Forsikring af båd: 4 grunde til at forsikre motorbåd og sejlbåd

Viden om sejlads: begynder guide

3 min. læsning

Er du ny i sejlsportens verden? Så er det helt naturligt at have en masse spørgsmål, så i denne artikel får du svar på en masse af det grundlæggende ved sejlads og samt nogle praktiske sejlertips og instruktioner til begyndersejlere.

Du kan også læse vores bådguide og sammenligne både for at finde den båd, der er den helt rigtige for dig. Både nybegynderne og erfarne sejlere kan drage fordel af en hurtig gennemgang af disse grundlæggende instruktioner:

  • Vælg det rolige, ikke trafikerede farvand. Hvis du lige er begyndt at mestre det grundlæggende og lære at sejle, er et af de vigtigste sejltips for nybegynder at huske at øve under ideelle forhold for let vind og uden for fare for at støde ind i andre.
  • Vælg en lille størrelse båd mens du lærer at sejle. Det er lettere at lære at sejle med færre linjer og sejl. En lille jolle reagerer nemmere, er lettere at manøvrere og er også perfekt til at øve kæntring i (se tip nr. 7 nedenfor).
  • Begynd med en båd, der er rigget med kun et sejl. Ligesom ovenstående, hvis man starter på en båd, der er rigget med kun et sejl, vil du kunne lære de grundlæggende færdigheder i sejlads lettere og det vil være mindre kompliceret.
  • Følg grundlæggende retningslinjer for sikkerhed. Der er visse grundlæggende retningslinjer, som bør være en selvfølge, for at sejle sikkert. Det er uanset hvad dit ekspertiseniveau er. Disse inkluderer altid at fortælle nogen, før du går ud, altid medbringe en redningskrans og vide på forhånd, hvordan man svømmer. For yderligere information, se Sikkerhed og udstyr.
  • Hav styr på tidevand, vind og vejrforhold. Kontroller vejrprognosen, så du kan forberede dig på hvad vejret måtte byde på. Sørg for at medbringe passende udstyr, tøj, vejrudstyr efter behov. At sejle kræver også af dig, altid at være forberedt.
  • Bliv fortrolig med trimning af sejl. De bedste sejlere er dem, der er i stand til at trimme sejl og udnytte forskellige vind- og vandforhold. Generelt skal sejl være relativt flade, når vinden enten er meget let eller meget stærk, og fuldt, når der er en moderat vind.
  • Kæntring med vilje. Dette kan virke som et af de mere underlige begyndertips, men det er bedre at øve sig på, hvordan man håndterer en kæntret sejlbåd i et kontrolleret miljø, i modsætning til et ukontrolleret. Vi lærer bedst af erfaringer, og de værdifulde øvelser, som du vælger ved at gennemgå en testkæntring i en lille jolle, vil komme dig til gode når det virkelig gælder.
  • Have respekt for bommen. Nogle af de mest almindelige sejlerulykker sker når man ikke er opmærksom på, når bommen er ved at svinge. For at undgå et stød på hovedet, eller endnu værre, at blive banket over bord, er et af de vigtigste begyndersejlertips, som du altid skal huske, for både passagerer og besætning, er at være opmærksom og respektere bommen på alle tidspunkter.
  • Øv dig i grundlæggende begreber. Før du tager på din første tur, skal du øve dig og blive fortrolig med de mest brugte begreber og ord. Sørg for at kende forskellen mellem styrbord, bagbord og de mange andre vigtige begreber.
  • Øvelse gør mester. Det er svært selv at lære sig selv alt om sejlads, og måske overser du også nogle vigtige områder. Invester i et godt sejlkursus, nogle gode bøger, og lær evt. sammen med venner der allerede har sejlererfaring eller lært sømandskab.

Har du flere gode råd som du mener enhver ny sejler har brug for vide? Skriv dem endelig som en kommentar til denne artikel. Vi glæder os til at læse dem.

Skriv den første kommentar