Hvordan identificerer og behandler man osmose?

Hvad er glasfiberpest og osmose?

Det er ikke altid lige nemt at opdage når båden er angrebet plastpest, glasfiberpest eller osmose. Og på grund af, at osmose sker under vandet, er det endnu sværere mens båden er i vandet.

Det er først når “skaden” er sket, og der opstår blærer, at du kan fastslå om skroget er angrebet af osmose – eller glasfiberpest. Osmotiske blærer, når du prikker hul, vil typisk indeholde en brunlig væske, der lugter surt som eddike.

Osmotiske blærer indeholder typisk en væske,
der lugter surt som eddike.

Hvis blærerne er tørre og hårde kan være forårsaget af luft eller opløsningsmidler. Disse blærer vil ofte være opstået under malerarbejdet. Sådanne blærer har typisk ikke en skadelig virkning på glasfiberen, men de er ikke så pæne og kan også give et godt udgangspunkt hvor alger kan gro fast.

Forebyggelse af osmose

Forsøg på at forebygge problemet kan ikke standse processen, når den er i gang. Derfor kan det betale sig at få båden undersøgt af fagfolk.

Få båden tjekket for osmose af fagfolk.
Fagfolk kan også anbefale dig den bedste fremgangsmetode til at fjerne osmose.

Hvis der bliver fundet glasfiberpest, bør det behandles hurtigst muligt, så du undgår at det spreder sig og går mere skade. Selvom glasfiber er nærmest uforgængeligt, kan ubehandlet osmose, med tiden, trænge igennem glasfiberen og forsage tæring af bådens skrog.

Behandling af osmose

En osmosebehandling skal begynde med fjernelse af det skadet område og gerne lidt mere end selve området. Du anvende et jern fra en høvl og nænsomt fjerne osmose vablen eller slibe vablen og større område frit.

Vær grundig og tjek om du har fået hele området med. Hvis ikke, kan osmosen fortsætte når du lægger båden i vandet igen. Skroget skal derefter tørre helt op – det skal være en gennemtørt – som kan tage uger eller måneder. Når området er tørt, kan der herefter påføres et nyt tykt lag af epoxy og glasfiber, for at fylde området ud. Fyld gerne mere i end der umiddelbart er plads til. Du kan altid slibe af.

Rådfør dig gerne med eksperter, som kender din type båd, for at finde den type glasfiber og epoxy du bør anvende. 

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.

Få al vores bedste viden, værktøjer, trends og tips til din sejlads. Skriv dig op til vores nyhedsbrev. Nul spam. Kun e-mails om både, sejlads, udstyr og tilbud på ting, der gør dig til en dygtig(ere) sejler. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.