Valg af båd: Hvilken motorbåd skal jeg vælge?

Som mange andre, drømmer du om at have din egen båd. Det er skønt at sejle rundt på vandet, nyde solen, måske kaste snøren ud eller nyde en frokost sammen med familien, vennerne eller måske en skøn date. [ Læs videre ]

Valg af båd: Hvilken motorbåd skal jeg vælge?

Okay, så du har valgt at anskaffe dig en motorbåd. Det kan vi godt forstå. Det er fantastisk at sejle.

Men nu spørger du sikkert dig selv: “Hvilken type båd skal jeg vælge? Hvordan finder jeg den rigtige båd til mig? Og hvad skal jeg tænke over inden jeg køber?”

Et af de største valg du skal tage som kommende bådejer er hvilken type båd du skal vælge, og dette afhænger af, hvad du vil bruge båden til? Skal det være en sejltur på havet med familien, måske er du mere til fiskeri eller måske er du til kapsejlads?

Husk også, at din kommende båd kan kræve speedbådskørekort.

Der er mange spørgsmål og de handler om forbrug, budget, forsikringer mv.

Når det gælder motorbåde, kan du finde dem til næsten ethvert formål. Det kan være til transport eller lystsejllads, så som dykning, vandski, lystfiskeri, feriesejlads mv.

En motorbåd giver mulighed for længere dagsture. Indenfor størrelse og komfort dækker udvalget fra små motorbåde, også kaldet fritidsbåde med motor og sportsbåde, op til de ultra luksuriøse yachts. Mange motorbåde mere rummelige, end sin pendant indenfor sejlbåde.

Motorbåde kan opdeles i to typer af både: deplacementsbåde og halvplanende / planende.

Motorbådens fortrin er, at du hurtigt er ude på vandet og sammenlignet med en sejlbåd er den enkel at manøvrere.

Når du skal vælge din kommende båd skal du jo også huske at kigge på budgettet som blandt andet dækker over brændstofsforbrug, forsikringer, landplads og havneplads.

Deplacementsbåden – den traditionelle

En deplacementbåden er designet til at blive i vandet. Det er ikke en båd der som planende både, løfter sig op af vandet, når den kommer op i fart. En sådan båd kan, groft sagt, ikke sejle hurtigere end det antal knob, der svarer til bådens længde i meter. Det vil sige en 8 meter båd kan ca. nå en topfart på 8 knob (8 sømil/t ≈ 15 km/t).

En deplacementsbåd er sødygtig og let at manøvrere. Den giver en rolig sejlads og er økonomisk, når det angår brændstof.

Den traditionelle deplacementsbåd har lang køl og et dybt agterskib, men på en del nyere typer er den agterste del af skroget gjort fladere, så båden nærmest bliver halvplanende.

Hvad er halvplanende og planende både?

Den planende båd: kaldes også en speedbåd, i de små modeller. Når båden når op i fart, løfter den sig ud af vandet. Båden har plan bund og som regel et V-formet forskib, som modvirker at den ikke slår for hårdt i søen. Den er bygget til høj fart og findes i alle størrelser – fra mindre daycruisere til de store motorcruisere.

En halvplanende motorbåd: er ofte en større motorbåd. Den kan typisk – afhængigt af motorens størrelse – sejle hurtigere end sin skroglængde og har dermed en større rækkevidde. Den halvplanende båd er deplacementsbådens nemme manøvrering kombineret med den planende båds fart.

Der er ikke nogen skarp grænse mellem halvplanende og planende typer. Mange modeller ligger, tværtimod, et sted midt imellem med hver deres fortrin.

For planende både kan topfart øges med motorens størrelse. Kig dog altid efter producentens anbefalede motorstørrelse. Hvis den overskrides kan båden blive svær at manøvrere.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Den lille speedbåd til sjov, leg og måske en frokost på vandet

Den åbne sportsbåd, er den mindste og enkleste motorbåd, du kan finde. Det er den herlige speedbåd, som du sætter i søen, til sjov og leg, på en varm og stille sommerdag. Den kaldes også for en daycruiser.

Du kan trække par vandski efter eller blot nyde en dag på vandet. Der er ofte siddepladser til 2-6 personer. Der er ikke mulighed for overnatning eller overdækning til at søge i ly ved dårligt vejr. Den har typisk påhængsmotor og er, grundet sin lave vægt, velegnet som trailerbåd.

Fordelen ved denne bådtype er, at den er billig at anskaffe, let at traile, og den fylder ikke ret meget, hvis den til hverdag skal stå i en have eller en garage. Desuden kan den bruges til bl.a. vandski, dykning og lystfiskeri.

Hvis du vil have mulighed for at søge ly for den til tider uberegnelige danske sommer, skal du vælge en såkaldt sportscruiser.

Vælg sportscruiseren når du vil have fart og camping på vandet

Sportscruiseren er udstyret med en kahyt. På de mindste modeller vil kahytten ikke kunne tilbyde meget andet end . På de større modeller kan kahytten være stor nok til et par køjepladser og måske et lille pantry. De største vil være udstyret med yacht-lignende faciliteter, så som salon, toilet, brusebad, og større eller flere kahytter.

Den lille sportscruiser kan bruges til weekendture og kortere ferieture. Mange modeller har ud over kahytten også et kalechesystem, så man kan sidde tørt og godt under sejlads og havneophold i dårligt vejr. Så med lidt god vilje kan den også bruges til en form for camping.

Sportscruiseren kan ligesom den åbne sportsbåd anvendes til bl.a. lystfiskeri, vandski og dykning, og både op til godt 20 fod kan trailes.

De fleste sportscruisere, op til omkring 20 fod, har påhængsmotor, mens de større har et Z-drev.

Den traditionelle motorbåd

Deplacementsbåden er den traditionelle motorbåd. Den kan have form som som en fiskerbåd, en spidsgattet snekke eller en elegant motoryacht med et dybt skrog. Disse former er konstrueret til sejlads i al slags vejr og gør bådene mere komfortable at færdes i under sejladsen.

Denne type båd er også bygget med en egentlig køl og på grund af sin facon er deplacementsbåden relativ nem at betjene under havnemanøvrer. Den er velegnet som familiemotorbåd, men kan også fås til specielle formål som lystfiskeri eller dykning.

Stort set alle deplacementsmotorbåde har indenbordsmotor med skrueaksel.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Få fart og komfort med en halvplanende båd

Det er blandt de halvplanende typer, at du finder det største udvalg.

Den halvplanende båd er et kompromis mellem den planende båds høje fart og deplacementsbådens manøvredygtighed. Selvom der er mange fordele i kompromiset, betyder det også, at den halvplanende båd under kraftige vindforhold er lidt sværere at manøvrere rundt i havnen end deplacementsbåden. For at kompensere for dette, kan båden være udstyret med to motorer. Større modeller vil typisk være dette.

Mange af de store både har desuden en flybridge. En flybridge giver et behageligt overblik over hele båden og dens omgivelser. Det kan være en fordel når der skal manøvreres i en havn.

Motorbåd med flybridge

Trailerbåden giver mulighed for at sejle i fjerne farvande.

Sæt båden på trailer og kør af sted til en svensk sø eller en hollandsk kanal. Samme dag som du er kørt hjemmefra kan du sætte dig i båden og nyde udsigten ved en frokost midt ude på søen.

Hvis trailerbåden er udstyret med kahyt, kan du også bruge den som erstatning for en campingvogn.

I de fleste havne er der også et slæbested – en rampe, hvor du kan søsætte båden. Du skal måske betale lidt for at anvende slæbestedet. Det er sjældent den helt store udgift.

Skal du have en båd på trailer, skal du selvfølgelige overholde reglerne for trailerbrug og for din trailer:

  • Båden må ikke være mere end 2,50 meter bred.
  • Traileren må ikke laste mere end den er skrevet til.
  • Båd og trailers totalvægt må ikke overstige hvad din bil maksimalt må trække.

På registreringsattesten og i vejledningen til din fremgår det hvad netop din bil må trække på krogen. Den anvendte trailer skal være typegodkendt i Danmark.

Hvis du ikke er vant til at køre med trailer er det en god idé at øve dig. Du skal blandt andet kunne bakke ned af slæbesteder og huske at tage hensyn og lave større sving, når du drejer. Er traileren afbalanceret er det som sådan ikke vanskeligt at transportere en båd.

Vælg en forsikring, der dækker mest muligt ved din båd

Bådens kaskoforsikring vil dække skader som er sket under transport på trailer. Vær opmærksom på hvilke lande forsikringen dækker i og om der kræves en speciel forsikring. Snak med dit forsikringsselskab.

Den almindelige kaskoforsikring vil også dække skader sket ved søsætning og optagning.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.