Sådan forebygger du skimmelsvamp under opbevaring henover vinteren

Skimmelsvamp kan ødelægge enhver sejlers gode humør. Lav nogle forebyggende foranstaltninger uden for sæsonen for at sikre, at det ikke kommer snigende. [ Læs videre ]

Sådan forebygger du skimmelsvamp under opbevaring henover vinteren

Skimmelsvamp er nok enhver bådejers mareridt, når de først opdager det i båden. Skimmelsvampen ødelægger ikke din båd, men er skadelig for dit helbred. Du kan dog selv gøre rigtig meget for at undgå, at svampen slår sig ned. læs med her, og se hvordan du kan forebygge skimmelsvamp.

Hvordan undgår jeg skimmelsvamp og mug i båden?

Tiden brugt på forebyggelse af skimmelsvamp er givet godt ud.

At forebygge skimmelsvamp før, under og efter vinteropbevaring er som sådan ikke svært. Det kræver lidt ekstra arbejde. Men den tid er godt givet ud for at undgå skimmelsvamp i båden.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Fjern pletterne og lap hullerne

Fjern pletter, før de bliver et problem i løbet af vinteropbevaringen. Start med at bruge produkter, der er specielt udviklet til at fjerne kraftigt snavs og skidt og holde skimmelsvamp på afstand.

Vælg en skimmelfjerner der er beregnet til brug på tekstiler og er klor- og syrefri. Til genstridig snavs og oliepletter kan du vælge et lidt skrappere rengøringsmiddel beregnet til glasfiber.

Det lyder måske indlysende, men vandskader er en stor synder i forbindelse med indtrængning af skimmelsvamp.

Sørg for at lappe og forsegle eventuelle revner eller huller med et tætningsmiddel af høj kvalitet. Til nogle områder kan epoxy spartel anvendes. Men tjek altid brugervejledningen først. Der findes også multifunktionel silicone, som også er modstandsdygtig over for skimmel.

Sørg for, at din båd er helt tør

Nogle bådejere vælger at pakke deres både ind i krympeplast henover vinteren. Vælger du en sådan løsning, skal du sikre dig, at din båd er helt tør, og at alle pletter er fjernet, inden krympeindpakning.

Hvorfor?

Skimmelsvamp trives i fugtige miljøer, især når temperaturerne svinger, da der kan dannes kondens.

Fordi skimmelsvamp trives i fugtige miljøer, især når temperaturerne svinger, da der kan dannes kondens. Enhver plet som ikke fjernet tidligere fra sejlsæsonen kan give store problemer, når din båd er pakket ind hvor luften står stille i længere tid.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Sørg for at der er luftcirkulation

Mens du opbevarer din båd om vinteren, skal du sørge for at holde luften cirkulerende i båden for at forhindre, at stillestående luft skaber et fugtigt miljø, hvor skimmelsvamp trives.

Først skal du sikre dig, at alle luftveje i din båd er åbne, og at luften kan cirkulere frit. For det andet skal du installere ventilationskanaler for at øge cirkulationen og luftstrømmen. Dette kan kræve brug af elektriske eller solcelledrevne ventilationskanaler for at sikre, at der er en jævn udveksling af udeluft og indeluft.

Endelig vil brugen af en affugter i høj grad reducere tilstedeværelsen af fugt og kondens, hvis der er en strømkilde i nærheden.

Dæk båden til

Sidst men ikke mindst skal du sørge for at bruge et overtræk til din båd der er egnet til vinteren eller krympefolie til din båd, inden du stiller den væk for sæsonen.

Tag alle bløde ting med hjem, som for eksempel sengetøj, madrasser og sejl, og sørg for at tømme alle skabe og rum.

Hvis du har dækket din båd med en presenning, skal du med jævne mellemrum afdække den for at cirkulere og udskifte luften inde i båden. Sørg blot for at få den trukket op igen! Har du valgt at pakke båden ind i krympeplast, skal du sørge for at der er installeret ventilationskanaler for at sikre den kritiske luftcirkulation.

At holde skimmelsvamp på afstand er et arbejde der strækker sig over hele den periode båden står eller ligger stille, men forhåbentlig vil disse tips hjælpe dig mens din båd er opbevaret for vinteren.

2 svar til “Sådan forebygger du skimmelsvamp under opbevaring henover vinteren”

 1. Jan Nielsen

  Jeg har en mistanke om at der er skimmelsvamp under vinduerne i båden. Tænker på at sprøjte klor op i de hulrum. som jeg ser det, er hulrummene glasfiber.
  Går det.
  MVH. Jan

  1. Klor/klorin er krads og ikke et normalt svampemiddel. Selvom det måske ikke har direkte en påvirkning på glasfiberen kan der være andre materialer der kan tage skade ved påvirkning over længere tid. Ligeledes er det skadeligt for miljøet. Der findes svampemidler som er mere miljøvenlige. Alternativt kan Rodalon også anvendes – trods det heller ikke er et svampemiddel.

   Det kan også være svært at komme skimmelsvamp til livs hvis du ikke kan tilgå hele det ramte område du vil behandle. Skimmelsvamp vil blot brede sig i andre retninger.

   Uanset hvad du vælger, bør du sørge for god udluftning under anvendelse af de mere krads rengøringsmidler. Og selvfølgelig generelt husk udluftning for at forebygge skimmelsvamp og kondens i båden.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.