Navngiv båden – dåbsritualer til at give båden det ideelle navn

Navngiv båden - dåbsritualer til at give båden det ideelle navn

Båden er købt og betalt. Det er din. Så selvfølgelig skal båden have et unikt og passende navn. Da både er af hunkøn, hvad er så mere naturligt end at opkalde eller døbe sin båd med et pigenavn. I 2017 var Martha det mest brugte navn til både.

Men ifølge de gamle vise sømænd bringer det uheld at omdøbe en båd.

Der findes en ceremoni til omdøbning af både, som siges at kunne hjælpe dig med at undgå Poseidons vrede. Men trods dette, vælger de fleste bådejere nøje hvad båden skal hedde for ikke at skulle omdøbe og måske mærke konsekvenserne.

Der er gamle klassikere, der vil sidde på agterspejlet for evigt og der er navne, der nyder popularitet fra kyst til kyst, såsom Aquaholic og Serenity. De fleste af os ønsker dog, at vores båd har et unikt navn, der afspejler vores individuelle personligheder – og vores båds.

For at finde det ideelle navn er der et par løse “regler”, du kan følge:

7 tip til navngivning af båden

 1. Bådnavne skal være korte – normalt et enkelt ord eller to, og sjældent tre ord. Husk, at det skal være kort nok til at passe på agterspejlet og let forståelig når det udtales over en VHF-radio.
 2. Traditionelt set, kan både navngives efter en særlig kvinde i dit liv. I den moderne verden kan dette naturligvis oversættes til at navngive en båd efter den elskede, uanset køn.
 3. Bådnavne, der afspejler dit erhverv og/eller en hobby, du brænder for, er ret almindelige.
 4. Navne med dobbeltbetydning er absolut favoritter. Overvej dette sammen med punkt tre ovenfor, og det forklarer, hvorfor nogle advokatbåde bærer navne som “Alibi” eller “Plead Insanity”.
 5. Bådens navn skal ikke kun afspejle ejerens identitet, men skal også matche selve båden. Det ville for eksempel være ideelt for en brandmand at navngive hans højtydende båd, noget i tråd med “Fire-Breather” eller “Hylet”.
 6. At navngive både efter en berømt sang, film eller anden kulturel kunst, som du holder af, er også acceptabelt – så længe der er et nautisk tema.
 7. Både navngives ofte på en måde, der er underholdende. Når navnet på agterspejlet får folk til at trække på smilebåndet, er du med til at gøre sejlsportsverden til et bedre sted.

Hvordan finder jeg navnet til min nye båd?

Tag alt det ovenstående i betragtning, når du skal bestemme dig for, hvad båden skal hedde. Men tag dig også god tid til at finde det ideelle navn og lad være med at føle dig presset til at finde på navnet på dagen du køber den nye båd. Lære båden at kende først.

Ligesom mennesker har hver enkelte båd ofte sin egen personlighed. Det kan tage et par uger, måneder eller endda hele sæsoner at finde det perfekte navn til din stolthed og glæde.

De fleste traditioner for at døbe både siger, at du skal navngive båden inden dens første sejlads. I vore tid, med sikkerhedsregler og love, er det ikke længere muligt. Din nye båd ville være testet af producenten eller forhandleren, taget ud på prøvesejlads af andre købere eller kan være leveret direkte til dig via søvejen.

Så tag dig god tid til at finde på det ideelle navn og døb først båden når du føler det er tid. I dette tilfælde vil du selvfølgelig også vide, hvordan du døber båden ordentligt.

Hvordan døber jeg en båd og giver den, dens navn?

Hvordan man skal døbe en båd er åben til fortolkning. Forskellige kulturer har deres eget sæt af normer. Vikingerne siges at have begyndt fejringen med menneskelig ofring. I middelalderens Europa, var dåben kirkelig, og der spredtes helligt vand på båden (held og lykke med at finde det i den lokale dagligvarebutik). Og det er den britiske flåde, der begyndte den velkendte praksis med at smadre en flaske champagne mod stævnen, som heller ikke er helt politisk korrekt i disse dage. Smadret glas og CO2 betragtes som forurenende.

Mere moderne dåbsceremonier og -ritualer indebærer denne enkle fremgangsmåde:

 1. Saml venner og familie, start båden og tøjre den til molen.
 2. Skænk et glas champagne, vin eller hvad du nu foretrækker.
 3. Læg en frisk grøn gren (af vilkårlig sort) i båden der repræsenterer sikker tilbagevenden til land.
 4. Navngiv båden, hæv glasset og skål for båden og drik. Hæld også lidt over bådens stævn som ofring.
 5. Sejl en tur!

Vælger du at se igennem fingrene med politisk korrekthed og slå en flaske champagne mod stævnen, skal du huske, at champagneflasker er ekstremt tykke og vanskelige at smadre.

Det giver uheld, når flasken ikke går i stykker ved første svingning. Samtidig kan du skade gelcoaten på båden, når du prøver at knuse flasken mod skroget. Det ville være bedre at slå flasken mod et frølår eller en stålklampe. Husk at sætte net om flasken (til at fange det knuste glas).

Det er nu tid til at tage din tænkehat på og finde på det ideelle navn til din båd.

God fornøjelse.

Skriv den første kommentar

Seneste artikler

Mere inspiration, historier, artikler og tips til nye og erfarne kaptajner.