Halse

Halse rundt: Denne manøvre henviser til at vende for sejl ved falde af for vinden og gå rundt med vinden agterind, til modsatte hals – den modsatte side.

Bådens bom vil altid skifte side – fra styrbord til bagbord, eller omvendt – når du udfører en stagvending eller skifter halse. At halse rundt er en mindre brugt manøvre i forhold til at stagvende.

Når du halser for sejl, vil sejlet pludseligt slå over til modsat side. Det er også kendt som at “bomme” eller at udføre en “kovending”. Du skal være særligt opmærksom på bommen, at den ikke slår dig over bord, hvorfor en kontrolleret bomning er at foretrække.

Styrbord halse: Når du sejler for sejl og har vinden ind fra styrbord side. Bommen hænger til bagbord side.

Bagbord halse: Når du sejler for sejl og har vinden ind fra bagbord side. Bommen læner sig til styrbord side.

Læs mere om "Halse"

Godt sømandskab: sejlerens kodeks

Godt sømandskab: sejlerens kodeks

Sejlsport er, mere end andre sportsgrene og aktiviteter, præget af en vis etikette. Etikette er at læse mellem “reglerne” som vi ville kende det fra “Takt og tone” af Emma Gad. Det er den høflige opførsel blandt medlemmer af den særlige gruppe kaldet “sejlere” – bedre kendt som godt sømandskab.

Viden om sejlads: Lær at sejle - regler og vejledning

Viden om sejlads: Lær at sejle – regler og vejledning

At mestre det grundlæggende indenfor sejlads betyder at være fortrolig med væsentlige regler for sejlads. Én ting at huske er, at der forskel på regler og vejledning for sejlbåde i modsætning til motorbåde. Se mere om sejlbåde Læs videre herunder og få et nyttigt overblik over de grundlæggende regler for sejlads, der er baseret på COLREGS (internationale regler for at …

Viden om sejlads: 10 maritime ord og sejler udtryk værd at kende

Viden om sejlads: 10 maritime ord og sejler udtryk værd at kende

Listen over ord og begreber i sejlsportens verden er omfattende og er nærmest et helt sprog i sig selv. Men vi har samlet denne liste over 10 begynderbegreber, som alle bør kende. Hvis du bare vil lære at sejle – eller hvis du overvejer at købe en sejlbåd – kan disse praktiske udtryk give en hjælpende idé om hvad du …

2 svar til “Halse”

  1. Jesper K. Nielsen

    Når to sejlskibe på samme halse sejler mod hinanden på skærende kurser, skal det skib, der ligger tættest mod vinden vige,…. men alligevel skriver/forklarer I her at halse er at “bomme”… det synes jeg ikke giver mening.
    Dels har jeg i mine snart 50 år aldrig hørt ordet halse om at bomme … dels hjælper det ikke til at forstå styrbord/bagbord halse!
    Jeg ville have brugt ordet “kovending” som overskrift for denne beskrivelse.

    1. Tak for din kommentar. Det er gode pointer. Vi har præciseret forklaringen.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.