Købe brugt glasfiberbåd – er det en god idé?

Folk køber brugte både som aldrig før. Og nogle både har mere end 40 år på kølen. Og nej, det er faktisk ikke lyv. I de fleste tilfælde er det en meget brugt båd. Så hvordan kan det være? [ Læs videre ]

Købe brugt glasfiberbåd - er det en god idé?

Der handles både, ofte to gange om året i Danmark. Dette er typisk i begyndelsen og i slutningen af sæson. Og det er meget ofte brugte både som handles, nogle fordi en tilsvarende ny båd er ordentligt greb i lommen, mens andre gør det for nostalgi. Men er det egentlig en god idé at købe brugt?

I mange tilfælde er båden med over 40 år på kølen, blevet brugt og måske slidt godt og grundigt ned. Det kan også være sket det, at båden er blevet repareret efter en skade. For nogle kan det være en torn i øjet, og har solgt båden lige efter. For andre kan ejeren være blevet syg og har måtte sælge sin båd. Båden kan enten være blevet for stor, for lille, en klods om benet eller at ejeren ønsker en båd med et opdateret design.

Da glasfiberbåde kan holde mere end 40 år, så det er typisk ikke alderen der årsagen til udskiftningen.

Så lad os antage, at du overvejer at købe en brugt båd. Hvilke ting bør du så kigge efter?

De tre vigtigste overvejelser

1. Har båden tidligere haft skader eller revner?

Når det gælder glasfiberbåde, vil du kunne se dette, da der typisk er en form for misfarvning på indersiden eller ydersiden af skroget, der viser, hvor skaden var.

Bare fordi skroget tidligere har været beskadiget, betyder det ikke nødvendigvis, at skroget er svagt i det pågældende område. På grund af den måde glasfiber fremstilles, kan skroget måske endda være endnu stærkere, end det var før, i det reparerede område.

2. Får du garanti på båden? Eller køber du som beset?

Dette er en vigtig ting at holde øje med. Nogle producenter giver op til ti års garanti på strukturelle skader, mens andre giver livstids garanti til førstegangsejeren af båden.

Køber du båden gennem en forhandler, hvad giver de så af garanti med i købet? Hvis du planlægger at købe en brugt båd, skal du sørge for at få denne garanti skriftligt, men find også ud nøjagtigt hvem (den oprindelige bådbygger), der skal reparere, hvis der nogensinde er behov for det.

3. Hvordan ser båden ud?

Afhængigt af bådtype og kvaliteten af reparationer kan den kosmetiske finish og udseendet af en reparation variere drastisk.

I nogle tilfælde finder du muligvis reparationen næsten perfekt. I andre tilfælde kan være så iøjefaldende at det nærmest gør ondt at kigge på. Uanset hvad, er dette bestemt værd at tage med i dine overvejelser.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Hvor meget skal en brugt båd koste?

Ahh ja, det er et godt spørgsmål. Selvom der ikke er nogen branchestandard til at besvare dette spørgsmål, kan priserne variere betydeligt.

F.eks. skulle man mene, at en båd, der har været i vandet i en halv menneskealder måtte koste væsentlig mindre i forhold til de priser man ellers ser på både. Hvis båden er nyere eller blot let slidt, og hvis reparationer ser godt ud, skal nedjusteringen muligvis kun være så lav som 5–15% i forhold til salgs prisen.

Men det er et svært marked at vurdere om noget har den rette pris, fordi elektronik og motor bliver også løbende skiftet ud. En sprit ny motor ligger i flere hundrede tusind kroner.

Værsgo folkens … en kort guide til når du skal købe brugt glasfiberbåd. Har du spørgsmål eller kommentarer, så efterlad endelig en besked herunder.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.