Sejlsæson 2023: Sådan får du en god start på vandet i år

Stille roligt nærmer vi os sejlsæsonen 2023 og du tripper sikkert allerede for at sætte sejl eller starte motoren! Det gør vi også. Men husk på, det hele starter med en sikker sejloplevelse, og mangler du lidt på rutinen og har brug for en opfriskning, kan du læse vores mange guides, hvor du kan blive godt forberedt inden du stikker til søs. [ Læs videre ]

Sejlsæson 2023: Sådan får du en god start på vandet i år

At føle sig sikker, inden du forlader kajen, er den bedste måde at nyde sejlturen fuldt ud, især da det giver dig friheden til at få en oplevelse i dit eget tempo, uden stress.

Men der er et nogle mindre foranstaltninger, tip og tricks, der ikke så velkendte som de gamle råd, som “tjek alt dit sikkerhedsudstyr” og “husk redningsvesten.”

Mindre kendte tip du ville ærgrer dig over ikke at kende

Der er mange som har så meget erfaring med at sejle, og nogle af dem har vi spurgt om de kunne hjælpe os med nogle mindre kendte råd til sikkerhed, der ville gøre turen på vandet mere behagelig.

Hav altid en VHF-radio om bord, og brug mobiltelefonen som backup

Mens en korrekt fungerende VHF-radio fortsat er standarden for kommunikation på vandet, ændrer det ikke det faktum, at flere og flere sejlere erstatter traditionel marineelektronik (VHF-radioer, kortplottere osv.) med mobiltelefoner og tabletbaserede apps.

Det er blevet vigtigt at sikre at alle disse enheder er opladt og klar til brug, når du har brug for dem.

Bemærk: Du må altid anvende din VHF-radio i en nødsituation. For at du må anvende din VHF-radio til andet skal du have VHF-certifikat.

En oplader eller et eksternt batteri, der ikke er fast tilkoblet bådens primære elnet, er blevet mere vigtig. Hvis der opstår problemer i elnettet om bord eller batterier dør, kan du ikke oplade din telefon. Med et eksternt batteri, har du reservestrøm, og kan holde telefonen opladet og klar til brug.

Bliv også helt fortrolig med hvordan du aflæser og deler din GPS-placering fra en mobiltelefon.

I en nødsituation skal du kunne gøre det hurtigt og næsten uden at tænke over det:

  • På en iPhone er muligt at spørge Siri: “Hvor er jeg?”.
  • Eller hvis du er en Android-bruger, kan du åbne din Google Maps-app og klikke på den blå placeringsprik. Appen trækker en side op med dine koordinater anført.

Det kan ofte bedre betale sig at have en rigtig navigationsapp til din telefon. Derfra har du ikke kun let adgang til koordinater, men du har også en backupløsning, hvis du støder på problemer med bådens navigationsudstyr.

Tag et ekstra anker med (du ved … hvis nu, det første beslutter sig for at stikke af)

En god tommelfingerregel er at lade ankertovet gå, fem til ti gange dybden, jo mere line du har ude, jo lavere er sandsynligheden for, at båden trækker sig fri.

Sørg for, at du kender de generelle dybder i de områder, du kan vil forankre, og at du har en tilstrækkelig med ankertov om bord. Tjek også, at du har et anker og ankerkæde af passende størrelse og type til din båd og typen af bund i de områder du besøger.

Sørg for ekstra tovværk, liner og fender

Mange nye sejlere er ikke klar over, at der er brug for tov og fendere hvis man skal binde sig sammen med andre både, eller binde båden fast ved kajen.

Fendere er et must for at forhindre skader når både, der er bundet fast, gnider op mod hinanden og for at forhindre arme og ben kommer i klemme mellem både, der ikke er sikret ordentligt.

Så snart du er i tvivl, stop båden og vurdér situationen

Mange sejlere prøver at finde ud af tingene, mens de sejler. Fordi opmærksomheden hopper fra et ene problem til det andet, kan det føre til uheldige situationer så som sammenstød, forlis eller at du går på grund.

Sejlere er generelt et venligt folkefærd. Der er altid nogle i lokalområdet, der gerne vil hjælpe med råd og vejledning om forholdene netop der hvor du sejler.

Planlæg altid efter, at det uventede kan ske

Som du sikkert kan huske, lyder Murphys første lov: Hvis noget kan gå galt, vil det gå galt.

Forsøg at være så forudseende som muligt. Du skal have en plan for, hvis uheldet sker og kan reagere før der opstår en nødsituation. Du kan ikke bare stoppe og stige af, hvis du løber tør for brændstof, batteriet dør, eller hvis du har mekaniske problemer.

Sejler du i Norden kan du melde dig ind i Dansk Søredningsselskab. Det er en smart investering, der giver sindsro. Så kan du kaste fortøjningerne og vide du altid har en ven i nøden – og det er den allerbedste måde at nyde en sejltur fuldt ud.

Sejlsæson 2023: Sådan får du en god start på vandet i år

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Sådan hjælper du til med at opbygge et godt fællesskab

Som du sandsynligvis har bemærket, er du som sejler allerede blevet en del af et større fællesskab.

Selvom vi alle er derude og nyder det sjove på vores egne måde, alene eller sammen med vores familie og venner, deler lystsejlere og søens folk en fælles kultur.

Derfor snakker vi med dem vi møder på havnen eller ved slæbestederne, hilser på dem vi møder ude på vandet, og stopper for at give en hånd med, når en andre sejlere har brug for hjælp.

En del af det at være med i det fællesskab er at holde øje med sikkerheden for andre sejlere, såvel som at holde øje med dine egne.

Udpeg en styrmand

Lige som, når I aftaler hvem der kører hjem efter festen, så er det en god idé at gøre det samme inden du tager på vandet.

Når du udpeger en styrmand sikrer du at der altid er en der er ædru om bord og kan som kan styre båden sikkert i havn og gennem mulige nødsituationer. Der ved tænkes der sikkerhed om bord for alle.

Sejlere hjælper sejlere

Husk, at i ethvert godt fællesskab hjælper folk gerne hinaden. Du kan gøre det til en vane at tilbyde din hjælp, når du kan, og ligeledes aldrig være bange for at spørge andre sejlere om hjælp.

Når alle har samme holdning, hjælpes alle ad med højne sikkerheden og nyde havet.

Hvis du ser ændringer ude på vandet, måske en sandbanke har flyttet sig, havet der pludselig stiger eller noget helt tredje, så husk at dele det med andre. Og hvis du er usikker på hvor dybt der er i et bestemt område, kan du altid finde en lokalkendt at spørge.

Ligeledes, hvis du har venner eller familiemedlemmer, der netop har købt en ny båd for allerførste gang, kan du også hjælpe dem med at lære at sejle båden, lære fra dig om grundlæggende færdigheder i sejlads og om godt sømandskab. Du kan endda foreslå, at de som nybegynder bør overveje at tage et duelighedsbevis for at opbygge en solid basisviden.

Redningsvesten skal passe og være spændt rigtigt

Det er selvfølgelig første prioritet at at sørge for sikkerheden for besætningen om bord på din egen båd.

Det er lovpligtigt at medbringe passende redningsveste eller svømmeveste til alle om bord på båden.
Selvom det ikke er lovpligtigt, så er det stadig vigtigt at de bæres idet redningsvesten giver bedre overlevelsesmuligheder.

Det er vigtigt redningsvesten sidder rigtigt.

Dette er især vigtigt for børn. Børn vokser hurtigt, og forældre kan købe tøj og frakker i store størrelser, men det bør du ikke gøre med redningsvesten.

Hvis du ikke vil købe nye redsningsveste hver sæson, kan det være en mulighed at købe brugte fra andre sejlentusiaster eller måske låne fra din lokale sejlklub.

Det er dog vigtigt, at der er redningsveste til alle, at disse passer til personens størrelse og at de sidder korrekt.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Er du klar til sejlsæsonen 2023?

Der er ikke noget bedre og sjovere end at være på en båd og kunne nyde havets brise.

Du kan let være med til at gøre sejlads til en endnu bedre oplevelse for alle. Sørg for at holde dig og din båd opdateret sikkerhedsmæssigt og i god stand. Så vil du og alle om bord få mest ud af jeres sejlture.

Så skriv dig disse gode råd bag øret. Overvej at blive medlem af Dansk Søredningsselskab, og hold dig altid opdateret på sikkerheden og sikkerhedsforanstaltninger.

Før du ved af det, bliver 2023 måske den bedste sejlsæson nogensinde.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.