Viden om sejlads: Lær at sejle – regler og vejledning

Viden om sejlads: Lær at sejle - regler og vejledning

At mestre det grundlæggende indenfor sejlads betyder at være fortrolig med væsentlige regler for sejlads. Én ting at huske er, at der forskel på regler og vejledning for sejlbåde i modsætning til motorbåde.

Se mere om sejlbåde

Læs videre herunder og få et nyttigt overblik over de grundlæggende regler for sejlads, der er baseret på COLREGS (internationale regler for at undgå kollisioner til søs), som er nyttige når du stikker til søs i internationale farvande:

  1. Hold altid ordentligt udkig og vær ligeså opmærksom og lydhør for at undgå sammenstød med andre både.
  2. Hold altid den hastighed der er mest sikker, så du altid har kontrol over din båd.
  3. Brug almindelig sund fornuft, når du vurderer risiko for sammenstød med andre både i nærheden og omkring.
  4. Bagbord halse giver plads til styrbord halse: Når to sejlbåde på modsat halse nærmer sig hinanden, er søfartsreglerne, at sejlbåden, der har vinden ind på bagbord side, altid skal give plads den anden båd. (Bagbord side er venstre side af båden, når du står agter og kigger mod stævn.). Det er godt sømandskab at gå til for den båd, du viger for.
  5. Luv side giver plads til side: Hvis to sejlbåde nærmer sig hinanden, og vinden er på den samme side af hver båd, er søfartsreglerne, at skibet, der skal vende op i vinden (vindens retning) skal give plads til fartøjet, der ligger i (vindens modsatte retning).
  6. Hvis du risikerer sammenstød med en anden båd, og alt andet mislykkes, er aftalte søfartsregler, at uanset hvilken båd der har den anden båd på sin styrbord side skal vige. (Styrbord side er højre side af båden, når du står agter og kigger mod stævn.)
  7. Ethvert fartøj, der overhaler et andet, skal altid holde afstand til båden, der bliver overhalet.
  8. En sejlbåd skal altid holde sig på afstand af enhver båd, der er: a) ikke under kommando, b) har begrænset manøvrereevne og c) beskæftiger sig med fiskeri.
  9. Når man passerer gennem en smal kanal, er anvisningerne at holde sig så tæt på vandkanten som muligt.
  10. Ikke-kommercielle motorbåde giver normalt plads til sejlbåde, medmindre sejlbåden overhaler den. Generelle søfartsregler er dog også, at sejlbåde skal forsøge at holde sig på afstand af store fartøjer og færger, der kan have svært at bremse og ændre retning – især i smalle kanaler.

Har du flere gode råd som du mener enhver ny sejler har brug for vide? Skriv dem endelig som en kommentar til denne artikel. Vi glæder os til at læse dem.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.