Salg af båd: hvordan og hvor sælger jeg min båd?

Det er en stor beslutning at sælge sin båd, men hvis du allerede har valgt din næste båd, er du i mange tilfælde nødt til at skille dig af med den gamle. [ Læs videre ]

Salg af båd: hvordan og hvor sælger jeg min båd?

Salg af en båd kan dog nogle gange være en lang proces – men der er nogle tricks, du kan bruge for at fremskynde salget. Så hvordan sælger du en båd? Hvor sælger du båden hurtigt? Og hvordan sælger du den og får mest muligt for båden?

De grundlæggende trin, der bør følges, når båden skal sælges:

 1. Bestem, om du vil sælge båden selv, eller gennem en mægler eller forhandler.
 2. Sørg for, at båden ser ren og pæn ud, og at motor spinder bedst som muligt.
 3. Fiks åbenlyse fejl og mangler, så en potentiel køber kan overskue hvad der købes ind på.
 4. Undersøg prisen på lignende båd, hvor du tager mærke, model, størrelse og alder i betragtning.
 5. Beslut dig for den pris du vil sælge til (og eventuelt en mindste pris).
 6. Sæt din båd til salg og annoncer for den flest mulige steder.
 7. Fremvis båden til en køber og luk handlen.

Gå ikke glip af BOATERS indblik - viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser.

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en endnu bedre sejler. Mange har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

At arbejde med bådmæglere og forhandlere

Hvis du ved hvordan du sælger din båd, men ikke ønsker at investere den nødvendige tid og kræfter, kan du altid hente hjælp fra en professionel bådmægler eller forhandler.

Eller du kan simpelthen prøve at lade båden indgå i handlen.

Begge muligheder er lettere end at sælge en båd selv. Men, vær opmærksom på, at der er også faldgruber ved begge muligher.

Mæglere skal tjene på båden og vil have en del af provenuet, og du får sjældent højeste pris i en byttehandel. Hvis du vil læse mere om dine muligheder har vi flere artikler om køb og salg.

Salg af båd: hvordan og hvor sælger jeg min båd?

Forbered båden til salg

Hvor lang tid du bruger på at forberede båden til salg, vil have en direkte, og nogle gange dramatisk, indflydelse på, hvor meget andre er villig til at betale for din båd.

Husk, at ingen “behøver” at købe en båd, og det er normalt et følelsesmæssigt køb. Så for, at du kan sælge din båd, må du også håbe på, at nogen forelsker sig i den, ved første øjekast – som du gjorde da du købte den.

Det betyder, at du skal rengøre båden indvendigt og udvendigt, vaske og vokse hver tomme af den så den skinner. Selv de områder, man ikke ser ved første øjekast, så som stuvepladser under sæder eller indersiden af en fiskekasse. Hvis nogen kigger ind i disse rum, når de inspicerer båden, vil du gerne have, at de skal se et pænt og rent indre. Fjern også ekstra grej, der kan fremstå som rod. Dette vil hjælpe bådens dæk, kabine og / eller stuvepladser til at virke større.

Meget naturligt vil en potentiel køber gerne have en båd, der fungerer korrekt. Fix eller udskift udstyr der ikke virker – især motoren er vigtigt – før du forsøger at sælge båden. Ellers, vil du med rette, ikke kunne forvente at sælge til højest mulige pris.

Prissætning af din båd

Når båden er rengjort og klargjort, skal du bestemme dig for en rimelig pris på din båd.

Du kan starte med at tjekke lignende både på DBA og hos sælgere. Du bør også se på lister over lignende både online, i magasiner og på bådmæglerwebsteder, Den Blå Avis og lignende steder.

Mens du søger prisniveauer, skal du huske, at bådens værdi også kan blive påvirket af geografi og muligvis have en højere pris i visse områder, hvor nogle har større købekraft, men en lavere pris i områder, hvor købekraften ikke er så stor.

Typen af sejlads spiller også en rolle, da både, der bruges i ferskvand, har en tendens til at have højere priser end dem, der bruges i saltvand.

Selv sæsonen kan påvirke bådpriserne, fordi mange er mere tilbøjelige til at købe en båd om foråret end i det sene efterår eller vinter.

Når du har fundet en passende pris, skal du huske, at en båd kun er det værd, som andre er villig til at betale for den.

Hvis prisen er for høj, kan den stå længe på markedet. Det kan være svært at ramme den rigtige pris, og derfor angiver nogle bådsælgere et udgangspunkt og holder øje med interessen i en måned eller deromkring. Derefter sænker de prisen et par procenter for hver uge eller måned, der går, indtil et større antal købere begynder at vise interesse.

Hvor kan jeg sælge min båd?

Vil du selv stå for salget af din båd, så findes der mange muligheder for hvor du kan gøre det. Nogle gratis og andre tager et mindre beløb:

 • DBA – den blå avis
  Det er nok det mest kendte sted hvor både annonceres.
 • Gul og Gratis
  Gul og gratis er en anden loppe-salgs portal hvor der også ofte handles både.
 • Scanboat
  En hjemmeside udelukkende for salg af både.
 • Yachtbasen.com
  En online bådmægler, som også udelukkende fokuserer på salg af både.
 • Yachtbroker.dk
  Kæde af yachtmæglere i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Mallorca og Italien.
 • Den lokale sejlklub
  Du kan selvfølgelig også hænge en annonce op i den lokale sejlklub.
 • Lokale forhandlere
  Nogle byer har også en lokal bådmægler eller forhandler. Dette vil typisk fungerer som hvis du køber og sælger en bil.

Gå ikke glip af BOATERS indblik - viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser.

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en endnu bedre sejler. Mange har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Sådan reklameres for en båd til salg

Med båden fuldt klargjort og den rigtige pris i sinde, er det tid til at begynde at generere nogle kundeemner. I disse tider, reklamerer de fleste for deres båd på en række forskellige internetsider, der tilbyder rubrikannoncer. Nogle er gratis, andre er ikke, og alle giver uforudsigelige resultater.

Du kan også vælge at annoncere i lokalavisen eller bådmagasinet. Og glem ikke magien blot ved at hænge et “Til salg”-skilt på båden og stille den frem nær en travl vej eller velbesøgt marina.

Fremvisning af båden

Når en potentiel køber kontakter dig og viser en vis interesse, skal du være parat til at vise ham eller hende båden, og hvis de stadig er interesseret efter en indledende fremvisning, bør du invitere til en prøvesejlads.

Du skal også være parat til at vise dem dokumenter, der bekræfter ejerskab, og bådens vedligeholdelse. Det vigtigste i denne fase af processen er at huske på, at ærlighed er den bedste salgsmetode. Utallige bådsalg er blevet afbrudt, lige så hurtig som de blev indledt, når den potentielle køber indser, at sælgeren ikke var helt up-front og ærlig.

Hvis du og en køber indgår en aftale, skal du være forberedt på at have de papirer, der er juridisk nødvendige for at gennemføre transaktionen. Dette vil variere fra land til land, og det er dig der skal lave benarbejdet forud for salget. I Danmark er et håndtryk lige så bindende som en kontrakt. Det er blot svært at bevise. Så en køber kan godt finde på at ombestemme sig efter et håndtryk, men sjældent efter en underskrift og en økonomisk transaktion – som sælgeren er det op til dig at gøre processen så smidig og hurtig som muligt.

Efter salget af båden

Okay: lad os sige, at salget er sket, og din elskede gamle båd er sendt af sted til sit nye hjem. Nu kan du vende din fulde opmærksomhed mod det der er mere vigtigt – at nyde den splinternye båd, du lige har købt!

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.