Hvilke, og hvor mange fendere har jeg brug for til min båd?

Fender

En fender er en slags stødpude typisk af plast- eller gummi, der bruges til at holde både fra at beskadige hinanden eller støde mod kajen. Fendere anbringes typisk hængende på fribordet hvor de forhindrer både i at gnide op ad bolværket eller nabobåden.

Hvad er en fender?

En fender er en stødpude typisk af plast- eller gummi. En fender findes i mange farver, former og størrelser. Nogle kan være fastmonteret andre mere mobile. De mobile kan være aflange eller kugleformet. Og de fastmonteret er formet efter hvor de er monteret.

Hvordan bruges en fender?

Formålet med en fender er at holde både fra at beskadige hinanden eller støde mod kajen.

En fender hænges mellem to både, båd og kaj og så fremdeles. Fendere anbringes typisk hængende på fribordet på skibssiden, hvor de forhindrer både i at gnide op ad bolværket eller nabobåden.

Hvordan binder man en fender?

Dobbelt halvstik. Typisk bindes en fender fast med et dobbelt halvstik, eller et dobbelt halvstik med slip. Du kan også bruge et dobbelt halvstik rundt om egen part. Alle er lige gode. Et dobbelt halvgodt stik til fortøjning ved en pæl eller til at binde en fender fast på gribelisten. De er nemme og hurtig at binde op igen, når du skal sejle videre.

Kan man bruge andet end fendere?

Alternative løsninger kan være fendertov som nogle hænger på fribordet hvor krumningen er størst.

Både har typisk mobile fendere, der placeres mellem båden og kajen, som båden lægger til. Nogle bådpladser fendere fastmonteret, hvor andre har monteret en ekstra fender på stævnen af båden i stedet.

Mere lavpraktisk bruges gamle bildæk også, hvilket man ofte ser langs kaj og moler.

Hvorfor findes der fendere i forskellige farver?

Ofte finder du blå eller hvide fendere på både. Du kan også finde dem i røde og sorte. Farverne kan både være en smagssag men kan også være af praktiske årsager for at undgå, at skæmme båden, hvis farven smitter af fra fenderen.

Hvorfor findes der fendere i flere former?

De forskellige fendere har forskellige formål. Den aflange fender hænges typisk på skibssiden og beskytter mod nabobåden, når båden ligger i havn. Den kugleformet fender kan bruges ved indsejling til havneplads, hvor den hænges i front og beskytter mod hårdt sammenstød.

Den lavpraktisk version med bildækket skyldes, at jo større både der skal lægge til, jo oftere kan fenderne blive mast. Hvis det er en fender med luft, kan den punktere.

Var denne artikel nyttig?
JaNej