Gelcoat, topcoat og flowcoat til båd, hvad er forskellen?

Du har set og hørt ordene gelcoat og topcoat nævnt flere steder. Måske i forbindelse med reparation af glasfiberbåde og nu spørger du så: "hvad er gelcoat? hvad er topcoat? Hvad er forskellen på gelcoat og topcoat?" [ Læs videre ]

båd med gelcoat og blank topcoat

… og det er netop hvad denne artikel vil give dig en rigtig god forklaring på. Når du er færdig med denne artikel vil du have forståelse for hvad der er der gelcoat, topcoat og flowcoat. Du vil også få indsigt i hvordan du toner gelcoat og behandler eksisterende gelcoat.

Hvad er gelcoat?

Enkelt forklaret, er gelcoat en del af det yderste lag på skroget af en glasfiberbåd. Gelcoat er designet til at beskytte de underliggende glasfiberlag. Men gelcoat er ikke den afsluttende coating.

Via den kemiske sammensætning af epoxy, polyesterharpiks, en katalysator og andre kemikalier opnås gelcoatens styrke og vandafvisende egenskaber.

Når gelcoaten hærder, går den i forbindelse med glasfiberen og giver en glat og holdbar overflade. Denne overflade forhindrer, at skroget svækkes fra vandindtrængning og solen lys.

Gelcoat skal afsluttes med en topcoat for at få den blanke overflade, mere om det senere.

Som enhver anden overflade og finish vil gelcoat også få ridser og småskader og bør derfor løbende vedligeholdes. Over tid, kan der forekomme “spider cracks” i gelcoaten, som løber fra samlinger eller kryds i kabine-, dæk- eller skrogoverflader. Spider cracks kan indikere svagheder i den underliggende glasfiber. Et andet problem du vil kunne støde på er blærer i gelcoaten, også kaldet osmose.

En gelcoat er normalt pigmenteret for at matche skrogfarven og fås både som en harpiks og som en tykkere kit, kaldet pasta.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Hvordan reparerer jeg gelcoat?

De fleste reparationer af gelcoatridser, revner og slidte områder er enkle og overkommelige. Du behøver derfor ikke at frygte at reparere gelcoat skader. Ofte kræver det kun, at du er bekendt med blandingsforholdet, og hvordan du fylder op eller spartler ud og efterfølgende sliber og polerer.

Når gelcoaten omkring en ridse er i god stand, er det en fordel at bruge en gelcoatpasta, så du kan udføre hele reparationen på en gang ved at lægge flere lag.

Slibning og polering er nødvendig for at skjule overgangen mellem det reparerede område og resten af skroget. Under vandlinjen kan det have indflydelse på hvor nemt båden glider gennem vandet og derved den maksimale hastighed.

Hvad er topcoat eller flowcoat?

Topcoat er også kendt som flowcoat. Topcoat er en blanding af gelcoat, tilsat paraffinolie eller voks, hvilket også er den egentlige forskel mellem gelcoat og topcoat.

Gelcoat kan kun hærde helt når der ikke er adgang til ilt. Dette kan for eksempel være, når der støbes i en form. Hvis topcoat bare skal males ovenpå, tilsættes paraffin voks for at indkapsle gelcoaten. Voksen trækker til overfladen under hærdningen, og danner en lufttæt hinde som muliggør korrekt hærdning.

Tip: når du påfører topcoat eller gelcoat, bør du påføre, med pensel, et tyndt jævnt lag og på tværs af tidligere lag. Lad det derefter tørre. Gentag dette to til tre gange, og hver gang, med en let slibning i mellem hvert lag. Lad gelcoaten tørre og derefter afslut med slibning, finish og polering.

Hvilken gelcoat skal jeg vælge?

Der findes rigtig mange typer gelcoat og topcoat. Valget af den rette gelcoat kommer an på båden og ønsker til anvendelse, farve og holdbarhed. Derfor at det en rigtig god idé at spørge din lokale marina eller en anden bådejer om hvilken type gelcoat du bør anvende.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Kan jeg male oven på gelcoat?

Hvis overfladen allerede er dækket med gelcoat, eller hvis overfladen er en glasfiber, eller resin, kan du påføre gelcoat på overfladen.

Bemærk: Du kan påføre epoxy oven på polyester, men du kan ikke påføre polyester oven på epoxy.

Er der voks i gelcoaten – altså en topcoat – eller hvis overfladen er malet, skal malingen fjernes før gelcoat kan påføres.

Efter du har fundet ud om overfladen er modtagelig til ny gelcoat, kan du begynde arbejdet med at påføre gelcoat. Vær opmærksom på, at hvis du vælger at lægge gelcoat oven på eksisterende gelcoat, så vælg helst samme mærke som tidligere.

Når du kigger på din båd og synes den ser til trist ud og falmet i farven, tænker du måske, at den skal males.

Hvis gelcoat er i god stand er det relativt ligetil at male båden. Slib og rengør overfladen, påfør en epoxy primer, slib primer, fjern sliberester og derefter topcoat. Hvis der er revner eller spider cracks i gelcoat, skal disse ordnes først.

Gelcoat med farve, kan jeg selv tone gelcoat?

Ikke alle både er blå eller hvide. Derfor er der også mulighed for at få gelcoat i farver.

Til mindre reparationer på båden, kan bruge gelcoat med farve. Til det kan du købe en klar gelcoat og tilfører den en tonepasta. Tonepasta anvendes til at farve gelcoaten, inden du påfører gelcoat på båden.

Toning af gelcoat/topcoat bør kun ske ved reparationer, ikke ved støbning i form eller hvis du skal male hele båden.

Vil du give båden en ny farve, bør du først fjerne den gamle gelcoat fra hele båden. Derefter kan du anvende den farvede gelcoat og male båden i den farve, du ønsker. Det kan være svært at opnå den samme tone hver gang, så det anbefales at købe den farvede gelcoat, der er færdigtonet, fra forhandleren.

Gelcoat vs topcoat – en opsummering

Når man sammenligner gelcoat vs. topcoat, er de umiddelbart ens, men alligevel forskellige. Forskellen mellem gelcoat og topcoat ligger i afslutningen. Topcoat får sit navn fordi det er et afsluttende lag, hvor der tilføjes voks. Voksen trækker til overfladen og lukker tæt, da gelcoat kun kan hærde fuldstændigt, når der ikke er adgang til ilt.

Her et kort oprids af hvad gelcoat og topcoat er:

  • Hvad er gelcoat?
    Gelcoat en del af det yderste lag på skroget af en glasfiberbåd. Gelcoat er designet til at beskytte de underliggende glasfiberlag.
  • Hvad er topcoat?
    Topcoat er et afsluttende lag og består af gelcoat blandet med paraffin voks.
  • Hvad er flowcoat?
    Flowcoat er et andet udtryk for topcoat, men er helt synonym med topcoat.
  • Hvilken gelcoat skal jeg vælge?
    Valget af den rette gelcoat kommer an på båden og ønsker til anvendelse, farve og holdbarhed. Her bør du rådføre dig med din lokale marina.
  • Kan jeg male oven på gelcoat?
    Det kan godt lade sig gøre, at påføre for eksempel gelcoat oven på gelcoat. Men vær opmærksom på vejledningen fra producenten. Hvis overfladen er malet, skal malingen først fjernes.
  • Gelcoat med farve, kan jeg selv tone gelcoat?
    Du kan selv tone din gelcoat. Det gør du med tonepasta. Dette er bedst til mindre reparationer. Overvejer du at give båden en makeover, for ensartet farvet, så bør du købe færdigtonet gelcoat fra forhandleren.

Kender du nogle der også kan bruge denne artikel, så del den endelig. Du er naturligvis også velkommen til at skrive en kommentar herunder.

18 svar til “Gelcoat, topcoat og flowcoat til båd, hvad er forskellen?”

  1. Finn Skov Nielsen

    Rigtig god beskrivelse.
    På ældre glasfiberbåde kan der komme sorte pletter inde i topcoaten.
    Er det noget jeg kan gøre noget ved, uden at slibe og male over.

    Vh. Finn

    1. Noget kunne tyde på, at materialet i laget under topcoat er begyndt at nedbryde – kan også være begyndende osmose. Det gode nyhed er, at det løses ved at slibe ned til sund glasfiber og bygge op på ny.

  2. Pe

    Vi har rep. Huller i skroget under vandlinen. Hvad skal bruge top eller celcoat

    1. Topcoat, der blandes af gelcoat og voks, er det afsluttende lag, der anvendes over vandlinjen.
      Under vandlinjen anvendes gelcoat og derefter primes med en epoxy primer før bundsmøring.

  3. Martin hansen

    Hej jeg har en hvid speed båd som jeg er ved at renover og jeg vil have rød. Men kan lægge ny gelcoat/ topcoat på eller skal jeg heller male den med autolak. Og hvordan gør man evt med ny gelcoat. Mvh martin

    1. Topcoat lægges som det afsluttende lag. Der findes topcoat i flere farver, bl.a. fra Hempel og Epifanes. Topcoat can påføres med pensel, rulle eller sprøjte. Nogle anvender autolak. Der bør du tale med en autolakere, om det lader sig gøre for din båd. Autolak skal kunne holde til det slid, hvor vandet presses mod båden.

  4. Steen Jul Larsen

    Jeg har en Viknes 880 hvor gelcoaten er blå.
    Men overfladen skaller af i 2 lag.
    Er det topcoaten der skaller.
    De 2 lag ser ud til at være transperrante.
    Hvordan udbedre man overfladen?

    1. Noget kunne tyde på, at den blå topcoat ikke fået rigtigt fat i den underliggende gelcoat. Det er umiddelbart svært at vurdere hvilken løsning der er bedst. Find eventuelt en garvet bådejer i den lokale havn. Udbedring i alle tilfælde være at fjerne det skadet område ved at slibe ned til sundt lag, derpå genopbygge indtil du kan påføre en ny topcoat.

  5. Jørgen christensen

    Hej. Jeg har bygget et “ halv tag med sidder i tyndefiner plader og beklædt det med glasfiber både ind/udvendig. Det er bygget i forlængelse af den eksisterende forbak som er på båden.
    Glasfiberen er nu slebet og renset , klar til maling.
    Giver jeg nu det nye hus – grunder, sliber og maler det med gelcoat.
    Sliber den gamle forbak ren , og maler det hele med topcoat , så det får samme farver

    1. Topcoat er det afsluttende lag. Hvor stort projektet skal være afhænger af dine ambitioner. 🙂 Men det er svært at ramme samme farve som den gamle solhærget topcoat.

  6. Johnny Paulick

    Kan man ikke kun nøjes med kun at bruge Gelcoat…? Skal man altid afslutte et lag iblandet parafin for at de underste lag hærder…?
    I SKRIVER : (kopi) Gelcoat kan kun hærde helt når der ikke er adgang til ilt. Dette kan for eksempel være, når der støbes i en form. Hvis topcoat bare skal males ovenpå, tilsættes paraffin voks for at indkapsle gelcoaten. Voksen trækker til overfladen under hærdningen, og danner en lufttæt hinde som muliggør korrekt hærdning.
    Men når man læser om bundmaling så kommer man den oven på Gelcoating uden at der skal tilføres parafin.. Er det rigtig forstået.. ? Tænker at Gelcoat så aldrig hærder op..!

    1. Gelcoat hærder bedst når der ikke er adgang til ilt. Gelcoat kan sagtens tørre uden en topcoat, men det sker meget langsomt. Læg plastikfilm henover så kan det også tørre op.

  7. Uve Østergaard

    Jeg går ud fra, at Gelcoat skal til føres hærder, selv om der også tilføres paraffinolie. Er det korrekt og er rækkefølgen for iblandingen underordnet?

    1. Vi anbefaler at følge vejledningen der følger med det valgte produkt. Ofte står der i vejledningen hvad der skal blandes i og hvordan det skal blandes.

  8. Allan Olsen

    Jeg har en båd, hvor dækket er er delvist slidt ned til glasfiberen men ingen voldsomme skader, kan jeg godt bare give den en let slibning og så male med gelcoat og derefter
    afslutte med topcoat.

    1. Afhængig af hvor meget der er slidt ned, vil du, uden yderligere behandling, kunne opleve, at du får skabt en lunke – en fordybning. Før du maler ny topcoat bør du slibe, affedte, prime overfladen med en epoxy primer og så slibe igen. Alt sammen for at sikre, at de nye lag hænger ordentligt fast. Husk at topcoat blot er gelcoat med parafinolie eller voks og, at du kan ikke male oven på topcoat.

  9. Thomas Garlov

    Jeg har en ældre glasfiber sejlbåd fra 1975. Jeg vil gerne friske hele dækket op – det har en beige farve. Jeg har læst mig til, at man ikke må vokse dækket, fordi det bare gør dækket alt for glat. Men skal jeg så bruge gelcoat eller topcoat? Og hvordan rengør og forbereder jeg overfladen, inden jeg så maler? Skal den slibes ru …eller “blot” rengøres?

  10. Rolf

    Jeg har en jolle der skal laves lidt glasfiberarbejde på, over vandlinjen.
    SKAL der gelcoat ovenpå glasfiberen, eller kan jeg nøjes med topcoat ovenpå glasfiberen?

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.