Forårsklargøring af båd: det kribler i fingrene for at komme på vandet

Kan du mærke forårskulleren? Den der kriblen i fingrene for at komme i gang. Ud på vandet igen. Mærke vinden og solen der giver varme til det vinterblege (... og måske corona-indebrændte) ansigt ... [ Læs videre ]

Forårsklargøring af båd: det kribler i fingrene for at komme på vandet

Så er du sikkert en af de rigtig mange sejlere der har fået forårskuller. En ubarmhjertig kløen og iver for at få skibet ud af sit vinterhi og tilbage på vandet.

Du er ivrig for at komme på vandet, det forstår vi godt …

Men du bør tage dig den nødvendige tid til at forårsklargøre din båd ordentligt og sikkert, før du tager afsted på sæsonens første sejltur.

At have sit eget forårsritual, der omfatter rengøring, inspektion og eventuelt reparation af din båd, inden den første tur, kan hjælpe med at forebygge en lang række problemer, der ellers vil holde dig på land i løbet af sæsonen – for ikke at nævne, hjælpe med at holde sikkerheden i top for dig og alle om bord.

I denne artikel får du gode råd der hjælper dig med at få din båd klar til en god start på sejlsæsonen.

Hvordan klargører jeg min båd?

Brug nogle af forårets dage, før sæsonen begynder, på at planlægge din klargøring. Uanset om du gør det selv eller får professionel hjælp, bør du gennemgå vores tjekliste og have udført alle punkter, inden du forlader havnen.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Halter det med klargøring, kan sejlsæsonen udskydes på ubestemt tid

Brug nogle af forårets dage, før sæsonen begynder, på at planlægge mod de lysere dage med masser af sejlads:

 • Tag et kursus i sejlads, og få meldt dig til duelighedsbevis (hvis du ikke allerede har gjort det).
 • Læs brugermanualen og se producentens videoer og anbefalede vejledninger for vedligeholdelse.
 • Bliv fortrolig (for første gang … eller igen) med din båd, med bådens funktioner og sikkerhedsudstyr.

Gennemgå og klargør båden og foretag nødvendig vedligeholdelse

Nu tænker du sikkert: “Hvad skal klargøres på min båd?”

Og kort sagt, alt skal tjekkes. Tjek alt sikkerhedsudstyr, nødudstyr, motor, batterier, lanterner, ledninger, slanger. Kort sagt alt, og udskift hvor det er nødvendigt. Brug en tjekliste til at gå systematisk til værks.

For at få en god og sikker start på sejlsæsonen kan du lade en erfaren sejler, en professionel tekniker eller mekaniker udføre den anbefalede vedligeholdelse og klargøring af dit skib og service af motor.

Uanset om hvad du vælger eller om du giver dig i kast med klargøringen selv, bør du gennemgå følgende tjekliste og have udført alle punkter, inden du forlader havnen:

 • Tjek alt sikkerhedsudstyr om bord, inklusive brandslukkere, nødudstyr, redningsveste og førstehjælpskasse. Reparer, lad op og genopfyld efter behov.
 • Kontroller alle lanterner på din båd for at sikre, at de er på plads og fungerer korrekt.
 • Åbn til motorrummet og andre rum hvor du kan kontrollere for vand der skal lænses.
 • Kontroller, om der kan være problemer med de elektriske installationer, for eksempel. løse forbindelser, frakoblede eller tæring i ledninger.
 • Tjek batterier er sikkert fastgjort og om de bør udskiftes.
 • Foretag et olieskift til ny, frisk olie før du starter motoren.
 • Kontroller brændstoftanken for utætheder og slanger ikke er tilstoppede.
 • Tjek brændstoffilteret, og at der ikke vand i.
 • Fyld tanken med frisk brændstof.
 • Fragtes båden på trailer, bør du eller en professionel også udføre et grundigt servicetjek af traileren inden din første tur.

Sejl ud og kom helskindet hjem igen

Når alle opgaver på din tjekliste er udført, og båden er klargjort, kan du starte din motor og sejle af sted. Det er ekstra vigtigt på sæsonens første sejltur, og gerne inden hver sejltur, at:

 • Have gode vaner og ritualer for tjek inden du sejler ud.
 • Holde øje med at motoren ikke bliver for varm og brænder sammen.
 • Kølessystemet, om det er ferskvand- eller saltvandskøling, fungerer korrekt.
 • Sikre, alle om bord, inklusiv dig selv, kender og følger regler og rutiner for sikkerhed om bord på båden.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Alle skibe er unikke

Det arbejde, der kræves for at gøre din båd sejlklar, afhænger af, om den bruges i ferskvand eller saltvand, dens størrelse, producent, model og dens generelle tilstand.

Sørg for at have alle de oplysninger, du har brug for, og start derefter på de gode vaner med et slags forårsritual til at sikre, at hver tur i hele sejlsæsonen er både sikker og sjov for alle.

Giv dit bedste tip til klargøring

Hjælp andre sejlende med at klargøre deres skib. Skriv dit bedste tip i en kommentar her under. Rigtig mange bådejere vil blive glade for al den hjælp de kan få.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.