Gode råd til køb af motorbåd

Skal du købe motorbåd og synes du der er lidt for mange informationer at holde styr på? Så er du sikkert, ligesom mange andre, overvældet af de mange input og føler lidt at du er ude, på dybt vand, hvor du ikke kan bunde - yes! et stk. vandet vittighed. ;) [ Læs videre ]

velkommen på vandet

Der er mange ting du bør være opmærksom på, når du køber motorbåd. Hvis du ikke har prøvet det før, så kan det virke som en uoverskuelig opgave.

I denne artikel giver vi dig nogle af de områder, som du først og fremmest bør overveje inden du kigger på valget af båd, og efterfølgende når du kigger videre efter din drømme båd.

Budgettet

Budgettet er det vigtigeste du skal beslutte dig for inden du overhovedet kigger videre. Har du et budget der ligger på flere millioner kan du nærmest vælge som du ønsker. Men du kan samtidig også fastsætte et budget på 50.000 – 100.000 og stadig få din drømmebåd – men brugt.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Skal det være brugt eller ny båd?

Om du skal vælge brugt eller nyt er også afhængig dit budget. Har budgettet lidt mindre kan du snildt vælge en brugt båd og stadig få rigtig meget værdi for dine penge. Er budgettet ingen hindring, så kan du selvfølgelig vælge nye modeller og få alle verdens moderne faciliteter med i din båd.

Køb båd fra privat eller fra forhandler?

Har du ikke lagt dig fast på et bestemt mærke, finder du det største udvalg af brugte både blandt private sælgere. Når man stadig er helt grøn blandt mærkerne og deres egenskaber, så er udvalget overvældende.

Køb båd fra private

Køber du båden privat, skal du huske på, at du køber båden som beset. Du står selv inde for at kvalitetstjekke båden.

For det første bør du være opmærksom på, om sælgeren rent faktisk ejer båden eller har ret til at sælge båden for en anden.

Her bør du gøre dig nogle overvejelser om sælger du køber fra. Baggrundstjek uanset om det privat eller fra forhandler vil altid være godt udgangspunkt. Forlang gerne kopi af papirer, så du kan tjekke om båden står registreret eller er stjålet.

Du skal også være opmærksom på om der er gæld båden – dvs. ejendomsforbehold, udlæg eller et løsørepantebrev i den. Hvis det viser sig, at der er gæld i båden, kan du stå med en slem overraskelse, efter du har købt både.

Køber du båden hos en privat, bør du forinden kontrollere, om vedkommende navn står på en original slutseddel eller købekontrakt samt se sælgerens originale kvitteringer på, at båden rent faktisk er betalt.

Køb båd fra forhandler

Køber du fra forhandler, har du ofte fået et kvalitetstjek af båden du har kig på. Det er selvfølgelig altid godt at lave dit eget kvalitetstjek, så har du også lidt du kan forhandle med.

Køber du båden hos en forhandler, bør du – inden slutsedlen skrives under – undersøge, hvordan andre bedømmer den pågældende forhandler. Jo større og ældre forretningen er, des større er sandsynligheden for, at den uden videre vrøvl opfylder dine rettigheder efter købeloven.

Optagning og søsætning af din båd

Et tredje punkt, som mange glemmer at tage med i deres overvejelser er søsætning og optagning. Små til mellemstore både kan tages op til overvintring på land. Og her er det størrelsen på båden som også afgører om du selv kan søsætte og tage båden op.

Modtag flaskepost med BOATERS indblik - gå ikke glip af viden, værktøjer og gode råd til de gode oplevelser

Nul spam. Kun e-mails om sejlads, både, udstyr og tilbud, der gør dig til en bedre sejler. Hundredvis har allerede skrevet sig op. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Transport af båd

Et lige så væsentlig punkt er om du kan transportere båden rundt i landet. Hvis ja, i så fald må din bil trække rundt med båden? Her bliver størrelsen og vægten af både en væsentlig og afgørende punkt i din beslutning om at købe båd. Hvis båden er for tung, må din bil – og måske endda du – ikke trække rundt med båden.

Kølesystem til din motor

Der er to typer kølesystemer til både. Modsat biler med forbrændningsmotor hvor der kun findes et system, nemlig vandkøling og luftindsugningen, så findes der både ferskvandskølet og saltvandskølet motorer. Forskellene er til at få øje på, både i forhold til pris og funktion, men især også ved vedligeholdelse. Ved at vælge en saltvandskølet motor kan du ofte finde motormæssigt større både, men du skal have i mente at der også er mere vedligehold og på grund af saltvandet slides motordele mere. Vælger du i stedet en ferskvandskølet motor bliver det ofte dyrere ved førstegangsydelsen, men motorens vitale dele bliver mindre slidt.

Her kan du læse mere om kølesystemer.

Skriv en kommentar

Vi ønsker en åben og livlig debat på boaters.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone.