Krænge

En båd krænger når vinden blæser mode bådens side og fanges af bådens sejl eller når bølgerne skubber til skibssiden. Båden vil krænge fra luv mod læ.

Hvorfor krænger en båd?

En båd krænger på grunden af vind og bølgers påvirkning. Det er en naturlig konsekvens, når vinden påvirker fra den ene side, når vinden trykker i sejlene, og vandet trykker på kølen, ind fra modsat side kan få en båd til at krænge.

Kan en båd vælte eller kæntre?

Nej. En kølbåd kan under normale omstændigheder ikke kæntre ved krængning. Men bevæger du dig ud i stormvejr uden at være forberedt er der stor risiko for at det ender i en kæntring.

Hvornår krænger båden mest?

En båd vil krænge mest, når den sejler mod vinden og mindst når den sejler med vinden.

Hvor meget må en båd krænge?

De fleste nyere både er beregnet til at krænge ca. 20 – 25 grader. Hvis du vil sejle optimal fart, bør du holde bådens krængning omkring de 20 – 25 grader. Så kommer båden op på sin march hastighed.

Var denne artikel nyttig?
JaNej

Læs mere om "Krænge"

Hvorfor sidder bådens rat i den forkerte side?

Hvorfor sidder bådens rat i den forkerte side?

Placeringen af rattet i din båd kan give dig en ubehagelig følelse, når du er vant til rattets placering i bilen. Som så mange andre, undrer det måske også dig, hvorfor bådens rat er placeret til styrbord side.
Der er helt sikkert en mening og et formål med det.

cockpit

Bådens cockpit: Hvad er et godt og effektivt cockpit?

Måske fordi cockpittet på en sejlbåd ikke giver de samme salgsmuligheder som de hyggelige kahytter, er det ikke usædvanligt at opdage, at der gået en smule på kompromis med cockpittet til fordel for en rummelig kahyt eller agterkabine.