Rengøring af båd: få større glæde ved at sejle, med en ren og pæn båd

Båden er din stolthed. Det er ikke kun en stor investering, men den bærer også en vis affektionsværdi. Vedligeholdelse og rengøring af din båd kan bevare værdien og beskytte mod angreb fra blandt andet mug og skimmel.
Men hvis du er ligesom os - så giver en ren båd dig bare en større glæde, når du er på vandet. Og det behøver ikke være så svært. [ Læs videre ]

Rengøring af båd: få større glæde ved at sejle, med en ren og pæn båd

At holde din båd pæn og ren er ikke kun et spørgsmål om forfængelighed. Rengøring af båd er også en vigtig del af den almindelige vedligeholdelse.

Du undgår tæring og forlænger levetiden på de områder, der er hårdt udsat for vand og vejr, og holder båden funktionsdygtig.

Samtidig, når du holder det pænt, kan du med tiden sælge din båd til en bedre pris, den dag tiden er inde til at opgradere.

Derfor er det vigtigt at vide, hvordan du holder din båd pæn og ren.

Inden du går i gang med rengøring af din båd, bør du altid læse brugsanvisningen. Der findes utallige produkter og muligheder, men den klassiske spand med vand og lidt knofedt gør som regel underværker.

Start først med indre og så bagefter det ydre. Skulle der ryge skidt på dækket, mens du gør rent indvendigt, behøver du ikke vaske to gange udenfor.

Disse områder skal du løbende vaske ned og holde rene:

 • Indvendige overflader (tæpper, vinyl, puder, toilet)
 • Udvendige overflader (skrog, gelcoat, kalechen)
 • Motor
 • Teak
 • Evt. sejl

Hvordan skal jeg rengøre båden indvendigt?

Uanset om du har en stor yacht eller en lille båd med en enkel kabine, kræver hvert område af bådens interiør sin egen metode. De områder du bør kigge på er blandt andet:

 • Gulvtæpper
 • Skridsikre flader
 • Vinyl
 • Hynder
 • Toilet

Hvordan gør jeg bådens gulvtæpper rene? i båden?

Gulvtæpper findes ofte om læ og kan, på nogle typer både, også findes i cockpittet.

Den bedste måde at rengøre gulvtæpper på, er først at bruge en støvsuger til at fjerne alt det løse. Derefter kan du skrubbe i vand og sæbe med en stiv børste.

Nogle trailerbåde kan stilles, så det meste af vandet kan drænes ved hjælp af tyngdekraften. Men på større både kan det være anderledes.

Om læ i kahytterne kan det være nødvendigt at suge det vandet op med en vandstøvsuger og derefter få tørret det hele hurtigt ved at tænde for klimaanlægget, fyret eller en elradiator.

Rengøring af de skridsikre flader

Skridsikre flader som for eksempel kiwigrip findes om bord på både af alle typer og størrelser – både inde og ude.

Men det kan ikke behandles som på samme måde som med glasfiberen på resten af båden.

Voks og polering ville gøre overfladen glat, hvilket jo ikke er formålet med at have en skridsikker flade.

Som du måske allerede har gættet bør du også her starte med at skrubbe med en stiv børste, og rigeligt med vand – sæbe bør undgåes.

Genstridige pletter kan fjernes med et rengøringsmiddel, særligt beregnet til glasfiber, men brug små mængder og sørg for at skylle grundigt efter. Rengøringsmidler der indeholder blegemidler er hårdt mod glasfiber.

Giv det derefter en behandling med en specialiseret skridsikker behandling som for eksempel Star Brite Non-Skid Deck Wax. Teknisk set er produktet ikke en “voks” i traditionel forstand, men et beskyttelsesmiddel, der hjælper med at bibeholde den skridsikre funktion og undgå overfladen bliver glat.

Når vinylen sprækker er det slut

Vinyl findes typisk på sæder og ryglæn, eller monteret på stødpuder på indersiden af båden.

Moderne vinyl til både leveres fra fabrikken behandlet med et antibakterielt middel. Dette middel beskytter mod skimmel.

Det er bedst, at undgå barske rengøringsmidler.

De barske rengøringsmidler kan ødelægge fabrikkens overfladebehandling. Heldigvis findes der andre muligheder.

I stedet kan du vedligeholde vinylen og løbende holde den så ren som muligt, ved at give det en vask med vand, mild sæbe og en blød klud, hver gang du er på båden.

Genstridige pletter kan fjernes med en decideret vinylrens, en grundig skyl, og efterbehandles med et beskyttelsesmiddel beregnet til vinyl.

Rengøring af puder og hynder, sådan fjerner du den dårlige lugt

Interiør puder kan over tid blive mugne, plettet og invaderet af skimmel.

For at gøre dem rene skal du først fjerne betrækket og vaske dem i koldt vand. De fleste (ikke-vinyl) pudebetræk kan vaskes i maskine, men vask dem ikke i varmt vand og undgå tørretumbleren. Lad dem tørre langsomt. Krymper de er skaden sket.

Hvad angår skummet, er natron kendt for sin evne til at fjerne dårlig lugt. Drys det på begge sider af puden, lad det sidde i et par timer, og ryst det derefter af. Tør skummet over med en 50-50 blanding af eddike og vand. Hæng puden i et godt ventileret område i et par dage, indtil lugten af ​​eddike er forsvundet.

Til sidst, skyl puderne med en slange, klem vandet ud og gentag.
Det tager normalt flere gennemblødninger for at få al snavs ud. Efter en sidste skyl, skal du lade dem tørre helt, inden du sætter pudebetrækket på igen.

Rengøring af bådens toilet

Toiletter kan rengøres mere eller mindre ligesom toiletterne derhjemme, men det er en anden historie at rense slanger.

Slangerne er der hvor det værste skidt og kalkaflejringer kan samles. Løsningen: kør et par kopfulde eddike gennem slangerne en gang om måneden.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser.

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Hvordan rengør jeg båden udvendigt?

Okay – nu er du nået så langt. Det var en ordentlig omgang. Men nu er båden ren og pæn indvendig. Du er nu klar til at gå videre med det udvendige.

Den bedste måde at gøre båden ren udvendig afhænger af hvad materiale din båd er lavet af. Rengør kun glasfiber- og aluminiumsbåde med specialprodukter og den korrekte teknik. Men der er midler du bør undgå.

Generelt undgå almindelig rengøringsmidler – de kan ætse overfladen og fjerne voksen, fordi de er meget basiske.

Rengøringsmidler til både har en neutral pH-værdi på 7, så de ikke forårsager skade.

Men lad os se på, hvordan du rengør bådens ydre. De områder du skal kigge på er blandt andet:

 • Fribord og andre gelcoat overflader
 • Skrogets bund
 • Kaleche og vinduer
 • Motoren
 • Teak
 • Evt. sejl

Skrog- og gelcoatoverflader

Fribord og andre glatte gelcoat overflader har brug for beskyttende behandling og vedligeholdelse for at forblive blanke og skinnende.

Behandl og poler båden med to lag voks, hvert forår.

Giv båden lidt ekstra glans hver måned ved at påføre en flydende carnaubavoks. Derefter kan båden vaskes efter brug med sæbe egnet til båd, der indeholder flydende voks.

Sådan fjernes de misfarvede brune løbere og rustvands striber

Disse brune striber kan skyldes mange forskellige ting ting. Nogle gange opstår de som følge af “flyverust” eller “løberust”. Men det kan også vise sig, at det slet ikke skyldes rust, men en brun væske fra rådden træ som er indstøbt til forstærkning af glasfiberen ved bolte til klyds eller klamper.

Der er mange løsninger, nogle mere barske end andre. Først skal du prøve med almindelig knofedt, vand eller saltvand.

Du kan også forsøge med oxalsyre eller citronsaft, eller en mere kemisk løsning som fribordsrens. Skulle det være rigtig genstridigt, så er eneste løsning at vandslibe. Fælles for disse løsninger er, at du bagefter skal behandle og polere overfladen for at beskytte gelcoat.

Skrogets bund

Hvis din båd står på trailer eller lift, kan du behandle bunden nøjagtigt som du behandler andre gelcoat overflader.

Hvis båden ligger i havnen, har du sandsynligvis fået båden bundmalet. Her kan du ved inspektion, tjekke om bunden skal skrabes eller spules ren for ruer.

Rengøring af kaleche og vinduer

Kalechen bør rengøres jævnligt.
Gør det gerne en gang om måneden for at forhindre pletter og snavs i at sætte sig i stoffet.

Blot tag den ned og vask kalechen i rent vand med en blød børste.

Det er bedst at undgå at bruge sæbe da kalechen nemmere vil kunne tage skade af solens UV-stråling, og det vil ødelægge imprægneringen. Skyl efter og lad den tørre.

Hvert andet år kan du så give kalechen en kraftig rengøring. Her kan du skrubbe kalechen forsigtigt og bruge lunkent vand, lidt sæbe og natron. Derefter kan du give kalechen ny imprægnering.

Til rengøring af kaleche vinduer, skal du huske på, at der er flere forskellige typer materiale og hvert materiale kræver sin egen fremgangsmåde.

Fælles for dem er, at de kan rengøres med en mild vask i sæbevand og en ikke-slibende svamp eller mikrofiberklud efter hver sejlads.

Skrab vandet af med en blød gummisvaber, eller tør over med et vaskeskind eller lignende, for at fjerne overskydende vand der ellers vil tørre ind og efterlade pletter.

Hvis kalechens ruder er blevet matte, florerer der en metode blandt sejlere hvor man tørrer ruderne over med lampeolie. Hvorvidt denne metode vil virke for dig eller er en holdbar løsning på lang sigt må vi lade være op til dig at afprøve og afgøre.

Hver kalechemager har sin egen anbefaling til polering og beskyttelsesmidler du bør benytte.

Henvend dig til ​​din kalechemager og få råd om hvordan netop din kaleche bør rengøres.

Motoren – hjertet i båden – bør selvfølgelig også holdes ren og pæn

Bådmotorer har brug for regelmæssig rengøring, både indvendig og udvendig – uanset om båden har en indenbordsmotor eller en påhængsmotor.

I tilfælde af påhængsmotor kan du starte med at vaske motorkappen og ydersiden, og derefter give den voks. Du bør løbende vaske ydersiden med vand og sæbe, gerne efter hver sejlads.

Påhængsmotorens overflade ligner meget den af din bil, så du kan behandle den ligesom du ville din bil. Brug mikrofiberklude eller vaskehandsker, og undgå hårde børster.

Men hvad med under motorkappen eller selve motoren i tilfælde af indenbords?

Det er vigtigt regelmæssigt at tørre snavs væk.
Husk, at der er elektriske ledninger og komponenter, der kan blive beskadiget af nogle rengøringsmidler og kemikalier. Så ud over en overfladisk aftørring er det normalt bedst at overlade motorrens til en professionel.

Teak

En vigtig note: Fjern teak fra båden, inden du bruger nogen former for stærke rengøringsmidler. Kemikalier i rengøringsmidlerne kan skade gelcoat, maling og metaller. Det er umuligt at anvende disse rengøringsmidler effektivt uden at spilde. Kan du ikke fjerne teak, skal du pakke det godt ind i beskyttende materiale.

Du kan skrubbe dit teak i sæbevand, som er en af de bedste måder at rengøre det regelmæssigt på. Men selvom du gør det hver dag, vil det med tiden forvitre.

Afhængigt af omgivelserne og hvor meget solen skinner, begynder dit teak i sidste ende at blive sort og broget. Når det sker kan du gå over til en syrebaseret teakrens.

Det er vigtigt når du skrubber dit teak, med børste og lignende, at du gør det på tværs af årene. Ellers gør du skade på teaken og med tiden kradse det bløde materiale ud.

Der er milde løsninger såvel som stærkere rengøringsmidler, og i begge tilfælde bør du følge vejledningen for det valgte middel.

Kedelige og matte sejl er en torn i øjet for den habile sejler

Du kan selv rengøre de fleste sejl, men sørg for at afsætte tiden til det. Du har også brug for et stort arbejdsområde.

Vær opmærksom på, at nogle sejldugmaterialer er følsomme over for visse kemikalier. Forkert brug af rengøringsmidler og blegemidler kan skade sejlet, som vil miste sin styrke. Generelt, brug aldrig klorin.

Kontakt din lokale sejlmager for at høre om hvilke rengøringsmidler du kan bruge til dine sejl.

Til rengøring og vask af sejl anbefaler de fleste sejlmagere at bruge vand og eventuelt en mild sæbe. Undgå alt der kan slibe, ridse eller på anden måde skade fibrene.

Brug om nødvendigt en blød børste til at løsne snavs. Til fastgroet snavs eller pletter, kan du lægge sejlet i blød. Til det skal du bruge stor beholder – det kunne være børnenes oppustelige swimmingpool.

Når du er færdig med at vaske, bør du altid skylle sejlet i rigeligt med ferskvand.

Hvis du hænger dine sejl til tørre, skal du gøre det når det ikke blæser, for at undgå det flagre og fibrene tager skade.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser.

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Vask ofte og slip for omfattende storvask

At holde båden ren og pæn behøver ikke at være en kæmpe øvelse hver gang du skal gøre det. Hvis du første gang får vasket helt i bund og poleret din båd helt blank, så kan du løbende holde båden ren med en let vask hver 14. dag – eller endnu bedre, inden i tager på næste tur.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.