for få.

Hvor skal jeg placere mine fendere på båden?

Hæng dine fendere op fra et passende forankringspunkt, for eksempel i søgelænder nær et scepter eller i en klampe.

Fenderne skal være placeret med afstand mellem hinanden med den midterste fender på bådens bredeste sted.

De runde fendere bør placeres tættere på stævnen og agterenden, hvor skroget er længere væk fra kajen. Forsøg at binde dine fendere så lavt som muligt, og gerne midt på fribord, så de ikke ligger i vandet.

Placer dine lodrette fendere, så bunden af fenderen er lige over vandlinjen. Dette er for at undgå, at fenderen ikke hæver sig op over kajen, klemmes ud og derved ikke har nogen funktion. Placer dem ikke for lavt, ellers vil de ret hurtigt begynde at samle tang.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Rengøring og opmagasinering

Mange fendere fremstilles i dag af moderne materialer, som også er modstandsdygtig over for saltvand og solens UV stråler, hvilket gør det muligt at puste dem op og tage luften ud af dem igen med henblik på vinteropbevaring.

Når du sejler, er det en god idé at opbevare dem et sted, hvor de ikke er i vejen, men hvor de stadig er let tilgængelige, hvis man får brug for fendere i en fart.

Generel rengøring af fendere bør ske med mild sæbe og vand og undlade at bruge skrappe rengøringsmidler som f.eks. acetone. Hvis du virkelig ønsker at beskytte dine fendere yderligere, kan du købe fenderovertræk, der beskytter dine fendere mod UV-stråler og gør rengøringen endnu nemmere.

Køb gode fendere der beskytter din båd

Det er altid bedre at investere i nogle gode fendere og beskytte din båd i stedet for at risikere skader og dyre reparationer. Sørg for at købe et passende antal fendere og gerne et par ekstra, blot for en sikkerheds skyld.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.