Her er nogle tip, der kan hjælpe dig med at sikre, at din første gang på en båd er en sjov, sikker og givende oplevelse.
1. Hav styr på sikkerheden
Yup, det vidste du jo godt … men du får den lige alligevel.
Sejlsport anses som en lavrisikogruppe, men som alt andet stopper det sjove pludseligt, når nogen kommer til skade.
Vær opmærksom på at gennemgå sikkerheden om bord din båd og brug gerne lidt ekstra tid på at gennemgå sikkerheden en ekstra gang, inden du stikker til søs.
2. Bliv enige om nogle ting I gerne vil prøve
Når sikkerheden er på plads, kan du forberede dig på at have det sjovt. Det betyder også at forberede dig selv – find på ti sjove ting, du kan foretage dig på en båd, og tænk over hvilke aktiviteter der kunne gøres sammen med hele familien.
I kunne måske endda holde et lille familiemøde og samles rundt om køkkenbordet, hvor I snakker om alle mulighederne.
Når der er lagt en handlingsplan, skal du lave en liste over det udstyr du skal bruge til de vilde hop, de latterkrampende tubes spændt efter båden eller det lykkefremkaldende fiskeri, som ligger lige rundt om hjørnet.
3. Hold øje med vejrudsigten
Selvom vi alle gerne vil sejle hver eneste gang tiden er til det, er det en aktivitet, som vor kære Moder Jord bestemmer over. Hvis der er udsigt til stærk vind eller tordenvejr i prognosen, er det måske nok bedst at holde dig på land og vente på bedre tider.
4. Lær at kravle, før du prøver at gå
Tilegn dig stille og roligt de vigtige færdigheder ved at sejle korte ture, og ikke alt for langt fra kysten.
Du behøver ikke kaste dig ud på et langdistancecruise eller et camping-eventyr som det allerførste. Der er tid nok. De fleste har det bedst, når man øver sig, og stille og roligt bygger på, til de lange ture ved at starte i det små, med korte ture, der træner færdigheder og rutiner.
Du finder hurtigt ud af, hvilket udstyr og hvilke redskaber der er bedst at have om bord, hvordan du reagerer i forskellige situationer, der måtte opstå på vandet, og hvor længe besætningen nyder forskellige aktiviteter, inden der skal skiftes tempo. Som forældre sikkert kan gætte, er dette især vigtigt, når du har børn.
5. Redningsvest til alle!
Vælg redningsveste, der er behagelige, og ikke nødvendigvis de billigste. Dette især vigtigt, hvis du har børn. Dårlig pasform eller dårligt designede redningsveste vil ukomfortable, som dagen den går, og der er så mange typer og valgmuligheder i disse dage, at det er ret let at finde en behagelig redningsvest til alle, i alle aldre.
6. Planlæg forud: brug en tjekliste før afgang
Planlæg med ekstra tid både før og efter turen. Når du prøver noget nyt, er det en god idé at undgå at forhaste sig. Der vil skulle bruges tid til klargøring, hvor udstyr skal stuves væk, forberede båden til afgang og gå gennem tjeklisten før afgang. Når du vender tilbage til havnen, bør du også give dig selv lidt ekstra tid til at sikre båden, rydde op og vaske den ned.
For at undgå stress og jag, er det en god idé at have dette med i planlægningen, når du skal bestemme dig for at tidspunkt for afgang og endelig hjemkomst.
7. Sænk farten mod bølgerne
Dette er nok en smule forenklet, men efter at have hoppet over et par små bølger, vil mange nye bådejere af motorbåd give den fuld gas henover bølger der er større og større – lige indtil de rammer den bølge, der er så stor, at det går galt.
Husk, at bølgepåvirkninger ofte er værre for passagererne end for kaptajnen, der ofte har set bølgen komme og er forberedt på påvirkningen. Passagerer bliver også ramt af søsyge oftere end personen ved roret.
Så hvis du styrer båden, og du blot mærker et bump, kan de andre om bord have mærket et stort hop.
Sænk farten, før båden rammer de store bølger.
Sejler du sejlbåd er det naturligvis en lidt anden sag, at sejle i farvand med store bølger. Der bølgerne har større krusninger kan det være en god idé at holde sig fra at sejle. Skulle du dog ende i ud i hårdt vejr med høje bølger, er det faktisk muligt at ride bølgerne og falde af fra bølgen, så bølgens påvirkning bliver mindre.
8. Lær at trimme
Når du er ude at sejle, bør du lege lidt med at få trimmet din båd. Mange nye bådejere glemmer alt om trimming, fordi båden ser ud til at sejle fint. Og det går formentlig også ganske fint der ud af. Men prøv alligevel at trimme, og du vil næsten altid opdage, at det kunne være endnu bedre. For motorbåde ændrer trimning på, hvordan skroget møder bølgerne. Det kan påvirke hastighed og manøvrerdygtighed, hvilket kan gøre turen meget mere behagelig. For sejlbåde er det trimning af sejl som er det vigtige. Trimningen styrer hvor meget sejlet blafrer og i sidste ende udnyttelse af vinden.
Hver båd reagerer lidt forskelligt på trim, så den eneste måde at finde det det rigtige trim er ved at ændre på det i små bider og se, hvordan din båd reagerer.
9. Involver alle der skal med
Giv børn og besætningsmedlemmer en opgave. En af de bedste ting ved sejlsport, især som familie, er, at det skaber teamwork. Men dette sker kun, når kaptajnen giver alle om bord muligheden for at give en hånd med. Selv de yngste besætningsmedlemmer kan deltage. Giv dem for eksempel simple opgaver som at hjælpe dig med at se efter skidt og vraggods, mens du sejler. Der er masser af måder at få alle involveret på. Læs blandt andet 7 ting at lære dine børn om sejlads, inden I stævner ud og find selv på flere ideer til, hvilke slags opgaver du kan tildele besætningen. Du må meget gerne tilføje dem i en kommentar herunder.
10. God fornøjelse – og husk at vinke!
Ha det sjovt, og huske at hilse og vinke, når du passerer dine medsejlere. Uanset om du ved det eller ej, er du netop indtrådt i en familie – familien af sejlere. Vi deler alle en ting til fælles, og det er passionen for både og sejlads. Så når vi ser en anden båd ude på vandet – lige meget hvilken båd – hilser vi på hinanden. Det er en del af sejleretiketten, en del af livsstilen, og en del af hvorfor det er så rart at være på vandet. Gør dig klar til at nyde det!