Ankerkugle

En ankerkugle er et synligt signal, der bruges til at vise, at en båd er forankret. Ankerkuglen placeres synligt på båden, normalt mellem to sejl på masten eller i en høj position, og signalerer andre både om, at båden er forankret og ikke kan følge de almindelige regler for sejlads.

Hvad er en ankerkugle?

En ankerkugle er et signal, og er typisk dannet af to cirkelformet plader sat sammen så det ses som en kugle fra alle afstand og vinkler.

Hvad signalere en ankerkugle?

En ankerkugle er et dagssignal, der bruges til at informere andre både om, at en båd ligger forankret – ligger for svaj – og ikke længere er let.

Hvordan anvendes en ankerkugle?

Ankerkuglen skal placeres et sted, hvor den nemt kan ses af andre – typisk på masten mellem to sejl, og gerne i en høj position. Det er vigtigt at bruge en ankerkugle, når båden ligger for svaj, da det viser, at man ikke kan manøvrere i overensstemmelse med de gældende regler.

Er det nok at anvende en ankerkugle når man ligger for svaj?

Når båden ligger for anker om natten, skal der vises et 360° lys. Dette gælder for skibe under 50 m i længde. Skibe og både under 7 m i længde behøver hverken lys eller ankerkugle, når de ligger på en ankerplads, hvor andre skibe normalt ikke sejler.

Var denne artikel nyttig?
JaNej

Læs mere om "Ankerkugle"

Lig for svaj: sådan kaster du anker i 3 nemme trin

Lig for svaj: sådan kaster du anker i 3 nemme trin

Aah … at stoppe op og bare slappe af, kun lyden af blide bølger, vinden i håret og varmen fra solen – måske du kan spotte et par fugle nær land. Og den særlige følelse af lykke, når du smager den første tår fra din favorit tørstslukker …