Solpaneler til båd: hvad bør jeg vide?

Solcellepaneler bliver mere populære i takt med, at de også bliver billigere. At finde det rette solcellepanel er jungle samtidig med, at du også skal vurdere dit behov. [ Læs videre ]

Solpaneler til båd: hvad bør jeg vide?

Så du nyder livet ude på vandet i din skønne båd, fuldkommen afsidesliggende fra civilisationen, solen skinner og strømforbruget løber måske lidt for hurtigt. Så du tænker selvfølgelig at det kunne være smart at udnytte solen til at generere strøm og oplade batterierne. Så nu spørger du sikkert dig selv, kan man få solpaneler til båd? Og ja, det kan man.

Solpaneler til båden er moderne solpaneler, som du kan montere på din båd for at forbedre udbyttet af bådens batteri – sådan cirka.

Da, solpaneler er endnu ikke så almindelige som solpaneler på hustagene, der leverer strøm til hjemmet, har vi sammensat denne praktiske forklarende artikel, der fortæller dig lidt hvad solpaneler er, såvel som hvordan de fungerer.

Hvad er et solpanel?

Solpaneler til sejlbåde og motorbåde er solpaneler, der leverer energi fra solen og bruger denne energi til at drive bådens elektronik. En af de mest populære anvendelser af solpanelerne er at bruge dem aktivt til at genoplade bådens batterier eller blot have panelerne på ombord som en ekstra sikkerhed, i tilfælde af, at du løber tør for strøm og batteriet skal genoplades.

Et solpanel kan ligeledes anvendes som supplement i den moderne bådens el-installationer.

Solpanelerne er med tiden blevet nemmere at bruge og at tilslutte til forskellige el-net og systemer, som både har. Samtidig leveres de også i mere håndterbare størrelser. Det sidste man har brug for, er jo et kæmpe solpanel, der skal hænge på siden af båden, fordi der ikke er plads andre steder! Disse solpaneler kan placeres på forskellige måder, herunder på kabine taget eller andet sted på båden.

Typer af solpaneler til både

Der findes lige nu to typer solpaneler til båden: fleksible og faste.

Fleksible solpaneler

Fleksible solpaneler er, som navnet siger, fleksible. De kan bøjes eller indstilles, så de passer i størrelse og solens retning, hvilket gør dem gode til mindre både, som simpelthen ikke har plads til et stort solpanel. De er nemme at montere på forskellige overflader, da de ikke har behov for afstivning. Dette fravær af et tungt metalstativ gør dem ret lette, enkle at håndtere og fremragende til skrå overflader og andre vanskelige steder på båden.

Faste solpaneler

Faste solpaneler er den slags solpanel, der typisk tales om, når man snakker om solpaneler. Denne type har en aluminiumsramme. Dette gør dem også mere hårdføre i voldsommere vind og vejr, da de mere solide end de fleksible solpaneler. Men fordi de er bygget på et aluminiumsramme, er de ofte også ret store. Når du sammenligner de fleksible solpaneler og med faste paneler, kan du med det samme se og mærke den markante forskel og hvor meget tungere et fast solpanel er.

Hvorfor er solpaneler gode til livet på vandet?

De primære fordele

Den første fordel ved solpaneler er de store besparelser på brændstof. Solenergi er betydeligt mere overkommelig at producere end elektricitet, der produceres af en brændstofdrevet generator.

Den anden store fordel er lydniveauet. Dette er væsentligt, når du gerne vil leve et mere stille liv, at skære ned på lydniveauerne, mens du forbliver på havet. En almindelig generator støjer vildt, mens den arbejder for at lade batterierne op på båden. Solpaneler på havet er helt stille.

Solpaneler er simpelthen effektive i forhold til at producere strøm og elektricitet, og samtidig med til at minimere støj- og miljøforurening.

Den ekstra fordel, der er opnået ved at have solpaneler på din båd, er, at du kan oplade din båds batterier, mens du ikke hele tiden behøver at holde øje. Det giver blandt andet mulighed for at vende opmærksomheden mod andre aktiviteter såsom dykning, læsning eller fiskeri.

Hvis du har solpaneler tilsluttet, kan du også nemmere hoppe i vandet, uden at skulle lukke alt ned for at bevare mest muligt strøm på batteriet.

Avanceret teknologi

Solpaneler er blevet markant bedre i de senere år og er blevet mere effektive. Der er et bredt udvalg af muligheder for at udnytte solens energi til at drive de mange elektroniske enheder ombord på båden. Alt fra store solpaneler til bærbare solpaneler findes til både med effekt lig dem på land.

Solcelleteknologi sættes i tyndfilmspaneler med høj effektivitet, der kan udvikles, så de passer til netop din båd, som kræver at de fleste batterier oplades med en betydeligt højere hastighed end tidligere.

Hvordan virker solpaneler?

Ligesom et landfast tilsvarende solpanel fungerer solpaneler til båden ved at omsætte lysets stråling fra solen til elektricitet og sende den videre til de enheder som er koblet på kredsløbet (i dette tilfælde, en båd).

Solens lys fanges af solpanelerne, som tilfører energi til elektroner i solcellens materiale, der begynder at bevæge sig. Efterhånden som elektronerne bliver aktiveret, bevæger de sig rundt på solpanelet og producerer elektriske ladninger. Denne energi, der produceres, gemmes derefter i de batterier, der er forbundet til solpanelerne, hvor de er klar til brug.

Solpaneler har lang levetid. For størstedelen af maritime solpaneler kan holde i op til 20 år, når de vedligeholdes. Men, nogle af de fleksible paneler kan have en meget mindre levetid på bare fem år. Men alt dette afhænger af producenten og det mærke du køber, men faste solpaneler er stærke og vil holde i længere tid. Hvis du har brug for et fleksibelt solpanel, er de også købet værd – så længe du medregner deres maksimale levetid på fem til ti år.

Solpaneler til båden fungerer bedst, når de er koblet sammen med resten af elektronikken på din båd. Mange kobler solpanelerne til batterierne og lader resten af elektronikken trække strøm fra batterierne. Det samme gælder og fungerer godt i samspil med en backup generator (hvis nu solen ikke har været fremme i flere dage). Med solceller strækker du forbruget af brændstof og forbedrer økonomien for din båd.

Hvad kan jeg forvente af nyt inden for solcelleteknologi?

De nyeste forbedringer af den maritime solenergi har været den tættere kobling mellem vindmøller og solenergi for at give mest vedvarende energi, når du er på vandet. Flere typer både og erhverv får fordele af at vi kan få mere ud af sol og vindenergi på vandet. Der findes en unik teknologi, EnergySail, der giver skibe mulighed for at opsamle solenergi ved hjælp af et computerstyret form for sejl. Aquarius MAS-teknologien har overvågning og alarmer og datalogningsprogram der, i samspil med et skibs motorstyring, vil kunne automatisk optimere drift og brændstofforbrug.

Afsluttende tanker

Solpaneler kan forbedre din økonomi, og holde din båds batterier opladet og din båds elektronik bedre kørende. I sidste ende, er der mening i at udnytte mulighederne i vedvarende energi.

Man har set nogle fremragende fremskridt inden for soldrevne både og skibe. Både som MS Tûranor PlanetSolar, Seaorbiter og Duffy Londons super solar yacht. Der tilføjes hastigt nye både til listen over soldrevne både og skibe, da stadigt flere erkender problemet med fossile brændstoffer og udslip, der skader marint liv og økosystemer.

Du er måske nu begyndt at overveje de muligheder som sol- og vindenergi giver. Du er naturligvis altid velkommen til at fortælle om dine idéer til os her under.

Skriv den første kommentar

Seneste artikler

Mere inspiration, historier, artikler og tips til nye og erfarne kaptajner.