Sikkerhed ombord – Undgå hypotermi, overlev det kolde vand

Sikkerhed ombord - Undgå hypotermi, overlev det kolde vand

Selv når vejret er varmt, skal du være opmærksom på, at vandet i mange områder kan være meget, meget koldt. En uventet bølge eller andet pludseligt skub kan sende dig direkte i det iskolde vand.

Risikoen for at drukne, når du falder i vandet, er ganske reel, lige som risikoen for at blive ramt af hypotermi.

Advarsel: Udsæt aldrig dig selv for længerevarende ophold i koldt vand. Tilkald altid redningsfolk, hvis der opstår en nødsituation.

Hvad er hypotermi?

Hypotermi er en tilstand, der opstår, når kroppens temperatur falder under 35 °C. Dette kan ske uanset om det sker i vand eller luft. Tabet af kropsvarme resulterer i tab af fingerfærdighed, tab af bevidsthed og i sidste ende livet.

Et par minutter i koldt vand gør det meget vanskeligt at svømme, også endda blot for at holde dig flydende. Derudover kan en pludselig, uventet adgang til koldt vand forårsage en refleksiv “gisp”, der tillader vand at komme ind i lungerne. Sker det, kan drukning være næsten øjeblikkelig.

Kroppen nedkøles 25 gange hurtigere i koldt vand end i luften

I diagrammet her under kan du se, at overlevelsestiden kan være helt ned 15 minutter. Faktorer som vandets temperatur, kroppens størrelse, mængden af kropsfedt og bevægelse i vandet spiller alle en rolle i overlevelse i koldt vand. Små personer køler hurtigere end store personer, og børn køler hurtigere end voksne.

Redningsveste kan holde dig i live, længere tid, i koldt vand. Du kan flyde uden at bruge energi, og de dækker en del af din krop, hvilket giver en vis beskyttelse mod det kolde vand. Når du færdes i koldt vand, skal du overveje at bruge en redningsvest frem for flydevest. De dækker mere af din krop og giver mere beskyttelse.

Hypotermi sker ikke kun i ekstremt koldt vand

Hypotermi kan ske i al slags vand og kan endda opstå under varmere himmelstrøg – det afgørende er vandets temperatur.

Hypotermi

Vand temp. (C°):Udmattelse eller bevidstløshedForventet overlevelsestid:
Under 0Under 15 min.Under 15 – 45 min.
0 – 415 – 30 min.30 – 90 min.
4 – 1030 – 60 min.1 – 3 timer
10 – 151 – 2 timer1 – 6 timer
15 – 212 – 7 timer2 – 40 timer
21 – 263 – 12 timer3 – nær ubegrænset
Over 26Nær ubegrænsetNær ubegrænset

Hypotermi er progressiv – kroppen går gennem flere stadier, før et individ henfalder til en bevidstløs tilstand. Afkølingens sværhedsgrad bliver traditionelt inddelt i tre grupper som modsvarer tre intervaller i legemets kernetemperatur. Omfanget af en persons hypotermi kan bestemmes ud fra følgende:

  1. Mild hypotermi (36-33 °C) – personen føler sig kold, har voldsomt rysten og sløret tale.
  2. Medium hypotermi (32-27 °C)  – personen har et vist tab af muskelkontrol, døsighed, usammenhæng, bedøvelse og udmattelse.
  3. Alvorlig eller svær hypotermi (26-18 °C) – personen kollapser og er bevidstløs og viser tegn på åndedrætsbesvær og/eller hjertestop, der sandsynligvis fører til død.

Bevaring af kropsvarme er den vigtigste opgave

For at holde på kropsvarmen, skal bevægelser begrænses. Svøm ikke, medmindre du kan nå til en nærliggende båd eller et flydende objekt. Svømning sænker kropstemperaturen, og selv gode svømmere kan drukne i koldt vand.

Hvis du kan trække dig selv delvist ud af vandet – så gør det. Jo mere af din krop, der er ude af vandet (på toppen af en vendt båd eller noget, der flyder), jo mindre varme vil du miste. Hold især hovedet op af vandet, hvis det er muligt – dette vil mindske varmetabet og øge overlevelsestiden.

Sikkerhed ombord - Undgå hypotermi, overlev det kolde vand

At have en redningsvest på når du er faldet i vandet er afgørende for at overleve. En redningsvest giver dig mulighed for at have opdrift med et minimum forbrug af energi, og giver dig samtidig mulighed for at indtage en sammenkrøben stilling.

Denne stilling, ofte benævnt fosterstilling, og giver dig mulighed for at flyde ubesværet, mens den beskytte de områder, der er mest modtagelige for varmetab, herunder armhulerne, siderne af brystet, lysken og bagsiden af knæene.

TrygFondens video om fosterstilling.

Hvis du befinder dig i vandet sammen med andre, skal i overleve som en gruppe for at hjælpe hinanden med at mindske varmetabet. Dette gøres blandt andet ved at holde jer tæt sammen og udnytte hinandens kropsvarme.

Sådan behandles hypotermi tættest ved ulykken

Behandling af hypotermi skal udføres ved gradvist at hæve kropstemperaturen tilbage til det normale.

Genoprettelse af kropstemperatur kan være så simpelt som at dele en sovepose eller tæppe med en anden person eller påføre varme fugtige håndklæder på den enkeltes hals, sider af brystet og lysken. Fjern vådt tøj, da de leder varmen væk fra koroppen. Et varmt bad kan bruges ved mild til medium hypotermi og gradvist øge temperaturen. Hold arme og ben ude af vandet, og prøv ikke på at hæve kropstemperaturen for hurtigt.

Du må ikke massere offerets arme og ben. Massage får blodcirkulationen til at cirkulere med koldt blod fra yderpunkter ind i kroppens kerne, hvilket resulterer i yderligere temperaturfald. Giv ikke alkohol, der forårsager tab af kropsvarme, eller kaffe og te, der er stimulanser (og forårsager vasodilatation) og kan have den samme effekt som massage.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.

Få al vores bedste viden, værktøjer, trends og tips til din sejlads. Skriv dig op til vores nyhedsbrev. Nul spam. Kun e-mails om både, sejlads, udstyr og tilbud på ting, der gør dig til en dygtig(ere) sejler. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.