Madlavning om bord: 5 tips til at lave skøn turmad på en båd

Madlavning om bord på en båd er lidt anderledes end madlavning derhjemme. For det første er pladsen trang, flere ting er mindre, blandt andet komfuret, køleskabet (hvis der er et), vasken, skabene til proviant og endda også skraldespanden. For det andet kan vand, sprit, gas og strøm være begrænset. En båd, ude på det åbne hav, skal være selvforsynende, og hvis man løber tør for strøm, sprit eller noget tredje midt i madlavningen, kan det betyde, at man ikke kan få noget at spise. [ Læs videre ]

Madlavning om bord: 5 tips til at lave skøn turmad på en båd

Som med de fleste andre ting om bord langt fra land gælder der en simple leveregel. Vær forberedt. Så derfor har vi denne gang samlet nogle af de bedste tips til at lave mad og spise godt på en båd.

Sådan laver du mad på en båd

  • Lav en madplan, og planlæg måltiderne i forvejen så det passer med tiden indtil det er muligt at proviantere.
  • Forbered og tilbered flere måltider på land, inden afgang, som kan fryses ned og opvarmes på et senere tidspunkt.
  • Optimering af pladsforbrug – Pladsen er trang om bord. Det gælder også på komfuret.
  • Sørg for, at pantry eller kabys er udstyret med det fornødne køkkenudstyr.
  • Tilpas dine forventninger og vær realistisk, når du laver madplan.

Se fremad, hvis der skal laves mad under sejladsen. At lave mad når båden gynger fra side til side er vanskeligt. Prøv at se fremad i sejlruten og vejrudsigt, og udsæt madlavningen hvis der er udsigt til store bølger, eller hvis der skal stagvendes eller bommes ofte.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Planlæg fremad

Uanset om du skal på en picnic en enkelt eftermiddag eller en flere ugers sejlads, er det vigtigt at gennemtænke og skrive din madplan ned i forvejen.

Når du er på vandet, kan du ikke lige løbe hen til købmanden og for at hente glemte varer.

Du vil også være nødt planlægge i forhold til hvor meget plads du har til at opbevare provianten om bord, især hvis den skal ligge på køl.

En madplan og menukort kan hjælpe dig med at bruge rester fra et måltid som del af et andet måltid og derved spare tid, plads og ingredienser.

Når I er flere der skal lave mad, er det bedst at udpege en i besætningen, der udarbejder en liste og holder overblikket på, hvad der skal provianteres under ophold i havn, da der hurtigt kan blive for meget at stuve om bord når pladsen af trang.

På lange stræk, bør du bruge de madvarer, der fordærves hurtigt, først (f.eks. salat og tomater). Så du kan bruge de madvarer, der holder længere (f.eks. kål og kartofler), senere.

Forbered måltider i forvejen

For at få de gode måltider og lidt mere raffinerede måltider, og undgå noget der “lige er klasket” sammen, er at lave de mere komplekse ting hjemmefra og fryse ned til senere brug.

Mange gryderetter, pastaretter og endda desserter kan forberedes hjemmefra. Det sparer kokken tid i kabyssen, sparer vand ved opvasken og begrænser behovet for fylde dørk og kistebænke med mange separate ingredienser som for eksempel krydderier.

Frosne måltider er en stor hjælp under en sejlads, når det kan være udfordrende at lave mad, og besætningen stadig har brug for et varmt måltid. Bare det at ordne og skære grønt og ost til happy hour kan gøres på forhånd, så ingen går glip af festen på dækket.

Husk sikkerheden og udnyt pladsen bedst muligt

Det er en udfordring at lave mad om bord på en båd.
Ikke alene er køkkenet småt med begrænset bordplads, men båd der gynger i havets bølger og en skarp kniv kan også være en skræmmende kombination.

  • Det kan være en god idé at sidde ned når maden skal for- og tilberedes. Det nedsætter risikoen for fald og sammenstød og flyvske knive hvis i er flere om at lave mad.
  • Opvasken bør du klare, mens du laver mad, for der er ikke meget plads i køkkenvasken.
  • Lav mad i etaper. Der er ikke plads til de store gryder på bådens lille komfur. Du kan hurtigt genopvarme maden inden servering.
  • Åben køleskabet så lidt som muligt, tag alle ingredienser ud på en gang. Jo mere du åbner køleskabet, jo mere strøm skal der bruges på for at køle ned igen.
  • Når du pakker køleskabet, skal du lægge de ting, du skal bruge først, øverst, og sammenpak maden efter morgenmad, frokost og aftensmad, så de enkelte ting ikke forsvinder ned i bunden af en kølekasse med toplåg.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Vælg det gode, praktiske og multifunktionelle køkkenudstyr

Spar ikke på det rigtige udstyr, men forvent ikke at have de samme magelige faciliteter, du har derhjemme, som for eksempel en blender, en håndmixer eller en mikrobølgeovn.

Invester i et par gode knive og et skærebræt, der ikke er af træ, da både er berygtet for at dyrke skimmelsvamp og bakterier.

Sammenklappeligt udstyr af silikone som for eksempel dørslag og skåle fungerer godt til de små snævre skabe, og det samme gælder stabelbare skåle og gryder med aftagelige håndtag. Tjek, at ildfaste passer ind i ovnen. Plastikposer med genluk kan bruges til færdigretter, små partier af krydderier og rester. De behøver ikke at blive vasket og giver ikke meget skrald. Hav en pandelampe med, så du kan lave mad i mørke.

En omnia ovn er en smart og multifunktionel løsning til turmad i det fri og små køkkener på både.

Afstem forventningerne og nyd det

Man kan stadig tilberede fremragende måltider om bord, men du bør afstemme dine forventninger til, hvor svært det vil være at gøre det.

Bådens ovn er lille, og gas eller sprit til komfuret er begrænset, så det vil være svært at tilberede både flæskesteg og and om bord, som skal have flere timer i ovnen.

Gasovne kan også være udfordrende at holdt helt tør og få til at afgive konstant varme, så det kan være en udfordring at lave sprødt brød og helt sikkert svært at lave soufflé eller crème brûlée.

For kokken, der har tendens til at blive søsyg, vil det heller ikke være sjovt at tilbringe flere timer i et gyngende køkken, så overvej at dele opgaverne med andre. På den positive side har mad tendens til at smage bedre til søs, så selv enkle måltider vil blive værdsat, og når du spiser udenfor under stjernerne, kan du skabe de perfekte rammer med intet mindre end blot lidt godt humør, et par kunstige stearinlys og en solnedgang.

Et svar til “Madlavning om bord: 5 tips til at lave skøn turmad på en båd”

  1. Karsten Bent Larsen

    Virkelig lækker mad! God artikel som altid Mikael! *Bra-vo!* 👏👏👏

    Godt til er at spise pindemad. MEGA lækkert! MEGA nemt!

    P.S. Jeg handler i Kvickly
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Båd: Nautor Swan 86 Aspiration (85 fod)
    Bil: BMW X4
    FLY: GRUMMAN AA5

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.