Når du skal bruge havnens faciliteter til at søsætte din båd, skal du tage kontakt til havnekontoret for at aftale nærmere og bestille tid.
Søsætning af båd
Når du skal bruge havnens faciliteter til at søsætte din båd. Bør du tage kontakt til havnekontoret eller sejlklub for at aftale nærmere. Hvis der ikke er nogle forestående søsætninger, vil nogle havne tillade, at du selv sørger for søsætning – har du en mindre båd, eller daycruiser, vil du ofte blot kunne sætte båden i vandet direkte fra havnens slæbested.
Havnen eller den lokale sejlklub tilrettelægger typisk forårets søsætning, så den kan foregå hurtigt og effektivt for alle. Du vil som bådejer få tildelt et tidspunkt for søsætningen og er du forhindret, aftales nyt tidspunkt med havnekontoret eller klubben. For at undgå ulykker, skal havnepersonalets anvisninger følges i forbindelse med løft. Din sikkerhed kommer først, så husk at bruge sikkerhedshjelm.
Ved landets større havne afsættes maks. 30 minutter pr. søsætning. Det er derfor en rigtig god idé at du og evt. medhjælpere møder op til tiden og selvfølgelig gerne før.
Husk i øvrigt at rydde op på landpladsen (der hvor du har haft din båd stående til overvintring), hurtigst muligt, efter din båd er sat i vandet. Fjern alt grej og udstyr som ligger ved eller hænger på stativerne. Hvis havnen skal rydde op efter dig, vil det typisk ende med en regning.
- Det er din båd, så du ved bedst, hvor stropperne skal sidde. Hjælp med at få stropperne på plads.
- Står din båd med mast, skal stag løsnes/fjernes.
- Styreliner skal være korrekt størrelse. Både styreliner og fendere skal være påmonteret efter havnens anvisninger.
Pletmaling ved støttemærker, kan du også lave aftale om, at du gør samtidig med søsætningen. Men du skal være klar, og der skal ryddes op bagefter. Husk afdækning, så det er din båd og ikke kajen, der bliver malet.
Optagning af båd
Ved nogle havne, kan optagning bestilles ved havnekontoret. Det skal gøres i god tid. Ved tidsbestilling kan det også aftales hvornår næste års søsætning skal ske. Havnen har typisk fastlagt bestemte perioder for hvornår de søsætter både.
Det er en fordel at aftale dette allerede nu, da du så ved hvor længe du har til at vedligeholde og bundmale båden. Husk at undersøge med havnekontoret hvor meget vedligehold du må foretage ved landpladsen.
Er båden sat midlertidigt på havnens stativer, kan du nå at vaske båden ren for saltvand, inden båden sættes på stativ ved din landplads. Husk at rydde op efter dig. For at undgå ulykker, skal havnepersonalets anvisninger følges i forbindelse med løft. Din sikkerhed kommer først, så husk at bruge sikkerhedshjelm.
- Det er din båd, så du ved bedst, hvor stropperne skal sidde. Hjælp med at få stropperne på plads.
- Står din båd med mast, skal stag og vant løsnes/fjernes til at løfteåg kan komme på plads.
- Styreliner skal være korrekt størrelse. Både styreliner og fendere skal være påmonteret efter havnens anvisninger.
Hvornår skal båden op?
Hvornår båden skal tages op af vandet, afhænger af flere faktorer. Nogle af disse faktorer inkluderer årstiden, vejrforhold, bådtype, og om båden skal opbevares i vandet eller på land.
Der ikke nogle officiel dato for hvornår sejlsæsonen skal slutte for dig. Mange bådejere tager typisk båden op i løbet af oktober måned.
Normalt tages både op af vandet inden vinteren sætter ind. Dette gøres for at undgå skader på båden forårsaget af en efterårsstorm eller vinterens isende kolde dage. Større både, der er designet til at modstå kolde temperaturer og is, kan forblive i vandet året rundt.
Nogle sejlklubber arrangerer specifikke dage for bådoptagning, hvor der kan være lejet kranvogn til at hjælpe med bådoptagningen.
Derudover tages både ofte op af vandet til rutinemæssig vedligeholdelse, reparationer eller opgraderinger. Dette kan ske på ethvert tidspunkt af året afhængigt af behovet.
Særligt at bemærke både om søsætning og optagning.
Havnemyndigheden må ikke foretage søsætning eller optagning uden at ansvarsforsikringer og ydelser til havnen og tilhørsklubber er betalt. Husk at sørge for at både er forsynet med et gyldigt havnemærke i stævnen.
Holder din bil på havneområdet, bør du have telefonnummer til at ligge i forruden, så havnens personale kan komme i kontakt med dig.