Sømil

En international sømil, international nautisk mil, nautisk mil eller blot sømil er for nuværende fastsat til 1.851,85 meter eller 1,852 kilometer.

Omregn sømil til kilometer

Beregn sømil (international sømil) til kilometer eller kilometer til sømil. Skal du have antal kilometer omregnet i sømil, skal du blot dividere antal kilomenter med 1,852 eller brug denne nemme omregner, her kan du også beregne sejltid.

 
 

Beregn, hvor lang tid det tager at sejle et antal sømil i forhold til et valgfrit antal knob. Du får både antal timer og minutter.

 

Hvad er en sømil?

En sømil er en længdeenhed, der bruges i luft-, hav- og rumnavigation og til definition af territorialfarvande. Historisk set blev det defineret som meridianbuelængden svarende til et minuts breddegrad.

1 sømil = 1 breddeminut ≈ 1,852 km

Hvad er den danske sømil?

Danmark havde sin egen definition og en dansk sømil var i søfarten en længdeenhed på 1.851,11 m. En dansk sømil skal ikke forveksles med en international sømil, selvom forskellen er på under 1 meter.

Er en sømil det samme som en mil?

Nej. En sømil også kaldet nautisk mil er ikke det samme som en mil. En mil er 1.609,344 m ≈ 1,609 km og en sømil er 1.851,85 m ≈ 1,852 km. Altså er der stor forskel i de to måleenheder.

Hvor lang tid tager det at sejle en sømil?

Hvis du sejler en knob, over bunden, tager det en time at sejle en sømil. En knob er således 1,852 km i timen. “Over bunden” dækker over hvad en GPS vil måle hastigheden til. Andre faktorer kan spille ind, så som vind og strøm, når du måler fart gennem vandet.

Var denne artikel nyttig?
JaNej