Knob

Knob betegner både fart igennem vandet og noget der bindes på tov. En knob er en fartangivelse og er 1,852 sømil/time. Udtrykket knob eller sømil/time, bruges over hele verden til at betegne ens fart gennem vandet. Knob er også sømandsjargon for forskellige knuder og løkker som bindes på et tov.

Hvad er en knob?

En knob er en fartangivelse/sejlhastighed og kan oversættes til antal sømil/time og derfor er sømil/time implicit i betegnelsen knob. En sømil er 1,852 kilometer.

Hvorfor hedder det knob?

Udtrykket knob eller sømil, bruges over hele verden til at betegne ens fart gennem vandet. I dag måler vi knob med elektroniske apparater, men for 200 år siden var sådanne apparater ukendte. Geniale søfolk udtænkte en hastighedsmåler, der både var nem at bruge og pålidelig: “logline”. Fra denne metode får vi udtrykket “knob”.

Hvorfor måler man fart i knob og ikke km/t?

Selvom kilometer i timen måske virker som den mest oplagte metode til at måle alle former for fart, så er der en naturlig forklaring på hvorfor man anvender knob.

Udtrykket knob stammer fra sejlskibenes tid, hvor man smed et bræt, bundet på et tov, i vandet fra fartøjet. Derefter talte man antallet af knuder (knob), som var sat efter bestemt mål, som brættet kunne trække ud af en rulle tov, på en bestemt tid. Dermed kunne man beregne hastigheden gennem vandet.

Hvad er et knob?

Et knob er også sømandsjargon for forskellige knuder og løkker som bindes på et tovværk. Ofte går det i tråd med tilsvarende stik. Det kan for eksempel være et råbåndsknob, et otte-talsknob, et flagknob eller et pælestik.

Var denne artikel nyttig?
JaNej