Overtro og myter på havet

Myter, skrøner og uhyggelige historier om spøgelser, hekse og monstre. Nogle ombord. Andre med deres sang, besnærer og lokker sømænd i deres favn så de aldrig mere ser land. [ Læs videre ]

Overtro og myter på havet

Selv i den maritime verden ser det ud til, at næsten hver dag i hver måned kan forbindes med en eller anden hårrejsende myte eller skrøne.

Faktisk er nogle myter flere hundrede år gamle. Selvom de forsat bliver affærdiget som overtro, overlever disse myter fortsat som små skrækhistorier, der bliver fortalt igen og igen.

Gå ikke glip af BOATERS indblik - viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser.

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en endnu bedre sejler. Mange har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Her er nogle af de mest populære skrøner og myter

Rødhårede måtte ikke gå ombord

I flere kulturer, gennem århundreder, mente man, at rødhårede mennesker var forbundet med uheld, så dette er muligvis grunden til, at søfarer undgik dem. En anden mulighed: At rødhårede blev betragtet som mere temperamentsfulde personligheder end andre.

Ingen kvinder ombord

Kvinder blev betragtet som for fristende for den gamle søulk. Mange mente også at kvinder gjorde havene vrede, hvilket resulterede i farlig sejlads. Men se lige bort fra den kendsgerning, at både navngives efter kvinder, og at kvindelige galionsfigurer prydede mange skibe den gang …

Bananer er forbudt

Man kan nok spørge sig selv mange gange om hvorfor lige præcis bananer var forbudt. Der findes nogle få forklaringer, men især en synes at være reel nok: at bananer er det foretrukne sted for edderkopper at gemme sige. Nogle af disse edderkopper kan være dødbringende.

Sæt altid din højre fod forrest, når du går ombord

Så hvorfor egentlig højre fod? Jo, ser du, sætter du din venstre forrest giver det uheld for rejsen der ligger foran dig.

Ingen fløjten ombord

Hvis man fløjtede på båden, vil man kunne fremmane storm og uvejr, havene blev urolige og sejladsen måske fatal.

Start aldrig en rejse på en fredag

Nogle mennesker peger på korsfæstelsen af ​​Jesus Kristus som oprindelsen til denne overtro. Lidt i samme dur siger andre, at det stammer fra at man ikke arbejdede på sabbat – som i nogle religioner er fejring af fredag.

Du må aldrig ændre skibets eller bådens navn

Omdøb aldrig båden, som i aldrig nogensinde, medmindre du ønsker, at sort uheld skal forfølge dig resten af livet. Men, der er dog håb, hvis du nøje udfører et ritual til at omdøbe båden. Kong Neptun fører en journal over ethvert fartøjs navn, og dette ritual fjerner navnet fra hans bog og hukommelse. Start med at fjerne alle fysiske spor af bådens navn.

Pas på dødssejleren

Dødssejleren er en natlig sejler, der varsler om storm og ulykke.

Overtro og myter på havet

Du må ikke sige “farvel”, når du tager af sted

De gamle søfolk troede på at udtale visse ord, herunder “farvel”, automatisk dømte sejlturen til at gå galt og forhindrede skibet i at vende tilbage til land. I visse områder er det stadig en populær overtro blandt kaptajner og fiskere den dag i dag. Tænk på det, lidt som, at man hellere skal sige “knæk og bræk” til eksamen, i stedet for “held og lykke.”

Skibskatten var velanset

Katte var velanset ombord på skibet, fordi de kunne jage mus og rotter. Rotter invaderede handelsskibene på grund af fødevarerne i lasten. Og de bar ofte sygdom med sig eller gnavede tovværket over. Men kradsede katten i masten, så var det tegn på uvejr.

Rød himmel om natten er godt tegn, men tag dig i agt for rød himmel om morgenen

Dette stammer fra meteorologiske forudsigelser, der går tilbage til bibelsk tid. Når himlen er rød ved solnedgang, nærmer det sig højvande og stabil luft fra vest. Derimod indikerer rød himmel ved daggry kommende regn og muligvis uvejr.

Rør ikke fuglene – men kan du fange en due, er det okay

Hvis fugle satte sig på skibet, så måtte man ikke fange dem, fordi det var onde ånder. Gjorde man dem fortræd, blev det uvejr. Omvendt, kunne man fange duer og andre fugle, der sætter sig i rigningen, og man beholder et af dens ben, ville lykken tilsmile og følge skibet – men kun så længe benet er i behold.


Kender du til en myte, en historie eller verdens bedste skrøne? Skriv den endelig som en kommentar. Vi elsker at høre de gode fortællinger.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.