Trim

At trimme en sejlbåd betyder at ændre på rig og sejl, hvilket er vigtigt da man i sejlsport udelukkende bruger vinden som drivkraft.

Trimning foregår dels i havnen, for eksempel ved ændring af spænding på stag og vanter og under sejlads ved at besætningen ændrer indstillingen af skøder og fald med det formål at forøge bådens hastighed og stabilitet.

For nogle typer både og skibe vil det at trimme et skib foregå ved at ændre skibets styrlastighed ved fyldning og tømning af skibets trimtanke, og undgå slagside.

Har skibet forskellig dybgang for og agter siges det, at skibet har trim. Er skibets dybgang størst for, ligger skibet på næsen. Er dybgangen størst agter, ligger skibet på hælen.

I nogle kredse og typisk for motorbåde er trim også forkortelsen for blandt andet trimplan, trimflabs og hydrofoil.

Læs mere om "Trim"

10 gode råd til nye bådejere, som alle bør vide

10 gode råd til nye bådejere, som alle bør vide

Har du lige købt en ny båd, eller overvejer du at købe din første båd? Måske lejer du en båd eller er ude sammen på din vens båd. Som ved alle nye oplevelser, kan en, der ikke er erfaren, godt være lidt usikker ved at kaste fortøjningerne den første gang. Men frygt ej, vi skal nok hjælpe dig i gang.

cockpit

Bådens cockpit: Hvad er et godt og effektivt cockpit?

Måske fordi cockpittet på en sejlbåd ikke giver de samme salgsmuligheder som de hyggelige kahytter, er det ikke usædvanligt at opdage, at der gået en smule på kompromis med cockpittet til fordel for en rummelig kahyt eller agterkabine.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.