Viden om sejlads: 10 maritime ord og sejler udtryk værd at kende

Viden om sejlads: 10 maritime ord og sejler udtryk værd at kende

Listen over ord og begreber i sejlsportens verden er omfattende og er nærmest et helt sprog i sig selv. Men vi har samlet denne liste over 10 begynderbegreber, som alle bør kende. Hvis du bare vil lære at sejle – eller hvis du overvejer at købe en sejlbåd – kan disse praktiske udtryk give en hjælpende idé om hvad du får behov for at blive fortrolig med.

AgterBagenden på en båd. Hvis der er noget agter for, er det bag på sejlbåden. Agter er også kendt som hæk, som er den alleragterste del.

StævnBåden forende kaldes stævn. At kende stævnens placering er vigtigt for at definere to af de andre mest almindelige sejladsbetegnelser: bagbord (venstre for stævnen) og styrbord (højre for stævnen).

BagbordBagbord er altid venstre side af båden, når du vender mod stævnen. Fordi “højre” og “venstre” kan være forvirrende begreber i sejlads, når de anvendes ude i åbne farvande, bruges bagbord til at definere venstre i relation til stævnen af den omtalte båd.

Styrbord – Styrbord er altid højre side af båden, når du står mod stævnen. Fordi ”højre” og ”venstre” kan være forvirrende begreber i sejlads, når de anvendes ude i åbne farvande, bruges styrbord til at definere den højre side i relation til stævnen af den omtalte båd.

Også kendt som læside, er retningen modsat den side, hvor vinden i øjeblikket blæser.

LuvVindsiden af båden hvor viden i øjeblikket blæser fra. Luv er modsat . Sejlbåde bevæger sig typisk med vinden, og derfor er det vigtigt at kende disse begreber.

Bom – Bommen er den “vandrette mast”, der strækker sig fra bunden af bådens egentlige mast. Justering af bommen mod vindretningen er sådan sejlbåde er i stand til at udnytte vinden til at bevæge sig fremad.

Ror – Under båden findes roret, som er et fladt stykke træ, glasfiber eller metal, der bruges til at styre skibet. På større sejlbåde styres roret via et hjul, mens mindre sejlbåde har en styremekanisme siddende agter.

StagvendeDet modsatte af at halse, denne basale sejlmanøvre refererer til at vende båden – med stævnen op i vinden, så vinden skifter fra den ene side af båden til den anden side. Bådens bom vil altid skifte fra den ene side til den anden, når du udfører en stagvending eller en halse.

HalseOgså kendt som at bomme – Det modsatte af at stagvende, denne basale sejlmanøvre henviser til at vende bådens, med bådens agter op i vinden, så vinden skifter fra den ene side af båden til den anden side. Bådens bom vil altid skifte fra den ene side til den anden, når du udfører en stagvending eller skifter halse. At halse er en mindre brugt teknik end at stagvende.


Kender du til andre begreber, som er yderste vigtige for kommende sejlere at kende? Skriv dem endelig i en kommentar. Vi sætter pris på enhver hjælp som du kan give til dine med-sejlere.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.