Skøde

Et skøde er en line eller tov, der anvendes til at styre sejlene på en sejlbåd. Det trækker og strammer sejlene for optimal ydeevne og hastighed. Skøderne har forskellige navne afhængigt af deres placering og den type sejl, de styrer.

Hvad er et skøde?

Et skøde er en type line eller tov, der bruges til at kontrollere en sejlbåds sejl. Skødet løber normalt fra hjørnet af sejlet, der er tættest på båden (også kaldet skødebarm), til en blok eller en række af blokke, der er fastgjort til båden.

Hvad bruges et skøde til?

Et skøde anvendes når sejlet er sat. Man trækker i skødet for at stramme og trimme sejlet for optimal ydeevne og hastighed.

Hvilke skøder findes der?

Der kan være flere skøder på en båd, afhængigt af antallet af sejl og deres størrelse og placering. Skøderne kan have forskellige navne afhængigt af deres placering på båden og den type sejl, de styrer. For eksempel kan skødet, der styrer storsejlet på en sejlbåd, kaldes for “storskøde”, og forsejlet for “forsejlsskøde”. “Fokkeskøde” er også anvendt i nogle kredse.

Var denne artikel nyttig?
JaNej

Læs mere om "Skøde"

Vinterklargøring af sejlbåd

Vinterklargøring af sejlbåd

Vinterklargøring af båden er en opgave for de fleste bådejere, uanset om båden står på land eller forbliver i vandet vinteren over. I denne artikel fokuseres der på de ting du bør gøre for at klargøre din sejlbåd til overvintring, så du undgår ubehagelige overraskelser til næste forår.

Kæntring: Hvad gør du, hvis din båd kæntrer?

Kæntring: Hvad gør du, hvis din båd kæntrer?

For de, der elsker at sejle, kan tanken om at kæntre en båd være skræmmende, uanset deres erfaringsniveau. Desværre ignorerer mange dette faktum og håber, at uheld ikke vil ske. Men det er klogt at være forberedt og forbedre sine færdigheder, så man er bedre rustet, hvis uheldet skulle være ude.