Gæsteflag

Et gæsteflag er en høflig hilsen til det land man besøger. Gæsteflaget er et lille nationalflag, som føres i styrbord side af båden, typisk under det øverste salingshorn på masten. Det føres sålænge man gæster det pågældende land.

Hvad er et gæsteflag?

Gæsteflag er et flag i lille størrelse, ofte trekantet, og viser nationaliteten for det land man er gæst i. Gæsteflaget kaldets også nogle steder standerflag, gæstestander eller høflighedsflag.

Hvorfor hejses gæsteflag?

Et gæsteflag er en høflig hilsen og tilkendegivelse, der viser respekt for det land man gæster. Det svarer lidt til, når du hilser på dem du passerer på din færd, og viser at man er venligt stemt.

Hvornår sættes (hejses) gæsteflaget?

Det siges, at et gæsteflag skal sættes, så snart man sejler ind i en nations farvand, og absolut senest inden man går i havn. Du kan dog også vælge at gøre det inden afgang. På den måde viser du andre sejlere hvor din rejse går hen.

Hvornår stryges (tages ned) gæsteflaget?

At der er en regel for hvornår et gæsteflag sættes, lige så vel er der også en for hvornår det stryges. Det mest normale er at stryge gæsteflaget når du forlader en nations farvand. Men du kan også vælge at stryge det, inden afgang, når intentionen er at forlade landet.

Hvilke regler er der for gæsteflag?

Når man flager med gæsteflag, findes der de almindelige regler for flagning, som du kan vælge at følge, og kombinere med de uskrevne regler for gæsteflag:

  • Flag kun når solen er oppe, men sæt ikke flaget tidligere end kl. 8.00 hvis du ligger i havn eller for anker.
  • Stryg flaget når sidste person forlader båden

Men de fleste sejlere har dog gæsteflaget hængende hele døgnet, mens de er gæster i det pågældende land.

Var denne artikel nyttig?
JaNej