Hvordan reparerer jeg glasfiber skader?

Hvordan reparerer jeg glasfiber skader?

Har du nogensinde taget dig selv i at stå og kigge på din pragtfulde både, og blive lidt ked af at båden ser kedelig og slidt ud – at se farverne falme og ridserne i malingen bliver tydeligere? Så har du sikkert også spurgt dig selv, hvad kan jeg gøre for at få mere liv i båden igen? kan den vaskes? kan den males?

Vær ikke fortvivlet, du kan gøre noget ved det.

Giv båden en topcoat makeover

Topcoats fremhæver førstehåndsindtrykket af din båd og giver båden sin særlige og markante glans. Selv en gammel slidt overflade kan du få til at se ud som ny.

Ved at give din båd en ny topcoat, kan du nemt og hurtig give din båd en ny, skinnende blank og slidstærk overflade. Topcoats leverer ikke kun farve men er også en vigtig barriere fra elementerne, der leverer beskyttelse, UV-beskyttelse, ridsemodstand og holdbarhed.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Hvordan får jeg glasfiber blank og pæn igen?

Det første du skal gøre er at matere området du vil male, så overfladen bliver ru og malingen får noget at binde sig fast til. Inden du begynder, skal du starte med at sætte malertape omkring hele området du vil male.

Brug en tyk og bred malertape, så du ikke skal lave for meget præcisionsarbejde.

Tjek inden slibning, er det “spider cracks”, ridser eller hul i skroget?

Derefter sliber du hele området med sandpapir. Du kan for eksempel bruge en excentersliber til ridser eller en dremel til at slibe “spider cracks”. Har du hul i skroget, er det ikke dækket i denne artikel – men kort fortalt, skal du fjerne det skadet område og slibe et område så stort, at ny glasfiber har noget at hæfte på. Dertil skal du muligvis konstruere et bagstykke til at forme ny glasfiber efter.

Afhængig af skaden, skal du passe på du ikke sliber for meget af eller sliber malertapen væk. Du skal dog stadig slibe et stort nok område væk, så du kan lave en glat overflade. Får du slebet for meget af, og du skal måske også reparere glasfiberen, så bliver arbejdet sværere og mere omstændigt.

Når du er færdig med slibearbejdet, skal du affedte hele fladen. Dette gør du nemmest med acetone. Herefter har du en materet og ren overflade som er klar til den videre behandling.

Tip: Acetone er noget krads kemikalie, så pas på. Brug altid handsker, beskyttelsebriller og -dragt, når du arbejder med, glasfiber, acetone, epoxy og andre kemikalier.

Reparation af skader i gelcoat / topcoat

Hvilken metode du skal bruge til at reparere skaden afhænger af hvilken type skade du har i glasfiberen. Typisk når der er tale om skader i gelcoat, så findes der forskellige former for skader: “spider cracks” og ridser.

Reparation af strækmærker og “spider cracks” skader i gelcoat.

Den ene type kaldes strækmærker og ligner typisk en edderkop, hvorfor man også på engelsk kalder sådan en skade for ”spider cracks”. Denne type skade vil typisk kunne opstå, hvis det underliggende laminat er for tyndt. Hvis laminaten er for tynd vil den kunne give sig for meget og så slår gelcoaten revner.

Reparation af ridser

Den anden type gelcoat skade, du typisk vil opleve, er ridser. Disse vil typisk opstå når et fremmedlegeme ridser eller skraber i overfladen. Det kan for eksempel være hvis skroget har skrabet henad kajen eller skrabet mod en sten på bunden. Her ser man typisk blotlagt glasfiber. Denne type skade skal du reparere hurtigst muligt. Blotlagt glasfiber kan suge vand, og venter du for længe vil der opstå osmose i de underliggende lag.

Reparation af strækmærker i hjørner

Denne type strækmærker går tilnærmelsesvis stadig under betegnelsen “spider cracks”, men forekommer når gelcoat mister sin fleksibilitet i hjørnerne. Det kan skyldes et for tykt lag gelcoat, der modvirker fleksibiliteten i forhold til de underliggende lag. Denne type skade bør du reparerer og det kan gøres ved at fræse skaden ud og lægge ny gelcoat på området.

Hvordan maler jeg topcoat efter reparation?

For at være sikker på at en ny topcoat får den optimale vedhæftning skal du starte med at prime området, med en antipest primer. For at være sikker på at der er malet over det hele, bør du male 4 fyldige lag med malerrulle, brug evt. en pensel til de trælse steder.

Husk: Hver gang du maler et nyt lag, skal du male på tværs af det forrige lag.

Når antipest primeren er tørret efter ca. seks timer ved 18 grader kan den overmales med topcoat. Du skal regne med at du skal male området minimum tre gange for at få dækket primeren totalt.

Når du er færdig med at male skal området tørre i mindst fem døgn.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Sådan males over vandlinjen

Hempel har lavet en super fin video (på engelsk) som viser du først reparerer skader i gelcoaten og derefter påfører topcoat. Når topcoat er hærdet bør du efterfølgende polerer for at få det rette finish.

Poler overfladen så glasfiberen bliver skinnende blank igen.

Til poleringen skal du bruge en polersvamp, som kommer i tre forskellige hårdheder. Til polering er det bedst at bruge en polermaskine – det kan også være en vinkelsliber på meget lave omdrejninger, da du ellers hurtigere brænder polishen af.

Påfør lidt polish på polersvampen og poler til overfladen skinner. Brug evt. en vandforstøver, hvis polishen brænder fast i gelcoaten. Herefter smøres gelcoaten ind i voks med en ren klud. Lad det tørre i omkring én time, til overfladen bliver mat. Derefter tørres voksen med en ren klud – kan være et et slidt, gammelt lagen.

Værsgo … nu har du en ny og genopfrisket glasfiber.

Advarsel

 • Brug gummihandsker, når du arbejder med gelcoat.
 • Arbejd i et godt ventileret område.

2 svar til “Hvordan reparerer jeg glasfiber skader?”

 1. Niels

  Ved reparation af SPIDERCRACKS – skal der slibes ned i de meget små cracks. – hos mig er de på gangfladen med ru overflade.?
  Hvordan finder man den rigtige farve gelcoat?

  1. Spidercracks sker typisk i overfladen. Ved reparation kan du slibe ind i revnen på skrå, indtil du har blotlagt glasfiber og gelcoat til, at din udfyldning har noget at binde til.

   At finde den helt rigtige nuance for en båd kan være enormt svært. For de aldrende både, hvor overfladen har været under lang tids påvirkning i solen, er der ofte kun en metode: at prøve sig frem.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.