Internet på båden: undgå det primitive liv på havet

Internet på båden: undgå det primitive liv på havet

Så du sidder på din fantastiske båd og nyder driverlivet. Men du er lidt langt fra alting og føler dig alligevel lidt hægtet af fra omverdenen og begynder tænke: “hvad kan jeg gøre ved det? Kan jeg få internet på båden? Hvad er mulighederne for at få internet på båden? Hvor stor rækkevidde er der for internet på havet?”

Måske vil du bare gerne undgå det primitive liv, kunne se nyheder og læse den digitale avis eller måske skal de sociale medier opdateres solnedgangen fra havet?

Okay, det lyder ikke som nogen tosset idé, de gode nyheder er, at der er masser af muligheder for at styre uden om det primitive liv og have internet i båden – også når du er til søs.

Der er, grundlæggende, tre muligheder, når du skal have internet på båden: mobilt bredbånd, mobilt internet med ekstern antenne og internet via satellit.

Mobilt bredbånd og wifi

Går turen langs kysten, kan du ofte fange et trådløst signal fra mobilmasterne på land. Internetudbyderen Net1, kører på en særlig frekvens, der giver ekstra god dækning på vandet, så du kan med fordel vælge denne.

Andre af de mest populære internetudbydere giver dig dækning i de skandinaviske farvande.

Og de bedste udbydere lover, at du kan benytte forbindelsen op til 60 km ud fra kysten – men så skal det sørme også være rigtig godt vejr.

I havnen har du nemmere ved at bruge mobilt bredbånd eller logge på havnens Wi-Fi (dog mindre sikkert). Men når du er langt fra kysten, og udenfor mobilmasternes rækkevidde, bliver det lidt mere besværligt.

Du kan få 4G routere til båden og 5G er på vej. Men i takt med at hastigheden bliver højere på det mobile bredbånd, stilles der også større krav til stabilitet og renhed i signalet. Mobilt bredbånd har dårlige vilkår i regnvejr på grund af, at signalet reflekteres og forstyrres af regndråberne.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Mobilt bredbånd, med ekstern antenne

Skal internetforbindelsen så være ekstra god, er der også muligheden, at du opsætter en ekstern antenne.

Er mast og rig taget ned for vinteren, kan du nemt installere antennen i masten og resultatet vil være en væsentlig forbedring af internetsignalet, og dermed en mere stabil og hurtigere forbindelse.

Internet på båden: undgå det primitive liv på havet

Det giver mulighed for at lave et trådløst netværk i båden, hvor du kan tilslutte de enheder du ønsker.

Du vil kunne læse mere om dette og se dækningskort fra udbyderne på deres respektive hjemmesider. Er du i tvivl om en udbyder kan dække, hvor du sejler, er det bedst at kontakte dem.

Skal du have flere enheder på dit mobile bredbånd, skal du tilslutte en router. Routere findes også i mobile udgaver, der ikke fylder meget, og kan også findes med ekstern batteripakke.

Internet via satellit

Skal du længere ud kysten, for eksempel sejle over Atlanten, så er der stadig håb. Her er det internet via satellit der kan hjælpe.

Satellit internet er en anden type teknologi, hvor du modtager internetsignalet fra en satellit, og det kræver, at du har en satellitmodtager.

Satellitmodtagere minder om de paraboler vi kender fra TV-signalet. De kan dog være en del mindre i dag, end dem du kender til TV-signaler.

Satellitmodtagere skal pege nøjagtigt mod satellitten. Det kan være en stor udfordring, når du er på vandet og du sejler i høj sø.

Det er muligt at købe satellitmodtagere, som selv indstiller og drejer sig mod satellitten. Så er vi i en helt anden prisklasse end almindeligt hobbybrug. Det er den løsning du finder på fragtskibe og færger.

Hvis det ikke er kritisk nødvendigt og du heller ikke skal streame Netflix og HBO kan du typisk klare dig med en alm. satellitmodtager, som du blot skal justerer lidt på vinklen af og til.

Det er ikke billigt at surfe på nettet via satellit internet. Det koster ca. 3-400 kr. om måneden at hente 10-20 GB data. (En times video i HD kvalitet er ca. 1,2 GB)

Så det vigtigt at holde øje med forbruget, så det ikke opbruges for hurtigt.

Internet på båden: undgå det primitive liv på havet

Når båden ligger til kajs, vil det være let at pege modtageren i den rigtige retning og vinkel, men du vil ligeledes også have nemmere ved at koble på lokalt Wi-fi eller det trådløse internet fra nærmeste mobilmast.

En satellitmodtager ligger typisk i et prisleje på 3-4.000 kr.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Konklusionen

Den rigtige løsning til internet i båden afhænger af hvor du regner med at sejle, hvor meget data du skal bruge og hvor lang tid du skal være af sted.

Skal du ikke længere væk end du kan benytte mobilt 3G og 4G (og snart 5G) internet via det mobile internet, så er det altid bedste løsning.

Flere og flere mobilabonnementer inkluderer tale i hele EU.

Men skal du langt ud på det store ocean, og være ude i længere tid, så vil det måske give mere mening at investere de 3-4.000 kr. i satellit-internet.


Har du fundet på en smart løsning til at få internet på båden, så vil vi meget gerne høre om den. Skriv en kommentar her.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.