Sejlads: Den perfekte sommerferie på vandet

Hvis du kan lide tanken om at tage på en improviseret ferie, når lysten melder sig, bør du være bådejer. Uanset hvad dine yndlingsaktiviteter inden for sejlads er, ved du sikkert allerede, at når du går om bord på en båd og kaster los, forsvinder livets stress på et øjeblik. [ Læs videre ]

Sejlads: Den perfekte sommerferie på vandet

Sejlads er ikke bare sjovt – det er også godt for dig og din familie på utallige måder. Det beroliger sjælen, genoplader batterierne og beroliger sindet.

Ja det er faktisk videnskabeligt bevist, at være på vandet fremmer en afslappende tilstand med forskellige fysiologiske og psykologiske fordele.

Tænk på det at eje en båd, som om det er at eje din egen personlige uendelige ferie.

Sejlads er mere overkommeligt, end du tror

Hmm … men vent nu lige lidt, hvis det er så fantastisk at være en bådejer, ville alle så ikke allerede eje deres egen båd?

Tja, hvis alle dem, der er groet fast på land, vidste, hvor fantastisk det er at sejle, ville de nok gøre det. Men vi må også erkende at der nogle som bare ikke egner til at være bådejere – er du sådan en type, så har vi noget til dig sidst i denne artikel.

Så er der naturligvis den økonomiske side af sagen.

Forhåbentlig har du allerede kigget lidt priser og indset, at det at købe en båd ikke er meget anderledes end at købe en bil. Det er muligt at nyde sejlads for de fleste, og til budgetvenlige niveau. Prøv at se disse priseksempler på motorbåde. Sejlbåde kan også findes til lignende priser.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser.

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Sammenligning af omkostninger ved sejlads i forhold til andre typer ferie

Det mest overraskende for mange er, hvordan priserne er ved at købe en båd i forhold til andre typer ferieudgifter.

Overvej følgende …

En ti dages ferie til Gran Canaria koster en familie på fire personer omkring 30.000 DKK. Hvis du holder ferie en gang om året i fem år, er det 150.000 DKK.

Der findes faktisk et pænt udvalg af flotte både, der er store nok til at få plads til hele familien – plus gæster – i den prisklasse.

Med din egen båd behøver du ikke besøge det samme sted to gange. I stedet kan du besøge et næsten ubegrænset antal kyster og havne mm. Du kan:

  • dyrke forskellige former for vandsport
  • tage på bådcamping
  • prøve kræfter med fiskeri
  • tage på dagsture eller weekendture.
  • eller, med en sejlbåd, tage på længere ture til mere fjerntliggende destinationer.

Listen over sjove aktiviteter, du kan nyde på hver eneste tur, er uendelig. Du bliver aldrig presset ind på en campingplads omgivet af en masse andre mennesker, og du er milevidt væk fra støjende hotelværelser.

En båd er en langsigtet investering

En anden faktor, du skal huske på, er, hvor mange dage du tror, du vil bruge din båd?

Disse ture til Gran Canaria endte med at koste dig ca. 3.000 DKK pr. dag. Men det står dig frit for at bruge din båd, når du vil, og hvis du kun bruger den 30 gange om året, er prisen pr. dag mindre end halvdelen af en ferierejse, nemlig sølle 1.000 DKK.

Eller det ville det være, hvis din båd bare forsvandt ud i den blå luft – som ferierejserne gør.

Men da du ejer din båd, får du i sidste ende dens gensalgsværdi tilbage.

Som en generel tommelfingerregel (*bemærk, at gensalgsværdien på brugte både kan variere en del afhængigt af deres stand og beliggenhed) taber en båd ca. 20% af ny-værdi hvis den sælges samme år den er købt, og derefter ca. 10 % om året. Men da mange både handles brugt, vil du se, at en båd til 150.000 DKK stadig kan sælges for ca. 100.000 DKK fem år efter, at du har købt den.

Lad os gå på den sikre side og sige, at bådens værdi er halvdelen af dens oprindelige pris (75.000 DKK). Når du får pengene hjem fra salget af den, bliver prisen per dag også halveret, hvilket giver et slutresultat på 500 DKK – endnu mindre end prisen for en dag på Gran Canaria.

Så hvilke andre sjove oplevelser kan en familie på fire personer få for 500 DKK om dagen?

  • Spille golf? Nej. Den gennemsnitlige pris på 550 DKK på en golfbane i weekenden – og så skal den også bookes.
  • Måske kunne det være sjovt at tage børnene med på Bakken? Selvfølgelig, men med en pris fra 249 DKK pr. turbånd plus parkeringsgebyrer på 50 DKK koster en dag i parken 1.046 DKK.
  • Hvad med paintball? Det er der ikke meget af, men det koster omkring 300 DKK pr. person pr. dag eller 1200 DKK for hele familien.

Disse bare få timers sjov kommer sandsynligvis til at koste en hel del mere end en hel månedlig ydelse på båden, selv hvis du har købt den uden udbetaling.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser.

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Er det den rigtige løsning for dig og din familie at købe en båd?

Vi er selvfølgelig klar over, at der er andre udgifter forbundet med alle disse feriemuligheder og aktiviteter. Det gælder også for både, og vi ønsker ikke, at nogen skal gå ind i en bådoplevelse uden at have fuld forståelse for, hvad det indebærer økonomisk.

Hvis du vil have et mere komplet overblik, kan du se vores eksempler på omkostninger ved at eje en båd. Men når du finder lommeregneren frem, skal du huske, at hver eneste fritidsaktivitet, som vi har nævnt, også har perifere omkostninger forbundet med den.

Og helt ind til benet, så er det at købe en båd ikke meget anderledes end at tage familien på en række ferier, anlægge en pool i haven, købe et delehus i Spanien eller købe en anden form for landbaseret fritidsaktivitet som f.eks. et køretøj eller et stykke ejendom.

Det er det i hvert fald ikke, set ud fra et økonomisk synspunkt.

For hvis du ser på disse muligheder ud fra, hvilken der er sjovest, bliver det at eje en båd den absolutte vinder!

Alternativer til at eje en båd

Det er også værd at huske på, at hvis du ikke er klar til at tage springet til at eje en båd, har du andre muligheder. Alt fra simpel hel- eller halvdagsbådsleje til at dele-båd, chartertur og endda til at blive medlem af en bådklub.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.