Hvad er levetiden for en glasfiberbåd?

Glasfibermateriale

Glasfiberbåde er holdbare og de har næsten ingen vedligeholdelse, men du spørger måske stadig: ”Hvad er forventet levetid for en glasfiberbåd? Hvor længe skal en glasfiberbåd kunne holde? Hvad med mellemlaget?”

Det er rigtig gode spørgsmål.

Glasfiber er et populært et byggemateriale, der med sine plastiske egenskaber og stor trækstyrke, der kan samles til et kompositmateriale ved sammenklistring og formes til det meste. Produktet er slidstærkt, vandtæt, slagfast og meget let i forhold til andre materialer med tilsvarende egenskaber.

Fibrene i glasfiber er meget tynde strenge af glas. Disse fibre væves sammen til et klæde, der kan bruges på mange typer overflader og i forskellige forme. Overfladerne behøver ikke at være plane, idet vævet kan formes og modelleres uden at revne.

Hvor længe holder en glasfiberbåd?

Når glasfiberbåd er produceret under de rigtige forhold, er det næsten uforgængeligt. Levetiden kan være mere end 30-40-50 år, hvis det er et bådskrog af god kvalitet. Hvordan ved du, om glasfiberskroget er godt? De to vigtigste ting: producenten er velanset, og båden er uden glasfiberpest.

Vær opmærksom på glasfiberpest. Glasfiberpest er lommer under glasfiberen hvor vand har trukket sig ind (via osmose) og med tiden skabt en eddikesur tilstand. Hvis det lige er noget du har opdaget, er det ikke sikkert at det er kritisk tilstand. Med tiden, hvis det ikke behandles, kan det tære på glasfiberen.

Er båden bygget med et mellemlag. Det kan for eksempel være af balsatræ. Dette materiale kan, hvis der er trukket vand ind igennem glasfiberen, gå i forrådnelse. Det har dog som sådan ikke nogen skade på glasfiberen, men vil alligevel med tiden gøre båden mindre modstandsdygtig over for vridninger.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Sådan vedligeholdes en glasfiberbåd

Levetiden for din glasfiberbåd afhænger også af, hvor godt du tager dig af den. Dette er noget, der gælder for alle glasfiberbåde, uanset hvilken slags du har.

Det er vigtigt, at holde båden ren, skyl gerne båden under og efter en sejltur. Dette gælder dækket og for hele bunden. Har båden ligget i saltvand, vil dette sammen med solen tære på glasfiberen, give misfarvninger og med tiden gør skade.

Når båden ligger stille, så giv båden en omgang sæbevask. Det må gerne ske løbende, så du holder urenheder og indtørret saltvand væk. Undgå at bruge stærke kemikalier, der ikke er beregnet til rengøring af båd.

Tag båden op om vinteren for at undgå frostskader, når sø og hav fryser til is.

Når båden sættes på land til vinterkonservering, giv den en grundig rengøring, hvor du vasker alt ned, får tørret det ekstra godt af og fjernet urenheder og salt.

Rengør bunden og giv båden bundmaling

Når båden er taget op tjekker du også bunden, og fjerner alger og andre begroninger. Når båden er renset kan du efterse bundmalingen og evt. give bunden en ny omgang bundmaling.

Du bør give din båd bundmaling mindst hvert andet år, men gerne hvert år.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Hvordan forlænger jeg levetiden på min glasfiberbåd?

For at give dig en hurtig overblik er her de ting, du kan gøre for at bevare og forlænge levetiden på din glasfiberbåd:

  • Skyl båden under og efter sejllads.
  • Brug ikke stærke kemikalier, der ikke er beregnet til glasfiberbåde.
  • Hold båden ren og brug om nødvendigt, pressening og havnekaleche.
  • Tjek båden for glasfiberpest.
  • Sørg for at bundmale båden.
Hvad er levetiden for en glasfiberbåd?

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.